Vadron Pomógł: 2 razy Wiek: 20 Dołączył: 26 Mar 2008 Posty: 77 Skąd: ja jestem?
Wysłany: 2008-05-14, 20:47 Czy to aby wystarcza?
Witam, otóż od dłuższego czasu czytam Wasze posty, jak każdy z Was coś ćwiczy, jak Wam to super idzie i w sumie dzięki Wam postanowiłem sie zapisać za około 2 miesiące na KickBoxing w swojej miejscowości. Lecz dręczy mnie jedno pytanie, jest tylko jedna lekcja w tygodniu która trwa 2h. Czy to aby nie za mało aby się czegoś nauczyć ?
Nie wiem, może ja mam za duże wymagania dla siebie.. ale wpadłem na pomysł mimo wszystko iż kupie rękawice, kask kickbokserski, szczenke i będę się oprócz tego 2 - 3 razy w tygodniu sparingował z kolegą po około 1 - 2h. A zasada tego sparingowania polegała by na tym iż powtarzali byśmy wszystko z tej jednej lekcji przez około 3 "nasze" treningi aby wyrobić w sobie dobre nawyki. Nie wiem, czy dobrze myślę? Jeśli źle proszę bardzo o opinie fachowców :D :D
PoZdr for All :)
_________________ ".. co Cię nie zabije, to Cię wzmocni !"
Po co kask do koleżeńskich sparingów ? ; d
Dobrze trochę rozkminiasz, bo 1 trening to o wiele za mało.
U mnie w klubie są 3 treningi kb tygodniowo po 2h+
Ćwicz ze znajomymi technikę opanowaną na treningach.
_________________ 8 lat Taekwondo ITF
1 rok Kick-Boxing
A teraz przerwa w SW i tylko siłownia :)
Czy kask w ogóle jest ci potrzebny? Bądź co bądź to pewien wydatek, a wcale nie jest tak bardzo potrzebny. Co do ilości godzin, to faktycznie mało. Poszukaj, być może w okolicy będziesz miał coś, co możesz trenować w parze do kick-boxingu.
Co do doskonalenia techniki na sparingach z kumplem, to kompletny niewypał. Na początku jest to niepotrzebne. Owszem będziecie uczyć się praktyczniejszego zastosowania waszych umiejętności, ale nie będąc pod okiem doświadczonego trenera - który na bierząco mógłby was sprawdzać - nie liczcie na poprawę błędów, a raczej na utrwalenie tego co już umiecie (niezależnie od tego jak umiecie to wykonywać). Zawsze powtarzam, że sparingi są tylko dla tych, którzy mają solidne podstawy.
Raz, czy dwa w tygodniu to mozna w bierki pograc jak mawiał 20 lat temu jeden z moich trenerów Kyokushin. Jesli nie znajdziesz czegos dodatkowego (np boksu) w okolicy, to ćwicz z kolegą, ale powtarzajcie technikę, a nie sparujcie.
Wysłany: 2008-05-15, 17:40
Jest jeszcze Aikido .... Ale tez w tych samych godzinach co kick boxing, a po za tym chodziłem na aikido i szczerze mówiąc nie spełniło moich oczekiwań.
Czyli podsumowując całość, wyglądało by to tak:
Chodziłbym z kolegą w każda środę na lekcje kick boxingu która trwa 2h, a to czego sie nauczymy podczas tej lekcji będziemy powtarzać przez około 3 nasze treningi(do następnej lekcji "oficjalnej".
I tak by było dobrze, tak ?
silka jak najbardziej, a basen i biegi tez sie bardzo przydadza
Wysłany: 2008-05-15, 23:14
Ćwiczę na siłowni i ostatnio biegam za piłką :)
A ja mieszkam w Irlandii - Cavan, cena za ten trening to 9 euro (zdzierstwo trochę :(( ) Ale cóż poradzić, wole wydać 9 euro raz w tyg (szkoda ze tylko jedna lekcja) niż siedzieć przed telewizorem ^^
A że tylko jedna lekcja to właśnie przyszły mi na myśl te dodatkowe treningi ^^
A o ochraniaczach na nogi nie myślałem :D Pomyślę też nad nimi
o w morde jak drogo no, ale jesli masz kase to lepiej trenowac niz siedziec i zamulac przed kompem
Wysłany: 2008-05-15, 23:22
Wiem że drogo.. ale cóż poradzić, co prawda daje sobie rade jeśli chodzi o walki 1 vs 1.
No ale to co innego poznać ze tak powiem "prawdziwą" technikę walki, a nie tylko tak zwany Street Fight, głownie mi zależy na usunięcie z siebie złych nawyków bo na pewno takowych mam więcej niż myślę :D a zastąpienie ich nawykami z Kick Boxingu (ponieważ tylko taki sport mam w Cavan) - już nie liczę Aikido, bo to według mnie totalna porażka..