Wysłany: 2011-06-04, 15:53 KB czy MT ? - wieczne pytanie
Co wybrać lepiej hehe KB czy MT
mam sporo czasu aby się zastanowić i przejść się po klubach tu i ówdzie i po sprawdzać klimat, worki, ludzi czy trenerów
ale pytam, osobiście na co byście poszli i dlaczego ?
może ktoś trenuje daną dyscyplinę i podzieli się wrażeniami, treningami, czy tam jeszcze innym się chce pochwalić
może ktoś trenował obie dyscypliny i ma jako takie 'OGÓLNE' porównanie
nie ważne że jeden powie na ulice dobre to a drugi zaprzeczy itd.. nie o to w tym temacie chodzi, każdy ma swoje preferencje i zapotrzebowanie itp...
i nie chodzi aby z tego tematu kłótnia się wytworzyła
proszę o odpowiedzi ludzi wykształconych i z odpowiednią inteligencją
_________________ "Jestem lepszy niż rok temu bo trenuje, nawet jeśli trenowałem źle, to jestem lepszy niż rok temu, bo cały czas trenuje." "No cóż po prostu jestem lepszy od Ciebie"
Pomógł: 20 razy Wiek: 19 Dołączył: 11 Lip 2009 Posty: 1030 Skąd: z Polski
Wysłany: 2011-06-04, 16:40
Jak ja bym miał wybór to chyba MT , trenuję KB zawody są zazwyczaj w light contact , gdzie nie można np. kopać low kicków , ostro i mocno się okładać ciosami ( choć to zależy jeszcze od sędziego ) , nie ma mowy o klinczu , a co za tym idzie to treningi i sparingi są zazwyczaj pod kontem light contactu . A w MT są uderzenia łokciami, kolanami , klincz , pełen kontakt , można np. przechwycić kopnięcie i podciąć przeciwnika , wiec myślę że będzie skuteczniejsze i to bym wybrał .
Oczywiście wszystko zależy od klubu , niektóre mogą się zajmować walkami w semi contact (walka na punkty m przerywana po jedny czystym uderzeniu) , a inne trenować pod kątem zawodów w K1 więc wtedy to dużo od MT się różnic nie będzie , więc najlepiej iść popytać , i zobaczyć co i jak .
Dla przykładu ja trenuję w klubie taekwondo , gdzie mamy normalne treningi kick boxingu , a nawet judo .
Elite
Wysłany: 2011-06-04, 22:37
Moim zdaniem MT jest duzo lepsze ze względu na urozmaiconą ilosc uderzeń od łokci po kolana . trenowałem MT ale niestety przeniosłem sie na K1 ( ze względu na godziny treningów Mt bo były za wczesnie ) i jak tak patrze na obie sztuki walki to wydaje mi sie ze MT jest ciekawsze i bardziej przydatne PS. jak trenujesz Muay Thai mozesz isc na zawody w Kick Boksingu
Ogolnie wybral bym MT, lokcie robia swoje :) sa tez podstawowe obalenia z klinczu, na polskie realia ciezko powiedziec co bym wybral bo pod szyldem MT czesto mozna spotkac kicka/k1 pod szyldem kicka tkd ( jak kolega wyzej pisal ). Najlepiej sie przejsc i sprawdzic jak trener prowadzi treningi jak to wyglada :)
_________________ We're only as strong as our weakest bladder.
właśnie, zmobilizowaliście mnie tym
też myślałem o MT, bo to kolebka z bodajże Filipin jak się nie myle
tylko oglądając walki na ringu na yt, to te walki nie są zbyt dynamiczne, każde uderzenie musi dość do przeciwnika, nie ma zbyt dużej akcji itp...może trenując, inaczej to wyjdzie w praniu jaka szkoła i trener taki kurs
_________________ "Jestem lepszy niż rok temu bo trenuje, nawet jeśli trenowałem źle, to jestem lepszy niż rok temu, bo cały czas trenuje." "No cóż po prostu jestem lepszy od Ciebie"
Z87 Pomógł: 5 razy Dołączył: 13 Gru 2009 Posty: 224
Wysłany: 2011-06-05, 18:02
Mawashi napisał/a:
właśnie, zmobilizowaliście mnie tym
też myślałem o MT, bo to kolebka z bodajże Filipin jak się nie myle
tylko oglądając walki na ringu na yt, to te walki nie są zbyt dynamiczne, każde uderzenie musi dość do przeciwnika, nie ma zbyt dużej akcji itp...może trenując, inaczej to wyjdzie w praniu jaka szkoła i trener taki kurs
W Polsce nie ma prawdziwego MT. Tak czy siak to prawie to samo i jak trener z KB ogarniety to ci dołoży kolana/łokcie. Ja trenuje sande a mam wszystko.
Luigi Pomógł: 1 raz Wiek: 24 Dołączył: 03 Cze 2011 Posty: 98 Skąd: Lubin
Wysłany: 2011-06-06, 11:08
Bubsonk1 napisał/a:
W Polsce nie ma prawdziwego MT.
Mamy mistrzów świata tej sztuki walki więc się z tym nie zgodzę. To że nie kopią po bambusach to nie znaczy że to nie prawdziwe MuaiThai ;)
Ja znalazłem tylko jedną zawodniczkę z Polski co miała medal w 2009 roku:P.
MT w naszym kraju jest dosyć krótko więc nie ma co się spodziewać jakiegoś super poziomu.
Luigi Pomógł: 1 raz Wiek: 24 Dołączył: 03 Cze 2011 Posty: 98 Skąd: Lubin
Wysłany: 2011-06-06, 12:53
Np. Mariusz Cieśliński
Wysłany: 2011-06-06, 21:20
Janek Błachowicz miał medale w MT tak przynajmniej pisze na wiki:P
Cytat:
Boks tajski
* 2008: Mistrzostwa Świata IFMA − 1. miejsce w kat. 91 kg (klasa B)
* 2008: Otwarty Puchar Europy − 1. miejsce w kat. 91 kg (klasa A)
* 2007: Mistrzostwa Świata IFMA − 3. miejsce w kat. 91 kg (klasa B)
* 2007: Mistrzostwa Polski − 1. miejsce w kat. +91 kg
* 2006: Puchar Polski − 3. miejsce w kat. 91 kg
Jakich? chociażby: Cieśliński, Bałanda, Jędrzejczyk. Jeszcze parę nazwisk można wymienić. W Polsce wcale ten poziom nie jest niski. Wiadomo do Tajlandii nam daleko ale jeżeli ktoś mówi że jest niski poziom to raczej nie interesuje się MT.
_________________ Nieważne jak mocno bijesz, ale jak dużo jesteś w stanie znieść i nadal iść do przodu. Tak powstaje zwycięzca. Jeśli wiesz na co cię stać, rób to, na co cię stać. Ale musisz być gotowy na ciosy