Sporty Walki i Sztuki Walki - Fight Club Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
Kiepski sparing.
Autor Wiadomość
Almirall

Wysłany: 2011-09-26, 20:28   Kiepski sparing.

Byłem dzisiejszego dnia na treningu MT, chodzę już jakieś 4 miesiące. Wiadomo, że ten okres nie powala na kolana choć coś tam człowiek liznął tego rzemiosła. ;)

Przechodząc do sedna sprawy.. Mieliśmy w połowie treningu zaserwowane lekkie sparingi 5 minutowe, wszystko w porządku. Z dwoma sparingpartnerami szło mi w miarę dobrze, natomiast przyszedł 3 sparing - przeciwnikiem był znajomy który ma podobny staż do mojego. I tu zaczął się problem. Przez cały sparing, który trwał 5 minut byłem obijany, dosłownie katorga. Nie wiem czy to wina mojej psychiki czy też czegoś innego, ale przy każdym wyprowadzonym moim ciosie leciała szybka kontra, która zmuszała mnie do aktu desperacji w postaci robienia podwójnej gardy. Warunki fizyczne mamy podobne, on ma jedynie lekko większy zasięg ramion, każdy mój cios był przez Niego blokowany (nie dochodził do celu) i leciała szybka kontra z Jego strony, która dochodziła. Drugim moim problemem jest to, że gdy otrzymuję już jakąkolwiek serię ciosów.. nie wiem, w postaci paru prostych, sierpów to zasłaniam się podwójną gardą nie widząc nic i otrzymuję spore ilości ciosów, zdarza się że się pochylam i wiadomo - lecą kolana. Przez te 5 minut zadałem mu może 5 ciosów, później się tylko broniłem bo każdy mój atak zamieniał się w spory kłopot. Może jestem zbyt wolny? powiem szczerze, że w połowie sparingu byłem załamany i nie próbowałem atakować, trochę kiepska sprawa.. fakt faktem, że po sparingu podszedł i przyznał mi że nie jeden by się poddał po takich ciosach, mimo wszystko jestem zdruzgotany moją postawą, nie wiem co jest tego przyczyną. - może jestem zbyt wolny, czy poprostu przyjdzie mi to z czasem?

wojak11 

Wysłany: 2011-09-26, 20:38   

Jednym słowem on był lepszy. Musisz pracować nad szybkością i techniką. Jeśli chodzi o tę Twoją desperację to zabrakło Ci doświadczenia i tzw. otrzaskania. Musisz po prostu trenować i jeszcze raz trenować a z czasem zobaczysz na kolejnych sparingach efekty. A po drugie nie ma co się załamywać, początki zawsze są trudne

Nightmare 
BJJ/MMA/ZAPASY/MT

Wysłany: 2011-09-26, 21:09   

Wyciagnij wnioski z przegranej..przeanaluzuj błedy i staraj sie nadrobic aspekty w ktorych byles gorszy
Np u mnie caly wrzesnien skladal mnie koles co prawie rok po mnie dostal niebieski pas..ostatnio rozwalilem noge i zrobil mnie 6 razy...[*] :mrgreen: A dzisiaj juz nie wciagalem do gardy tylko robilem wiecej pozycji i chlopaczek porobiony kilkukrotnie nie wiedzial co sie dzieje :mrgreen:

także j.w chyba wszytstko napisalem co mialem :D:D

Z87 

Wysłany: 2011-09-26, 21:55   

Jak się dostaje taki oklep to człowiek się blokuje i staje się bierny, staraj się nawet za podwójnej gardy kłoć lewym prostym.
Jak jesteś w podwójnej gardzie to skul się ale nie opuszczaj głowy w dół, patrz z pod byka dociskaj rękawice do czoła i zrób sobie mała szparkę żeby wiedzieć co się dzieje, rękawice do boksu są na tyle duże że nie przejdą przez nią
a kopałeś trochę ?

Almirall

Wysłany: 2011-09-27, 16:48   

Dzięki za wskazówki :) w sumie sądze jak kolega wojak, że poprostu był lepszy pod każdym względem a ja w pewnym momencie się zablokowałem i byłem obijany. Nie pozostaje mi nic innego jak tylko ćwiczyć. Tak, starałem się kopać - parę low-kicków doszło do celu, ale ich ilość była naprawdę mała jak na taki czas jakim jest 5 minut sparingu, kilka razy próbowałem frontów, lecz zaprzestałem ich gdy przechwycił mi nogę i 'zjechał' jak psa ; ). No właśnie będę musiał nauczyć się wychodzić z podwójnej gardy, bo za każdym razem jest tak, że gdy przyjmuję jakąkolwiek 'porcję' ciosów to się zasłaniam a odsłaniam się dopiero gdy przeciwnik samowolnie odchodzi po zadanej serii a w ostatnim sparingu leciał cios za ciosem - w efekcie czego poniosłem tęgie lanie.

HanzoHattorii 

Wysłany: 2012-03-31, 16:55   

Dokładnie. Powinienieś po prostu trenować i trenować oraz nie poddawać się. To najgorsze co mógłbyś zrobić. Jeżeli zależy ci na Muay Thai i na tym, aby być dobrym, to na pewno taki będziesz :mrgreen: .Życzę powodzenia w MT.
Pozdro

Zapraszam na www.fco.aaf.pl -moja strona i forum poświęcone sztukom walk.

wojak11 

Wysłany: 2012-04-01, 00:13   

HanzoHattorii napisał/a:
Dokładnie. Powinienieś po prostu trenować i trenować oraz nie poddawać się. To najgorsze co mógłbyś zrobić. Jeżeli zależy ci na Muay Thai i na tym, aby być dobrym, to na pewno taki będziesz :mrgreen: .Życzę powodzenia w MT.
Pozdro

wujek dobra rada, te tematy, zostały zakończone ponad pół roku temu. Jak nie masz pomysłów, to nie dodawaj bez sensu postów, które i tak nic nie wnoszą, w tym i innych tematach. Zamaist tego może załóż nowy temat o wyższości TKD nad innymi sztukami i sportami walki to chętnie podystkutujemy

Hath 

Wysłany: 2012-04-01, 01:26   

A mnie sie wydaje ze gosc pisze te swoje bzdury tylko po to zeby promowac swoje forum.

HanzoHattorii 

Wysłany: 2012-04-01, 11:27   

Nie, geniusze. Chciałem coś napisać na forum, żeby się z nim oswoić i tp.

Zapraszam na www.fco.aaf.pl -moja strona i forum poświęcone sztukom walk.

SzyHa
MMA

Wysłany: 2012-04-01, 12:34   

i dlatego odkopujesz stare tematy? to nie ma nic do rzeczy

michal_5_fcb 
FC Barcelona

Wysłany: 2012-04-01, 12:55   

Dobra kończymy, a HanzoHattorii, proszę o to, żeby "oswajał się" z forum w nieco świeższych tematach.
Najstraszniejsi mordercy świata to ci, którzy to zrozumieli"

Odpowiedz do tematu