Kick Boxing vs Muay Thai. Która z tych SW? Która skuteczniejsza i dlaczego? Która może być lepiej wykorzystywana i w jakich warunkach :>?
Kickboxing to szerokie pojecie. W wesji popularnej w Japonii i Holandii, tzw oriental rules to prawie muay thai, ale bez klinczu i łokci, za to z lepszymi uderzeniami.
Tzw klasyczna czerpie kopniecia raczej z karate i taekwondo. Wtedy Mt ma przewage w nich, w kolanach, klinczu i łokciach, ale polski kick ma z reguły bardzo dobrze roziniete uderzenia rekoma, co w oryginalnym Muay thai wypada słabiej.
Wiele też zalezy od trenerów.
W Polsce kick stoi na wysokim poziomie, z thaiem bywa różnie.
Pomógł: 56 razy Dołączył: 28 Kwi 2008 Posty: 820 Skąd: Północ
Wysłany: 2008-09-28, 20:11
jakub126p- tak czytając twoje posty, zauważyłem, że czekałeś na odpowiedź podobnej do Boruty (czyli takiej która w "pewnym małym" stopniu uznaje wyższość KB nad MT). Dodam od siebie, że sugerując się konfrontacjami SW to ciężko rozstrzygnąć taki spór. Bywa różnie. Ale jeżeli mam brać pod uwagę "Konfrontacje" (które widziałem) KB vs. MT, MT jest skuteczniejsze.
P.S Możliwe, że zawodnicy reprezentowali KB (jak napisał wyżej Boruta)tzw. klasyczny.
_________________ "Ktokolwiek dotrze na pole walki pierwszy i oczekuje nadchodzącego wroga, będzie wypoczęty, ktokolwiek przybędzie drugi przystąpi do walki wyczerpany"
Sun Tzu, "Sztuka wojny"
Pomógł: 13 razy Wiek: 19 Dołączył: 24 Cze 2008 Posty: 851 Skąd: z Bażin
Wysłany: 2008-09-28, 20:37
i w walkach bywa różnie, nie mówię że MT jest gorsze, to zależy od klubu, stażu treningowego, i człowieka który trenuje. Np. Ja pokonam kolegę który trenuje MT od np.roku, bo ćwiczę KB od ponad 2 lat(a poza tym kolana i łokcie też znam, bo miałem w karate - tak jak mówię, to zależy od człowieka i stażu
Pozdrawiam!
_________________ przyjaciół miej blisko, wrogów jeszcze bliżej.
Dokładnie jak napisał Jakub. Nie można oceniać który styl jest lepszy gdyż to w dużym stopniu zależy od gabarytów trenującego i od trenera, jak kształtuje psychike zawodnika. Tak w ogóle ELO jestem nowy na forum
master96
Wysłany: 2008-09-28, 21:24
no elo elo pytanie do jakuba126p jakie karate trenowałeś ????
Pomógł: 44 razy Wiek: 22 Dołączył: 09 Paź 2007 Posty: 2338 Skąd: Polska (wsch)
Wysłany: 2008-09-29, 21:12
Masato napisał/a:
Styl nie ma znaczenia, liczy się zawodnik
Z zasady tez wychodze z takiego zalozenia, aczkolwiek jesli mowa o stylach Karate i wliczyc w nie nasze jakze wspanie narodowe Tsunami (tudziez Cunami) to jednak dochodze do wniosku ze ma
_________________ "Są ludy, co dojrzały do śmierci z rąk ludów niedojrzałych do życia" - J. Kaczmarski
Pomógł: 13 razy Wiek: 19 Dołączył: 24 Cze 2008 Posty: 851 Skąd: z Bażin
Wysłany: 2008-09-29, 21:47
shinra napisał/a:
Z zasady tez wychodze z takiego zalozenia, aczkolwiek jesli mowa o stylach Karate i wliczyc w nie nasze jakze wspanie narodowe Tsunami (tudziez Cunami) to jednak dochodze do wniosku ze ma
Myślałem że wiesz o co chodzi, wiadome że aikido "fighter" nie pokona judoki czy boksera
_________________ przyjaciół miej blisko, wrogów jeszcze bliżej.