Wysłany: 2009-05-30, 21:46 Jak ćwiczyc boks w domu ?
1. Od niedawna zaczelem chodzic na boks, mam slaba technike, i z tad moje pytanie...jakimi cwiczeniami, które mozna wykonywac w domu, mozna poprawic, szybkosc, nogi i przedewszystkim kordynacje, denamike i motoryke udeżen Biegam, ćwicze(brzuszki, papki)...co moge jeszcze robic ?
2. Czy znacie jakies ćwiczenia na worke , do worka nie mam ciaglego dostepu, ale czesto moge na nim cwiczyc :)
_________________ "Prawdziwe zwycięstwo, to zwycięstwo nad sobą..."
Wysłany: 2009-05-31, 13:23
Dziwię się, że nie zapytałeś trenera o to.....
Powtarzaj w domu ćwiczenia, ktore robisz na teningach. Proponuję robić scyzoryki w coraz szybszym tempie lezac na ziemi (lub podlodze xD). Skoro trenujesz od niedawna to tez nie oczekuj że technika pojawi się odrazu troche pracy Cię czeka. Dużo walki z cieniem i pracowanie nad technika trenujac wolniej a dokładniej, a potem narzucić sobie rytm i trzaskac :P a na treningach szybkościówka i może refleksówka. Z czasem zobaczysz, że ciosy sa szybsze i dokładniejsze xD
Acha jeśli chodzi o nogi i koordynację to proponuje dużo skakanki i jakaś pływalnię. Na basenie koordynacja znacznie się poprawia i dodatkowo kregosłup odpoczywa :P
_________________ Nitrobolon, kreatyna zrobi z Ciebie skur.... xD
biegi interwalowe, bieg bokserski ze zmienianym tempem, skakanka ze zmienianym tempem, refleksowka, skretosklony(bardzo dobrze ucza pracy biodrami), walka z cieniem, cwiczenia z pilka lekarska(powinienes znac z treningow), na worku jezeli nie masz jescze zbyt dobrej techniki pracuj jedynie nad pojedynczymi ciosami, zadnych serii na poczatku bo zlych nawykow nabierzesz!ogolnie to staraj sie robic to co na treningach, nie zwracaj na poczatku uwagi na szybkosc i ilosc wykonywanych powtorzen w poszczegolnych cwiczeniach a na ich jakosc!!pozdrawiam
Wysłany: 2009-06-01, 16:32 Re: Jak ćwiczyc boks w domu ?
piterrrek napisał/a:
1. Od niedawna zaczelem chodzic na boks, mam slaba technike, i z tad moje pytanie...jakimi cwiczeniami, które mozna wykonywac w domu, mozna poprawic, szybkosc, nogi i przedewszystkim kordynacje, denamike i motoryke udeżen Biegam, ćwicze(brzuszki, papki)...co moge jeszcze robic ?
2. Czy znacie jakies ćwiczenia na worke , do worka nie mam ciaglego dostepu, ale czesto moge na nim cwiczyc :)
Wypisz się z boksu i skończ jakąś szkołę albo naucz się prywatnie języka polskiego.
biegi interwalowe to bardzo dobry trening szczegulnie gdy sie chce zzucic tłuszczyk, jak pisano powyzej skakanka warto sobie na niej poskakac gdyz poprawia sie dosyc kondycja która jest ważna w walkach,
brzuch polecił bym Ci robienie ABS albo weidera gdyz w dużej mierze miesnie brzucha wspólpcaruja z mieśniami ramion i rąk przy uderzaniu, osobiscie polecam 6 weidera gdyz po niej jest swietna wytrzymałość brzucha i nogi też sie poprawiaja
cwicz chodzenie bo to bardzo ważne i technike Ciosu nawet wykonywana bardzo wolno ale starannie potem próbuj coraz szybciej ale z duza uwaga na technike ona jest najwaniejsza po niej tylko siła i szybkosć
najlepiej to pytaj trenera czy dobrze to wykonujesz itp pytaj o jakies rady on bd wiedział najlepiej jak Ci pomóc
Wysłany: 2009-06-07, 18:54
Bieg z mniejszą szybkością, a na większe dystanse działają lepiej na spalanie tłuszczu niż interwały...
Ćwicz chodzenie bo to 80% w boksie ćwicz na sucho ciosy.Zacznij od pojedyńczego lewego prostego, po pewnym czasie dołącz prawy wykonuj wolno ale dokładnie.Pamiętaj dobrze zadany technicznie prosty lewy znokautuje nawet na początku walki jak zawodnik nie jest zmęczony, dlatego pracuj nad techniką jak będziesz widział że dobrze radzisz sobie z lewym to dołączaj prawy itd.
_________________ Łatwiej prosić o przebaczenie niż o pozwolenie.