Elo . Chce być szybszy ale nie wiem jak mam to zrobić . Mam 13lat , 56 kg wzrost 174 , ogarniam mauy thai , w domu mam hantle ,sztange, ławeczke. Dobrze by było jak by ktoś miał jakiś plan treningowy .
Pomógł: 44 razy Wiek: 22 Dołączył: 09 Paź 2007 Posty: 2338 Skąd: Polska (wsch)
Wysłany: 2009-08-30, 00:27
W tym wieku jeszcze nawet dobrze nie zaczoles sie rozwijac i mozesz sobie dodatkowego klopotu narobic, wiec zelastwo nabok przynajmniej na 2-3 lata. Narazie ogolno rozwojowe cwiczenia, kondycha itd.
Co znaczy, ze ogarniasz MT? Jak to ze sam probujesz sie uczyc to sobie radze odpuscic, bo bledow sobie narobisz za smarkacza, a jak w puzniejszym wieku bedziesz mial w planach normalnie trenowac to sie nie bedziesz mugl ich oduczyc.
Refleks wyrabia sie tylko przez sparingi. a jezeli chodz o np. szybsze zadawanie ciosow, to poprzez ciagle powtarzanie technik i rowniez przez sparingi.
eh, jak zacieta plyta
_________________ "Są ludy, co dojrzały do śmierci z rąk ludów niedojrzałych do życia" - J. Kaczmarski
"zelastwem sie nie bawie " ogarniam chodze na treningi .
Ale podaj jakieś ćwiczenia na kondyche ? Jeśli chodzi o jogging to lece 8km rano . Jak sie zmecze 3min przerwy i dalej , kiedy juz dobiegne do celu o robie 50 pompek 2 serie ,brzuszki 200 . Ale czyli co tylko przez sparing sobie wyrobie refleks ?? Nie ma czegoś co mógłbym sam cwiczyć ?
Pomógł: 44 razy Wiek: 22 Dołączył: 09 Paź 2007 Posty: 2338 Skąd: Polska (wsch)
Wysłany: 2009-08-30, 00:49
Nie wiem, moze jeszcze walka z cieniem/lustrem cos da. Moze jeszcze jakies sztuczki. Byl juz ten temat poruszany, gdzie bylo pare pomyslow. Opisywalem tam moj (tzn. trenera) sposob z pileczkami na sznurkach, ale takei rzeczy z reguly wymagaja miejsca. Poszukaj tematu to na pewno znajdziesz w nim cos ciekawego.
Kiedys swiecilem kumplowi laserkami na worek i mial jak najszybciej uderzac tam gdzie padalo swiatlo, wiec tez mozesz sprobowac wykozystac, ale pamietaj ze na to lepszej metody od sparingu nie ma.
_________________ "Są ludy, co dojrzały do śmierci z rąk ludów niedojrzałych do życia" - J. Kaczmarski
Jak masz worek to mozesz robic np 3 serie po 15 szybkich uderzen we worek ale nie zapominaj o gardzie bo to jest jeden ze zlych nawykow ktorych mozesz złapac na worku,
bo worek ci nie oddaje, ale tez robilem z kumplem tak ze on stal przy worku ja uderzalem a on mi czasem liscia w morde zebym o gardzie nie zapomnial ;))
Jeżeli chodzi o szybkość nóg to polecam sprint trzy razy po 100m. Robiąc tak zyskalem na szybkoś z 20% ( czyli 1/5 normalnej ) przez trzy tygodnie.
Szybkość rąk - rzeczą oczywistą jest to, ze cios prosty ( jego szybkość, siła itp.. ) zależą o wytrenowania tricepsa. Polecam Ci 3 serie po 20 pompek o maksymalnej szybkości jak na twój wiek, w rozstawieniu rąk na szerokości barków.
Refleks - wielu ludzi mysli, ze refleksu można sie " nauczyć " - jest to bzdeta, ponieważ w dużej mierze zależy to od twojej podświadomości i przyzwyczajenia. Na Judo mamy ćwiczenie, które wygląda następująco:
Po dwu godzinnym treningu psychika jak i ciało jest zmęczone, wiec pod koniec kładziemy sie na mate, trener gasi światło leżymy okolo trzech minut, po czym gdy trener zapala światło i wszyscy judocy muszą w tym momencie jak najszybciej wstać na nogi. Takie ćwiczenia mamy codziennie po kilka razy.
Ćwiczenia z wszelkim światłem są skuteczne.
Mozesz równiez tak jak ktos u góry napisal walczyć z własnym odbiciem z lustra - tak trenuje Adamek.