Wysłany: 2008-08-16, 14:38 Jak zdobyć pas IBF w kategorii cruiserweight?
Aktualnym posiadaczem pasa i tytułu mistrza świata prestiżowej federacji IBF jest Steve Cunningham. Pamiętamy dobrze jego dwie walki w Polsce z Krzysztofem Włodarczykiem. W dniu 29.12.2007 r. walczyłem na gali w Bielefeld / Niemcy z Jozefem Jalusicem, a walką wieczoru była walka Marco Hucka ze Steve’em Cunninghamem. Widziałem tę walkę i widziałem Cunninghama skuteczniejszego niż w walkach poprzednich. Jego wygraną przed czasem z faworyzowanym Marco Huckiem i to na terenie Niemiec, wszyscy przyjęli z wielkim zaskoczeniem. Pojawiły się komentarze, że obrona pasa przez Cunninghama wystawia mu wyższą notę sportową niż po walkach w Polsce.
Widziałem się z Cunninghamem zarówno w Bielefeld, jak również w Wiśle w maju 2007 roku. Wszystko to jednak za mało aby już dziś prezentować publicznie, jaką opracowałem na niego receptę. Liczę poważnie na zwycięstwo w zaplanowanej walce, będącej już jego drugą obroną pasa. To czy wygram ze Steve'em zależeć będzie od wielu czynników. (…)
Steve Cunningham w przeciwieństwie do moich kilku ostatnich oponentów z wyjątkiem Bella, jest odrobinę wyższy ode mnie. Czy i na ile będzie miało to znaczenie w ringu - pokaże dopiero walka. Pamiętam, że też ma niezły prawy prosty. Klinczuje, czyniąc z tego formę obrony ale i wypracowuje sytuacje do walki w półdystansie.