Sporty Walki i Sztuki Walki - Fight Club Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
Bolące pięści ;/
Autor Wiadomość
Kubencjusz03 

Wysłany: 2008-09-29, 21:42   Bolące pięści ;/

Witam wszystkich serdecznie
Otóż mam pewien problem ;/ Jakieś pół roku (może rok) temu, zacząłem się utwardzać. Niestety wykonywałem to w sposób godny pożałowania, a mianowicie uderzałem pięściami w ścianę... Ćwiczyłem tak jakieś 2 tygodnie, a potem przestałem, bo zacząłem odczuwać straszny ból w prawej pięści, a dokładniej w środkowej kostce (w karate się to nazywa seiken czy jakoś tak ;p). Przestałem się utwardzać, gdyż pomyślałem, że po jakimś czasie ból minie, ale mija już prawie rok, a ból jak był tak jest ;/ Pięść boli tylko gdy uderzam w worek bez rękawic (Wykonuje parę uderzeń, i muszę przestać, bo nie wytrzymuję z bólu ;/), gdy robię pompki na pięściach, lub gdy po prostu w coś uderzę. Z lewą pięścią tak nie mam, tylko prawa jest kaleka ;D Wiem, wiem, byłem głupi z tym uderzaniem w ścianę (nie wiem co mi strzeliło do głowy), ale niestety czasu nie cofnę. Czy to może być coś poważnego?? Co z tym trzeba zrobić??
Proszę o pomoc
Pozdrawiam i życzę sukcesów w sporcie i nie tylko :)

jakub126p 
Karate Tsunami

Wysłany: 2008-09-29, 21:46   

uderzenia są zbyt gwałtowne na rozpoczęcie utwardzania, najpierw pompki na pięściach(2 przednich kościach)potem gdzieś po 0,5 roku, podłóż sobie grubą gazet na ścianę i w nią wal. czas uleczy rany, nadłamałęś koś, musisz poczeka aż się ureguluje. pozdrawiam!

-Ej, Zdzichu! - Co? - Zarzuć jabolem! -Ale mam cytrynowy! -kur2 wolę malinowy!

shinra 
Omne nimium nocet

Wysłany: 2008-09-29, 21:51   

bardzo prawdopodobne ze jest jak napisal jakub126p, ale dla pewnosci radzilbym sie przejsc do lekarza, bo mimo wszystko rok to kawal czasu.

//utwardzanie rak uderzajac w sciane jak dla mnie to zwykly kretynizm ;)//

Kubencjusz03 

Wysłany: 2008-09-29, 21:57   

Nom, wiem że walenie w ścianę to był kretynizm, ale co na to poradzę?? Byłem głupi, a czasu nie da się cofnąć ;) A jeśli chodzi o robienie pompek, to nie mogę, bo już po 2 pompkach czuję takie pieczenie, że nie mogę wytrzymać (dodam że tylko w prawej ręce, lewa jest całkowicie zdrowa, i nie boli). Więc myślicie że po jakimś czasie ból zniknie?? To nic poważnego?? A może zastosować jakieś maści lub coś w tym stylu??
Pozdrawiam :)

Boruta 
Bodhisatwa przemocy

Wysłany: 2008-09-29, 22:41   

Idź do dobrego lekarza.
www.youtube.com/AkademiaSarmatia

Dawidtkd

Wysłany: 2008-09-29, 22:44   

Co do bólu - Idź do ortopedy jakiegoś czy co. ;d Jeżeli ból tyle czasu się utrzymuje to na pewno masz jakiś uraz kostki, może pęknięcie lub co. Nie nam oceniać - specjalista to najlepiej wywnioskuje.
A co do utwardzania.
Utwardzanie w głównej mierze wynika z przyzwyczajenia naskórka na kostkach i 'znieczulenia' ich. Więc walenie w ścianę nie jest odpowiednim rozwiązaniem ;d już lepiej w jakieś deski, twardy worek, w ścianę lecz przez jakąś poduszkę, grubszy materiał - by amortyzować uderzenia.
Wiele osób uważa, iż utwardzanie to fikcja.
Ja nic nie będę kwestionował ani podważał.
Sam nic sobie nie utwardzam - gdyż nie potrzebuję. Wieloletnie pompki na kostkach, oraz kilka razy w tyg na workach myślę, że coś dają.
Słyszałem także o stosowanych jak dla mnie obrzydliwych praktykach dot. utwardzania - obcinanie naskórka żyletką z kostek, i w takim stanie później trenowanie na workach. Podobno działa :lol: :roll: ; d

shinra 
Omne nimium nocet

Wysłany: 2008-09-29, 23:15   

Dawidtkd napisał/a:
Słyszałem także o stosowanych jak dla mnie obrzydliwych praktykach dot. utwardzania - obcinanie naskórka żyletką z kostek, i w takim stanie później trenowanie na workach.
Nie no to raczej bujda, ale jak ktos cos takiego zrobi, to normalnie wymiatacz - nie bede wiedzial czy sie smiac czy tez wspolczuc rodzicom potomstwa :lol:
No chyba ze ktos jest jakims sado-maso (raczej ku temu drugiemu) to jestem jeszcze w stanie jakos zrozumiec.

ZMROKU

Wysłany: 2008-10-01, 11:08   

Hiszpańscy wirtuozi gitary, z tego co czytałem, wymiatali szybkie rytmy kostkami (palców), gdy piosenka się kończyła ktoś podawał im misę pełną soli a oni te okrwawione kostki wsadzali w nią by później już nigdy nie mieć z tym problemów - ale to może myć jakaś bajka. Lepiej nie eksperymentować.

DrunkenMaster 
Linke Gold Team

Wysłany: 2008-10-01, 14:47   

To bajka. Był taki obóz, gdzie żydom rany solili - nie goiło się to wtedy i generalnie straszne męczarnie przeżywali.

Co do tematu - kość się zrasta szybko, tobie musiała się źle zrosnąć albo jakieś zwyrodnieniowe zmiany w stawie ci się zrobiły. Jak po roku nie przeszło to przesrane.

-> poker online, 50$ na start bez depozytu, możliwość wypłaty po zagraniu określonej ilości rozdań,

-> na wszystkie pytania odpowiem na pw, w razie co służę pomocą

jakub126p 
Karate Tsunami

Wysłany: 2008-10-01, 16:50   

shinra napisał/a:
Dawidtkd napisał/a:
Słyszałem także o stosowanych jak dla mnie obrzydliwych praktykach dot. utwardzania - obcinanie naskórka żyletką z kostek, i w takim stanie później trenowanie na workach.
Nie no to raczej bujda, ale jak ktos cos takiego zrobi, to normalnie wymiatacz - nie bede wiedzial czy sie smiac czy tez wspolczuc rodzicom potomstwa :lol:
No chyba ze ktos jest jakims sado-maso (raczej ku temu drugiemu) to jestem jeszcze w stanie jakos zrozumiec.

To jak gołą kością bili, fajnie to musiało wygląda, jak ci spod skory kłykcie wystają, nie polecam tego odcinania XDD :mrgreen:

-Ej, Zdzichu! - Co? - Zarzuć jabolem! -Ale mam cytrynowy! -kur2 wolę malinowy!

Odpowiedz do tematu