Sporty Walki i Sztuki Walki - Fight Club Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
De La Hoya przechodzi na emeryturę
Autor Wiadomość
Tycho
Administrator

Wysłany: 2009-04-15, 18:52   De La Hoya przechodzi na emeryturę

Kibice nie zobaczą już walki z udziałem wielokrotnego mistrza świata w sześciu kategoriach wagowych w boksie zawodowym Oscara de la Hoyi. 36-letni Amerykanin meksykańskiego pochodzenia ogłosił zakończenie sportowej kariery.

Bokser po raz ostatni walczył w grudniu ubiegłego roku. Przegrał wówczas przez techniczny nokaut z Filipińczykiem Mannym Pacquiao. To była jego czwarta porażka w siedmiu ostatnich walkach.

Jak tłumaczył swoją decyzję "nie byłoby w porządku w stosunku do moich fanów, gdyby przystępował do konfrontacji nie w pełni sił. Nie jestem już w stanie walczyć na najwyższym światowym poziomie".

De la Hoya, nazywany również "złotym chłopcem", chce teraz zaistnieć w boksie w inny sposób. "To moja pasja i jestem do niej stworzony. Zajmę się teraz rozkręceniem własnej firmy, która ma promować młodych zawodników" - zapowiedział.

Złoty medalista igrzysk olimpijskich w Barcelonie (1992) w zawodowym boksie stoczył 44 walki - wygrał 38, w tym 30 przez nokaut.

źródło: PAP

Odpowiedz do tematu