Cześć mam na imię Szymon,mam 34 lata ,w tym wieku zapisałem się na boks.Powód ;wielki brzuch ,zero kondycji,problem z alkocholem,moje życie codzienne wygląda tak,rano autem do pracy ,praca siedząca przez 10 godzin ,po pracy w auto ,w domu fotelik pilot w jednej ręce browar w drugiej i tak co dzień zero ruchu.Po pierwszym treningu zakwasy miałem przez tydzień,trenuje 2 razy w tygodniu po godzinie.Mam parę pytań1.Ile czasu przed treningiem powinienem jeść posilek(chodzę na 20) 2.jakie napoje stosować w czasie treningu.3o godz21.30 po treningu jestem w domu czy coś spożywać jeszcze na kolację ?.4 czy są suplementy stworzone dla sportów walki,dla osób po trzydziestce,mógłbym te pytania zadać trenerowi ale chodzę do angielskiego klubu i z trenerem nie idzie się dogadać bariera językowa.jeśli ktoś odp. to z góry dziękuje
Pomógł: 24 razy Wiek: 19 Dołączył: 03 Sie 2007 Posty: 1434 Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 2010-10-08, 14:53
1. Myślę również, że do 18 możesz coś zjeść. Jednak jeść ostatni posiłek 2 godziny przed treningiem to niezbyt zdrowo. Wydaję mi się, że jeszcze jakieś 30 min przed zajęciami zjesz banana czy też inny owoc nic się nie stanie.
2. Najlepiej wodę zwykłą, albo jakiś izotonik.
3. Tutaj mogę się mylić (koledzy poprawią) ale powinieneś zjeść jakiś posiłek zawierający węglowodany.
_________________ "...Politycy rozdają dzieciakom buziaki na szczęście
Telewizyjni kaznodzieje opylają zbawienie za dolca
Niepotrzebny ci złoty krzyż, żeby odróżnić dobro od zła
Najstraszniejsi mordercy świata to ci, którzy to zrozumieli"
Z87 Pomógł: 5 razy Dołączył: 13 Gru 2009 Posty: 224
Wysłany: 2010-10-09, 10:08
1. Do godziny przed, tylko skromnie i lekko strawnie aby ci nie ciążyło na żołądku.
2. Woda lub Powerade
3. Ja osobiście jem :P, ale w twoim przypadku to bym tylko coś zjadł, jakbyś na tyle był głodny że byś nie mógł zasnać :P
4.Na co konkretnie chcesz odżywki ?
To się chłopie załatwiłeś ale nie z takich prblemów się wychodzi :).
Do 18 smialo mozesz jesc... w dni treningowe. po treningu owoce.
Ale nie odrazu. Jedz po treningu jak zwykle jadles ale zmniejszaj dawke aby odzwyczaic zoladek i zaprzestac jedzenia calkowicei po tereningu (tydzien wystarczy). Bo odrazu jak odrzucisz jedzenie zoladek bedzie inaczej pracowal.. nie zjesz na noc bedziesz glodny nadrobisz rano bo sie nie najesz... odstaw browar choc wiem ze nie latwo - a;e koniecznie. on rozleniwioa i tluczy. zacznij sie stopniowo i lekko rozciagac rano iwieczorem. Kondycje tez masz pewnie slaba wiec rower bieganie i basen pomoga. odpusc sobie na razie suplementy najpierw zrzuc brzuch nabierz kondycji niech znikna zakwasy .. potem ewentualnie odzywki na sile i poprawienie sylwetki.
pozdro
_________________ Wyjść pewnego dnia na scenę i być wielkim pośród GIGANTÓW!!!
dzięki panowie za odpowiedzi,nie spodziewałem się że ktokolwiek odpowie,widzę że muszę odstawić nocne jedzenie,ostatnie posiłki jadałem o 23 i to cały kopiec kanapek,teraz moja żona widząc że mi odbiło i zapisałem się na boks,sama robi mi lekkostrawne żarełko,i stopniowo pomaleńku cielsko maleje,basen od soboty dorzucam,zamierzam zrzucić ok12kg w ciągu pół roku,myślę że nie powinno być problemów.W sprawie odżywek mam dylematy,czy brać coś przed treningowego, (np. shock therapy) żeby mieć kopa na treningu,czy jakiegoś spalacza,ale myśle że chyba coś przedtreningowego pozdrawiam was panowie i jeszcze raz dzięki zq podpowiedzi
na początku nie warto nic brać. Organizm zacznie sam reagować na zmiany. Dużo więcej ruchu i inne odżywiania. Na obecną chwilę suplementy nic Ci nie dadzą. Pomysł o tym tak za 3-4 miesiące. Życzę wytrwałości i dużo cierpliwości bo na początku efektów nie będzie za dużo widać. Ale z czasem będziesz bardzo zadowolony.
_________________ Nieważne jak mocno bijesz, ale jak dużo jesteś w stanie znieść i nadal iść do przodu. Tak powstaje zwycięzca. Jeśli wiesz na co cię stać, rób to, na co cię stać. Ale musisz być gotowy na ciosy
1. To kiedy sie je przed treningiem to kwestia indywidualna. Ja np. jem zazwyczaj kilka godzin. Oczywiście o ile sam ćwiczę, a nie tylko prowadzę. Musisz sprawdzić na swoim organiźmie kiedy zjedzony posiłek przestaje Ci "ciążyć".
2. Wodę. Niegazowaną.
3. Nie. Z tym, że z początku lepiej coś lekkiego przekasić (np owoce). Z czasem można się ograniczyc do odżywki białkowej.
trenuję już czwarty miesiąc ,efekty są powalające,praktycznie zero sadła ,dobra kondycja,zdrowa dieta,odstawiony alkochol,w odżywki się nieładuję ,zamiast białego proszku wolę dobrą szamkę ,czy mogę z czystym sumieniem polecić uprawianie boksu w moim wieku,zdecydowanie tak,nigdy na uprawianie sportu nie jest za póżno ,pozdrawiam i jeszcze raz dzięki za dobre rady
_________________ Pokonany samuraj nigdy nie powraca
widzisz ile radości Ci to daje:) i do tego zdrowie. tak trzymaj:)
_________________ Nieważne jak mocno bijesz, ale jak dużo jesteś w stanie znieść i nadal iść do przodu. Tak powstaje zwycięzca. Jeśli wiesz na co cię stać, rób to, na co cię stać. Ale musisz być gotowy na ciosy
Ja tam myślę że jeżeli ograniczenie posiłku przed snem spowoduje wielki apetyt rano to nawet lepiej, rano można wpierdalać, powinno się wtedy największy posiłek zjeść. A spać sam chodzę głodnawy mimo, że chcę robić masę. Po prostu tak się powinno robić, wpływa lepiej na sen i w ogóle.
"śniadanie jedz jak król, obiad jak zwykły many, a kolacją podziel się z wrogiem" - stara azjatycka mądrość
Stara Azja killu a Ty chcesz więcej niż 3 posiłki? z 3 myślę że byliby zadowoleni