To ja mając 190 cm wzrostu i ważąc 70 kg co powinienem trenować? zapisałem się na kick - boxing bo wydawało mi się że w grapplingu raczej mały wzrost jest atutem. A ważę mało bo trenowałem biegi długodystansowe
hmm tak myślałem że skoro jestem wysoki to grzechem byłoby niewykorzystać nóg, ale jednak uważam że w walce podstawą powinny być ciosy rękami. To musiałbym jeszcze na boks się zapisać ale nie wiem czy takie mieszanie jest dobre, dlatego wybrałem kick - boxing. I tak jeszcze do tego chciałbym się jakiejś SW w parterze nauczyć, co przy dużym wzroscie jest lepsze - judo, brazylijskie ju-jitsu czy może zapasy?
To ja mając 190 cm wzrostu i ważąc 70 kg co powinienem trenować? zapisałem się na kick - boxing bo wydawało mi się że w grapplingu raczej mały wzrost jest atutem. A ważę mało bo trenowałem biegi długodystansowe
Heh, ja mam 191 i 73kg
Prawda jest taka, że możesz ćwiczyć wszystko. Co ci bardziej podejdzie, co bardziej polubisz. Ja osobiście uwielbiam zarówno kopanie, jak i grappling, więc ciężko się będzie zdecydować. Jakby nie było opcji na jakieś połączenie tych 2 elementów, to wziąłbym napierdalanie.
To ja mając 190 cm wzrostu i ważąc 70 kg co powinienem trenować?
To na co masz ochotę.
Cytat:
zapisałem się na kick - boxing bo wydawało mi się że w grapplingu raczej mały wzrost jest atutem.
I mały i duzy znajdzie wiele dla siebie.
Jeśli myslisz o samoobronie, to przy takiej masie raczej chwyty, zwłaszcza parterowe.Jeśli o walce sportrowej, to obojętne. Podobnie przy rekreacji.
Dzięki za rady. Tak czy owak, wydaje mi się że mniejsze znaczenie ma wybór SW - każda ma plusy i minusy, nie ma idealnej a najważniejsze jest by po prostu w tej którą się wybierze robić postępy, przyłożyć się do treningu i nigdy nie uznać że wykonuje się coś perfekcyjnie tylko stale i sysstematycznie podnosić swoje umiejętności no i nie lekceważyć nigdy przeciwnika niby proste, ale uniwersalne