Kopnięcia się różnią technicznie w MT tak jakby bardziej dokręcasz biodrem. Ja osobiście jak chodziłem na TKD i przerzuciłem się na MT to kopało się całkiem inaczej nie musiałem się dużo uczyć kwestia przyzwyczajenia była do tego, że trzeba było kopać piszczelem Aż takiej różnicy osobiście nie widziałem
Pomógł: 2 razy Wiek: 21 Dołączył: 23 Lut 2011 Posty: 122 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-07-24, 16:54
Na pewno w Taekwondo jest więcej kopnięć. Oczywiście można też powiedzieć, że im dłużej ćwiczysz jedno, to będziesz w nim lepszy, ale to już wedle uznania.
W jakichśtam badaniach pokazywano, że siła kopnięcia Muay Thai jest równa sile uderzenia kijem baseballowym, więc stawia się raczej na skuteczność niż efektowność kopnięcia.
A techniki kopnięć raczej są podobne, podejrzewam że w Taekwondo też siłę kopnięcia czerpie się z ruchu bioder i skrętu nogi, różnica polega raczej na miejscu, którym kopiesz.
_________________ Honor to stroma wyspa bez brzegów, nie możesz na nią wrócić, gdy już raz ją opuściłeś
Jeśli chcesz, znajdziesz sposób.
Jeśli nie, znajdziesz powód.
W Teakwondo masz kopnięcia bardziej techniczne i łądne dla oka. Technika wykonania też sie różni od tej w MT. Zreszta kopnięcia się tam też inaczej nazywają ;]
Nie chodzi mi o ogólne kopnięcia tylko czy okrężne (dollyo chagi w taekwondo ) bardzo różni sie od tego kopnięcia okrężnego w MT. Oprócz miejsca którym sie uderza.Bo trenowałem Taekwondo i przechodze an MT i chce wiedzieć czy dużo bede musiał sie przestawiać bo dollyo weszło mi już w nawyk