Wysłany: 2011-10-24, 22:21 Boks - prośba o porady odnośnie, masy i siły
Witam. Otóż od półtora miesiąca (dokładniej to od 1 i 3/4) regularnie trenuje boks w tyskim MOSM. Mój wiek to 17 lat, wzrost 175 cm i 60 kg masy ciała.
Uczęszczam na treningi 4 razy w tygodniu, które trwają gdzieś od godziny do półtorej.
Chciałbym spytać o parę rzeczy, w których chciałbym otrzymać trochę porad.
Kondycyjnie nie mam większych problemów, aczkolwiek czuje, że brak mi siły w ciosach wyprowadzanych lewą ręką (jestem praworęczny), szczególnie chodzi mi o ciosy proste.
Od jakiegoś czasu staram się w niektórych ćwiczeniach (walka z cieniem, bieg bokserski) używać większego obciążenia w lewej ręce (raz 0.5 kg, czasem 1 kg - zależy jakie ciężarki są wolne). Czy taki sposób po dłuższym czasie przyniesie rezultaty?
I czy są jakieś inne ćwiczenia mogące pomóc mi w efektowniejszemu trenowaniu siły ogólnej, nie tylko słabszej kończyny (prócz siłowni, nie mam na nią pieniędzy ani czasu niestety :( ).
Chciałbym również spytać, czy opłaca się i jak najkorzystniej da trenując boks budować masę mięśniową? Podczas treningów traci się bardzo dużo wody, na treningach staram się ją ciągle uzupełniać. Poza tym posiłki przeze mnie spożywane są dość obfite - chociaż z drugiej strony nie jest to jakaś ścisła dieta, jem co chcę. Zjadam z 0.5-1kg (tz. tyle makaronu na posiłek) dań z makaronu, bądź parę schabów, piersi, czy karczków jakieś 2 godziny przed treningiem i to co jadłem na obiad zazwyczaj po treningu.
Lecz metabolizm mam dość prędki i większych rezultatów nie widać u mnie. Chociaż od paru miesięcy utrzymuje wagę 56-60 kg i teraz posiadam właśnie 60 kg, z czego część wcześniejszego tłuszczyku ustąpiło miejsca troszku mięśni, ale nie wielu jak na razie.
Od jakiegoś czasu staram się w niektórych ćwiczeniach (walka z cieniem, bieg bokserski) używać większego obciążenia w lewej ręce (raz 0.5 kg, czasem 1 kg - zależy jakie ciężarki są wolne). Czy taki sposób po dłuższym czasie przyniesie rezultaty?
W rezultacie rozyebiesz sobie barki
Cytat:
I czy są jakieś inne ćwiczenia mogące pomóc mi w efektowniejszemu trenowaniu siły ogólnej, nie tylko słabszej kończyny (prócz siłowni, nie mam na nią pieniędzy ani czasu niestety :( ).
Siłownie w boksie bym odradzał..Skup sie na treningu z obciazeniem wlasnego ciała zeby nie tracic dynamiki ciosu
Cytat:
Chciałbym również spytać, czy opłaca się i jak najkorzystniej da trenując boks budować masę mięśniową?[
Można..Diety masz podwieszone w dziale z nimi..oblicz zapotrzebowanie i rozpisz diete my ewentualnie poprawimy
_________________ Now tell me who want to fuck with us?
Ashes to ashes, dust to dust to...
BANG! .. and let your fuckin brains hang, snitches
Z87 Pomógł: 5 razy Dołączył: 13 Gru 2009 Posty: 224
Wysłany: 2011-10-25, 15:44
To naturalne że ciosy lewą ręka masz słabsze niż prawą :P lewa ręka służy głownie do punktowania, przygotowywania akcji a prawą masz zadać kończący cios. Ja bym nic z tym nie robił ale jak bardzo ci to przeszkadza to ćwicz kombinacje na worku :)
Ćwicz skręt, pracę nóg i ogólnie technikę ciosu. Z ciężarkami się nie baw bo jak napisał Nightmare "rozyebiesz sobie barki". A co do lewego prostego to napisz na pw, postaram się pomóc bo miałem podobny problem.
_________________ "Float like a butterfly! Sting like a Bee!"
To naturalne że ciosy lewą ręka masz słabsze niż prawą :P lewa ręka służy głownie do punktowania, przygotowywania akcji a prawą masz zadać kończący cios. Ja bym nic z tym nie robił ale jak bardzo ci to przeszkadza to ćwicz kombinacje na worku :)
zależy jak stoi w gardzie i czy jesteś leworęczny czy odwrotnie :) i wszystko zależy od sytuacji
_________________ "Jestem lepszy niż rok temu bo trenuje, nawet jeśli trenowałem źle, to jestem lepszy niż rok temu, bo cały czas trenuje." "No cóż po prostu jestem lepszy od Ciebie"
Z87 Pomógł: 5 razy Dołączył: 13 Gru 2009 Posty: 224
Wysłany: 2011-10-28, 15:11
Mawashi napisał/a:
Z87 napisał/a:
zależy jak stoi w gardzie i czy jesteś leworęczny czy odwrotnie :) i wszystko zależy od sytuacji
No wiadomo że mańkuci mają inaczej :P w każdym razie siła ciosów pochodzi ze skrętów ciała :P a nie z siły rąk wystarczy obejrzeć walkę Pudzian vs Thompson
Od jakiegoś czasu staram się w niektórych ćwiczeniach (walka z cieniem, bieg bokserski) używać większego obciążenia w lewej ręce (raz 0.5 kg, czasem 1 kg - zależy jakie ciężarki są wolne).
Nie kombinuj z walką z cieniem z tak dużym ciężarem bo sobie krzywde zrobisz, to są ćwiczenia na szybkość a nie na siłę(co nie wyklucza tego że przy okazji siłę ćwiczysz). Po za tym na początku wyrób sobie technikę przynajmniej z pół roku bo ćwicząc z obciążeniem technikę na start nie nauczysz się jej. Do tego siła w boksie to technika, szybkość oraz dynamika uderzenia. Większa siła=większa masa=mniejsza szybkość i dynamika (mówię o ćwiczeniu z żelastwem siły). Jak jesteś praworęczny to lewa jest do przeszkadzania, szukania luk w gardzie. Jeśli chcesz wystąpić na jakiś zawodach to nie polecam przybierać Ci na wadze bo przy twoim wzroście było by Ci ciężko. Kategorie wagowe 57 ewentualnie 60 powinny być dla Ciebie najlepsze(mogą się różnic o 1-2 kg te co podaje bo nie pamiętam dokładnie). A co do ćwiczeń to pompki, drążek, bieganie, walka z cieniem, brzuszki żebś flaków nie wypluł jak tam dostaniesz Jeszcze pomyśle co takiego mógł bym Ci polecić. I życzę wiele wytrwałości w treningach oraz rezultatów
_________________ Łatwiej prosić o przebaczenie niż o pozwolenie.