Wysłany: 2011-10-31, 21:22 Co mięśnie mają do uderzania
Witam. Kieruje do bardziej doświadczonych niż ja forumowiczów zapytanie. Mój trener od MT ostatnio mówił kilka razy na treningu że do MT nie można mieć bardo dopakowanej klaty gdyż to w jakiś sposób przeszkadza w trzymaniu gardy i ogólnie im sie jest szerszym tym łątwiej nas trafić. O ile te drugie jest logiczne to do pierwszego nie jestem przekonany. I właśnie interesuje mnie czy to prawda czy trener pierdzieli farmazony.
Nie popadajmy w paranoje..trenujac mt 4 drzwiową szafa 2x2 nie zostaniesz chyba ze uskutecznisz diete aliego ale nawet jesli nie widze tutaj powiazania z trzymaniem gardy..
_________________ Now tell me who want to fuck with us?
Ashes to ashes, dust to dust to...
BANG! .. and let your fuckin brains hang, snitches
Nie popadajmy w paranoje..trenujac mt 4 drzwiową szafa 2x2 nie zostaniesz chyba ze uskutecznisz diete aliego ale nawet jesli nie widze tutaj powiazania z trzymaniem gardy..
mu raczej chodziło o dopakowanie klaty np na siłce, bo nie sądzę aby dopakowanie klaty było możliwe np na mt
_________________ "Jestem lepszy niż rok temu bo trenuje, nawet jeśli trenowałem źle, to jestem lepszy niż rok temu, bo cały czas trenuje." "No cóż po prostu jestem lepszy od Ciebie"
Przecież szerokość nie zależy od klatki tylko obręczy barkowej. Chyba że chodzi o tak zmasowana klatke ze kiedy sie spina to nie mozna zlaczyc ze soba rak ale to raczej na poziomie kulturysty. Jak by nie było tzeba wybrać masa i większa siła, lub lepsza szybkość.
Chodziło mu może o to że rozmiar przedramion nie zwiekszy sie znacznie i ciezej bedzie im bronic szerszego torsu niz wezszego?
Generalnie jest tak, ze wieksze miesnie sa poprostu wolniejsze. Obejrzyjcie sobie kiedys chociaz by walki bokserskie w wadze piorkowej. Ci mali kolesie sa mega szybcy i zwinni. Miski z wagi ciezkiej niemaja juz takiej dynamiki. Poza tym wieksze miesnie potrzebuja wiecej energi zeby wprawic je w ruch, czysta fizyka;)
Takie typowe mięśnie klaty od wyciskania sztangi na siłowni nie ułatwiają trzymania gardy bokserowi. Wówczas utrzymanie prawidłowej gardy staje się pewnego rodzaju wysiłkiem, ciężko jest utrzymać łokcie blisko siebie. Na pewno to zależy też od indywidualnej budowy zawodnika. Ja osobiście nie trenuje tej partii mięśni tak bardzo.
Takie typowe mięśnie klaty od wyciskania sztangi na siłowni nie ułatwiają trzymania gardy bokserowi. Wówczas utrzymanie prawidłowej gardy staje się pewnego rodzaju wysiłkiem, ciężko jest utrzymać łokcie blisko siebie. Na pewno to zależy też od indywidualnej budowy zawodnika. Ja osobiście nie trenuje tej partii mięśni tak bardzo.
Klatka utrudni trzymanie gardy? Tak, ale taka na naprawdę wysokim poziomie. Dłuuuugo nie zrobisz klatki przez którą trudno będzie ci wykonać taki ruch. To nie mięśnie spowalniają, tylko ogólnie masa. Więc jeśli chodzi o siłę ciosu to wiadomo że lepiej o kg z mięcha niż fatu.
Ale jak będziesz cały w mięśniach bez tłuszczu to o wiele więcej tlenu spalisz i krócej wytrzymasz? Więc dobrze też mieć troszkę tłuszczu do pobierania energii? Czy się mylę :P?
Pomógł: 24 razy Wiek: 19 Dołączył: 03 Sie 2007 Posty: 1434 Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 2011-11-15, 18:57
Nie można być "całym w mięśniach". Nawet zawodowi kulturyści nie schodzą poniżej, bodajże, 7%, ale mogę się mylić w tym procentowym szacunku. Tak czy siak zawsze musisz mieć jakiś tłuszcz w organizmie bo inaczej nie będziesz w stanie normalnie żyć.
festyn napisał/a:
tlenu spalisz
Tlenu się nie spala. Jedyne co może powstać to "dług tlenowy" wtedy owszem mięśnie nie mogą "spalić", ale glukozy lub kwasów tłuszczowych w mitochondriach. To nie ma nic wspólnego jednak z tym ile masz tłuszczu w organizmie.
Generalnie lepiej jakbyś tego posta nie napisał bo twoje rozumowanie jest błędne.
_________________ "...Politycy rozdają dzieciakom buziaki na szczęście
Telewizyjni kaznodzieje opylają zbawienie za dolca
Niepotrzebny ci złoty krzyż, żeby odróżnić dobro od zła
Najstraszniejsi mordercy świata to ci, którzy to zrozumieli"