Sporty Walki i Sztuki Walki - Fight Club Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Znalezionych wyników: 5
Sporty Walki i Sztuki Walki - Fight Club Strona Główna
Autor Wiadomość
  Temat: Mam Problem, chce zapisac sie na jakas ze sztuk waliki ale..
paczo1000

Odpowiedzi: 39
Wyświetleń: 1702

PostForum: Fight Club   Wysłany: 2010-03-10, 22:30   Temat: Mam Problem, chce zapisac sie na jakas ze sztuk waliki ale..
z tym idealizowaniem to akurat nie wiem o co chodzi. i ze niby z czym nie mam racji??? powiedziałem na ten temat to co nie zostało powiedziane wcześniej.wiec jako były adept(17letni, bo to chyba twój wiek)to raczej ty nie masz racji ze kopnięcia w taekwondo są bez siły.widocznie miałeś podstawianych takich zawodników. Co do rotacji z biodrem (2 posty wyżej) to może się i myliłem.pewnie muay thai jest tak samo.

[ Dodano: 2010-03-10, 22:34 ]
Druga sprawa,(kurde nie lubię się powtarzac), to duzo zależy od trenera.jeśli prowadzi ciebie tylko na typową sportową walkę w regulaminie wtf, to w życiu tego nie wykorzystasz.ja na siłę i uderzenia nogą nie narzekam. jak pisałem wcześniej, to każda sztuka walki daje cos dobrego i skutecznego od siebie, reszta zależy od człowieka -jak to wykorzysta.
paczo1000

PostForum: Fight Club   Wysłany: 2010-03-10, 16:59   Temat: Mam Problem, chce zapisac sie na jakas ze sztuk waliki ale..
dla mnie też dziwna, nie bardzo mi pasuje ze nie można używać rąk na twarz,nie zezwala tego regulamin (podobno jest w kyokushin karate).ale druga strona medalu jest taka że treningi są prowadzone pod kątem zawodów, a także i pod kątem obrony na ulicy.dlatego mimo wszystko WTF mi się bardziej podoba.
paczo1000

PostForum: Fight Club   Wysłany: 2010-03-10, 15:10   Temat: Mam Problem, chce zapisac sie na jakas ze sztuk waliki ale..
WTF jest full kontaktowy, nie ja to ustalałem. Punkty są liczone przez czujniki ukryte pod pancerzem, i na ochraniaczach śródstopia.(wpisz na allegro ochraniacze stóp firmy kwon), stąd każde celne uderzenie jest punktowane i wyświetlane na tarczy punktowej u sędziów.T onie wszystko, zeby punkt został zaliczony musisz uderzyć dość silnie.nie wystarczy zwykłe klepniecie.A nazywane jest full kontaktem poniewaz w itf rywalizacja jest na tzw. pół siły.zbyt silne uderzenia dyskwalifikują zawodnika.w WTF masz pole do popisu.
  Temat: Co trenujecie?
paczo1000

Odpowiedzi: 479
Wyświetleń: 17263

PostForum: Newbie   Wysłany: 2010-03-10, 13:42   Temat: Co trenujecie?
Witam , trenuję od 3,5 roku Taekwondo WTF (Olimpijskie)
paczo1000

PostForum: Fight Club   Wysłany: 2010-03-10, 12:42   Temat: Mam Problem, chce zapisac sie na jakas ze sztuk waliki ale..
Witam was,jestem tutaj nowy.Natomiast taekwondo WTF trenuję od ok3,5 roku.czytałem powyższe forum więc trochę napiszę o tej dyscyplinie. Taekwondo nie należy do żadnej "słabszej "sztuki walki.Każda dyscyplina jest w czymś bardzo dobra, zależy od przygotowania zawodnika.Taekwondo WTF w porównaniu do ITF jest full contaktowe ,z wyjątkiem takim ,że nie uderza się ręką na twarz i głowę.(oczywiście mówię tu o zawodach.Dobry trener na treningach ćwiczy uderzenia na głowę albo na packi czy worki w obwodach stacyjnych) Nogami na zawodach uderza się na korpus (osłonięty pancerzem tzw. Hogo) i głowę z pełną siłą.(także sporo jest KO przed czasem).Za uderzenie ręką na korpus uzyskuje się jeden punkt, zaś celnym trafieniem na głowę nogą 2 punkty.

[ Dodano: 2010-03-10, 12:46 ]
moje początkowe osobiste spostrzeżenia na temat gardy były takie same jak ktoś wyżej tu napisał.Na zawodach ma się takie wrażenie ze sie jej nie trzyma. Niekiedy uzależnione jest to od tego, ze w taekwondo uzyskuję się siłę przez szybkość i tzw. rotację (wkręcenie biodra), (w przeciwieństwie do muay thai gdzie uderza się wkładając w to siłę) także przy niektórych akrobatycznych wyskokówkach czy obrotówkach albo kopnięciach nożycowych trudno jest w tym momencie utrzymać gardę gdyż można stracić szybkość albo i równowagę.

[ Dodano: 2010-03-10, 12:53 ]
Na treningach ze sparing partnerem który trzyma tarcze (lub na workach) ćwiczymy uderzenia łokciami (pozwolę sobie bez koreańskich nazewnictw), rękoma na wysokość twarzy, jak i "low kicki" golenią (tzw, Are dolio)i kolana ze ściągnięciem głowy przeciwnika.w treningach na packi a nawet i sparingach cały czas trzymam gardę w górze, zresztą jak bym jej nie trzymał to partner poprawia mi z liścia (jeśli ćwiczymy na tarczach)albo w sparingach miałbym już KO.Nie ćwiczyłem ITF, więc zabardzo się nie wypowiem. ćwiczą ze mną zawodnicy którzy przeszli z itf na wtf, i twierdza że wtf im bardziej pasuję, ale to jak już mówiłem, komu co odpowiada.Pozdrawiam.P.S mam nadzieję ze się nie powtórzyłem z tematem.

Skocz do: