Sporty Walki i Sztuki Walki - Fight Club Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
Boks a Krav Maga?
Autor Wiadomość
festyn

Wysłany: 2011-11-13, 00:39   Boks a Krav Maga?

Planowałem zacząć ćwiczyć boks 2 razy w tygodniu, ale ciężko mi dobrać dni i godziny treningów(studia często koło 18 kiedy jest najwięcej treningów). I zobaczyłem że mógłbym raz w tygodniu trenować boks, a 2 razy krav mage. Czy takie połączenie ma sens? Zdaję sobie sprawę że krav maga to coś w stronę samoobrony? Największy problem mam z godzinami treningów. I czy jeśli jednak dałbym rady ćwiczyć boks 2 razy to lepiej 2x boks czy 1x boks i 2x KM?

I pytanie odnośnie boksu. Mam 21lat, 187cm wzrostu, ważę około 94kg. Z tym że sporo tej masy to tłuszcz(brzuszek). I czy w tym przypadku ta masa to też jakiś atut(np w starciu z lżejszymi przeciwnikami?) czy jedynie przeszkoda i jak najszybciej trzeba zejść z masy? Z góry dziękuję za odpowiedzi i proszę o wyrozumiałość dla świeżaka ;]

Zabstyl 
Muay Thai

Wysłany: 2011-11-13, 09:18   

Wg. mnie lepiej 2x boks

Boruta 
Bodhisatwa przemocy

Wysłany: 2011-11-13, 09:30   

Lepiej 2xboks, ale jeśli nie da się tak, to też nie będzie najgorzej.
www.youtube.com/AkademiaSarmatia

Batman 

Wysłany: 2011-11-13, 10:51   

masz kategorie wagowe, więc skoro masz brzuszek, to radziłbym ci go zbić, bo przeciwnik nie będzie dużo lżejszy od ciebie.

festyn

Wysłany: 2011-11-13, 10:55   

A czy ten brzuszek również w moim przypadku zwiększy siłę ciosu? Jeśli za ciosem pójdzie masa całego ciała? Mówię tutaj już oczywiście o wytrenowanej technice zadawania ciosu :P

Boruta 
Bodhisatwa przemocy

Wysłany: 2011-11-13, 10:59   

W walce sportowej gdzie masz kategorie liczy się bardziej zasieg ramion, lepiej więc być lżejszym przy takim samym wzroście. Na ulicy masa ma znaczenie, ale znowu lepiej aby za nią stały mięśnie niż brzuszek. Trening bokserski jest najbardziej aerobowy ze wszystkich sztuk walki, więc zapewne i tak trochę tego brzuszka stracisz.
www.youtube.com/AkademiaSarmatia

Batman 

Wysłany: 2011-11-13, 11:05   

Absolutnie jej nie zwiększy, no chyba żebyś wpadł na niego całym ciałem. ;-) Albo zamień to w mięśnie, przy technicznym uderzeniu da siłę ciosu, ale stracisz na szybkości, albo zrób redukcję, gdzi na szybkości zyskasz (oczywiście jeżeli będziesz ją trenował.)

festyn

Wysłany: 2011-11-13, 11:38   

A więc skąd kategoria ciężka jest królewską skoro mówicie żeby najlepiej ważyć jak najmniej :P? Ja chyba wolałbym ważyć więcej i mieć rakietę w ręce niż być szczupłym ale szybszym. A czy jeśli np. spalę trochę brzuszka to jak później robić masę mięśniową? Siłka czy coś innego w treningu bokserskim?

I jak trenować żeby ważyć około 100 kg i do tego mieć siłę? Podciągać się robić około 50 pompek itp.? Narazie przez brzuszek podciąganie jest dla mnie nieosiągalne. A pompek max 20 :P Chodzi mi o to czy najpierw schodzić o np. 10 kilo i dopiero zaczynać jakoś robić masę i siłę?

Batman 

Wysłany: 2011-11-13, 12:03   

nikt nie mówi, że najlepiej jest ważyć jak najmniej, chodzi nam o to, że brzuszek może ci przeszkadzać, w niczym ci nie pomoże, jeżeli chcesz być w ciężkiej to buduj masę MIĘŚNIOWĄ. A jak zamieniść tłuszcz na mięśnie? na to pytanie ja ci nie odpowiem, poczekaj aż ktoś, kto się na tym zna da ci odpowiedź.

festyn

Wysłany: 2011-11-13, 12:16   

Dziękuję bardzo że zechcieliście mi pomóc i wyjaśnić mi kilka kwestii :)

A jeszcze pytanie odnośnie sprzętu. Czy rękawice adidasa za 120zł(widziałem w galerii krakowskiej) nadają się? Nie chcę żeby po chwili się rozwaliły. Bandaże obojętnie jakie? Czy prosić o jakieś konkretne albo przedział cenowy? I czy szczęka lepsza na jedną stronę czy na obydwie?

dr-x 

Wysłany: 2011-11-13, 20:48   

Widzialem ostatnio walke goscia o wzroscie 170 i niecale 70kg wagi z kolesiem ponad 180, takim prosto z silowni. jak ten maly wkrecil mu kopniaka z obrotu to ten drugi pojechal na pogotowie z polamanymi zebrami ;> szybkosc Panowie sie liczy. a wracajac do tematu kolegi. Boks napewno da Ci lepsza kondycje. Treningi krav magi sa bardziej statyczne i techniczne, niemniej niewatpliwie ten system samoobrony jest skuteczny wiec warto bylo by go wplesc w swoj plan treningowy (np 2xBoks i 1xKrav Maga), a przy intensywnym treningu i choc minimalnym wisylku przy diecie brzuszek sie spali i zmieni w miesnie ;) Adidas robi dobry sprzet, ale ja osobiscie od 10 lat uzywam rekawic Fuji Mae i jestem mega zadowolony. Tak wogole polscy producenci tez robia dobry sprzet a znacznie tanszy. np masters, ktorych rekawice na www.budoshop24.pl mozesz kupic juz za 60zl a posluza Ci rownie dobrze co te za 120zl jesli odpowiednio je sobie dobierzesz. Do boksu lepsza szczeka na dolna i gorna szczeke, poniewaz w tej dyscyplinie duzo dostaje sie po zebach ;> co do bandazy dobierz sobie odpowiednia dulgosc, bo sa rozne, 3,4,5m. Jesli jestes wysoki moze okazac sie, ze te 3m niewystarcza Ci do prawidlowego zabezpieczenia reki.

festyn

Wysłany: 2011-11-13, 21:44   

Słyszałem też że ochraniacz na 2 strony utrudnia oddychanie :P? I co do rękawic to czy są różne rozmiary? Trudno chyba będzie dopasować dobry rozmiar skoro nie będę mieć w sklepie bandaży?
Co do tego połączenia boksu i krav magi to myślałem że to trochę bez sensu bo w boksie zadaję ciosy pięściami i skupiam się na tym, a w KM chyba całkiem inaczej się ustawiam i walczę nie uderzając pięścią a bardziej obezwładniam na różne sposoby?
I czy lepiej połączyć 2x boks i 1x siłownię, czy może 2x boks i raz albo Krav mage albo jakiś aerob typu piłka nożna na hali?

dr-x 

Wysłany: 2011-11-13, 22:34   

sa rozmiary. np 10 Oz. 12 Oz. itp. Oz. oznacza uncje i taki przecietny rozmiar dla doroslego faceta to wlasnie 10 lub 12 Oz. Krav Maga to rzeczywiscie zupelnie odmienny sport niz boks i prawdopodobnie w boksie ta wiedza nieprzyda Ci sie zbyt bardzo, ale w przypadku realnej walki warto byc bardziej wszechstronnym ;) silownia tez niejest glupim pomyslem, pod warunkiem, ze bedziesz mial dobrze ulozony trening tzn taki ktorzy wzmocni twoja wytrzymalosc a nie tylko sprawi, ze miesnie beda wielkie i piekne, bo to tylko cie spowolni. Pilka nozna napewno jest pomocna w rozwijaniu kondycji, dobrze jest tez pobiegac sobie 2-3 razy w tygodniu po pol godzinki np. Wiem, ze teraz ciezko sie zebrac, bo zima idzie ale przy bieganiu pracuje bardzo duzo miesni, poprawia to koordynacje i zwinnosc a to sie akurat bardzo przydaje przy walce. Dodatkowo bieganie w niskich temperaturach pomaga sie zahartowac i podniesc odporonosc (pod warunkiem, ze sie odpowiednio ubierzesz i nieprzeziebisz odrazu :P )

Z87 

Wysłany: 2011-11-14, 23:04   

Cytat:
Tak wogole polscy producenci tez robia dobry sprzet a znacznie tanszy. np masters, ktorych rekawice na www.budoshop24.pl mozesz kupic juz za 60zl a posluza Ci rownie dobrze co te za 120zl jesli odpowiednio je sobie dobierzesz. Do boksu lepsza szczeka na dolna i gorna szczeke, poniewaz w tej dyscyplinie duzo dostaje sie po zebach ;> co do bandazy dobierz sobie odpowiednia dulgosc, bo sa rozne, 3,4,5m. Jesli jestes wysoki moze okazac sie, ze te 3m niewystarcza Ci do prawidlowego zabezpieczenia reki.

Jak rękawice będą ze skory syntetycznej a nie naturalnej np Bydlęcej to będą miały krótszy okres trwałości.
Szczęka pojedyncza byłem w kilku sekcjach i nikt nie miał podwójnej bo można się w niej udławić śliną :P
Nie wiem co ma wzrost do bandaży jak owija się dłoń i nadgarstek, 4m bandaża wystarczą praktycznie na każdego.

dr-x 

Wysłany: 2011-11-15, 14:29   

Boksu akurat nietrenowalem, moze pojedyncze wystarcza. Ja osobiscie nieuzywam zadnego ochraniacza i przez 10lat treningow nic powaznego mi sie z zebami niestalo ;) 4m powinne wystarczyc, ale znam przypadki gdzie koles ktory ma dosc spore dlonie niemogl owinac sie 3m bandazem.

Odpowiedz do tematu