Sporty Walki i Sztuki Walki - Fight Club Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
mocne ciosy
Autor Wiadomość
PeZeT 

Wysłany: 2011-05-03, 19:37   mocne ciosy

witam
trenuję boks i jestem bardzo zdeterminowanym zawodnikiem...
chciałbym poćwiczyć w domu siłę ciosu, nie jest ona zadowalająca.
mam do dyspozycji swoje ciało, hantle, sztangę i ławkę poziomą.
jestem w stanie ostro zapierdalać przez cały czas aby moje ciosy były mocne.

Mati_Talker 

Wysłany: 2011-05-03, 19:44   

Ile ważysz?

Yuzuy
Boks

Wysłany: 2011-05-03, 21:17   

Najlepszym ćwiczeniem będzie pływanie, bo rozwijasz większość mięśni (jak wiadomo w boksie siła uderzenia nie bierze się tylko z rąk), dobre będą tez pompki i podciąganie na drążku.
Z hantlami (gdzieś 40% tego co potrafisz podnieść) wykonuj jakieś ćwiczenia na barki i ręce. Ćwicz też technikę. Dobrym ćwiczeniem na skręt przy uderzeniu jest skręcanie się na lewo i prawo (maksymalnie ale powoli) z jakimś kijem między rękami (ciężko to zobrazować nie wiem czy zrozumiesz o co chodzi). Siła uderzenia to przede wszystkim technika. Sam mam 180cm i 63kg a uderzam jakbym miał z 20kg więcej (chociaż jest to też zasługa szerokich barków i długich rąk).

I informacja dla wszystkich pro elo fighterów, nie jestem jakimś super trenerem, piszę to co przekazał mi trener i co sam zaobserwowałem, mogę się mylić ale staram się pomóc więc proszę o powstrzymanie się przed krytykowaniem mojego posta. Z góry dzięki ;-) .

Nightmare 
BJJ/MMA/ZAPASY/MT

Wysłany: 2011-05-03, 22:19   

^Informacja od elo pro fajtera jesli nie masz wiedzy zeby wypowiadac sie na dany temat to nie wypowiadaj sie wogole

Na siłe ciosu najlepiej tarczowac
Do tego mozesz zwiekszyc siłe cwiczeniami dynamicznymi i zwiekszeniem miecha
napisz cos o sobie wymiary staż itd.

Yuzuy
Boks

Wysłany: 2011-05-03, 22:58   

Informacja od nie znającego się na niczym nooba.
Jak już wspomniałem staram się pomóc i wątpie że wszystko co napisałem jest nieprawdą ponieważ w moim przypadku skutkuje (nie, nie od dwóch tygodni). Czy mógłbyś mi wytłumaczyć jak tarcze wpływają na siłę ciosu (jak na moje to na celność ale pytam bo nie wiem ;-) ).

Mawashi 
Savate/Tai-Jitsu/Bjj

Wysłany: 2011-05-03, 23:54   

siła bierze się z ziemi czyli musisz w prawić w ruch nogę zakroczną, biodro, całe ciało i bark i ramię i na koniec samą pięść, w ostatniej fazie spinasz się, zaczynając zrelaksowany :-P
cały ruch musi być kompletny i ozdobiony w całość bez zahamowania się

jakie ćwiczenia :?: może pomóc np podrzut, rwanie [takie ćwiczenia dynamiczne] czy pompki na jednej ręce/pistolety, podciąganie się

kyokushin_man 

Wysłany: 2011-05-04, 20:07   Re: mocne ciosy

PeZeT napisał/a:
witam
jestem w stanie ostro zapierdalać przez cały czas aby moje ciosy były mocne.

po pierwsze ostre zapieprzanie non stop to nie jest dobry pomysł bo mięśnie muszą mieć czas na regenerację, inaczej niewielki będzie z ćwiczenia pożytek. Polecam Ci przejrzeć atlaś ćwiczeń i wybrać te które możesz ze swoim sprzetem wykonywać (raczej postaraj się za bardzo nie izolować partii mięśniowych). Popularnym sposobem jest boksowanie z hantlami w ręku ale ta metoda może z czasem uszkodzić stawy. Uderzanie w tarcze czy worek to dobre wyjście a zamiast hantli możesz zastosować specjalne obciążenia na nadgarstki ok. np. 0,5kg żeby oszczędzać wcześniej wspomniane stawy i uderzać w tarczę bądź worek. nie zapominaj tylko o odpowiedzniej postawie, gardzie, poruszaniu się itp, żeby twoje treningi to nie było tylko bezmyślne młucenie. Pozdro

Nightmare 
BJJ/MMA/ZAPASY/MT

Wysłany: 2011-05-04, 20:17   

Yuzuy napisał/a:
Informacja od nie znającego się na niczym nooba.
Jak już wspomniałem staram się pomóc i wątpie że wszystko co napisałem jest nieprawdą ponieważ w moim przypadku skutkuje (nie, nie od dwóch tygodni). Czy mógłbyś mi wytłumaczyć jak tarcze wpływają na siłę ciosu (jak na moje to na celność ale pytam bo nie wiem ;-) ).

[ustawa o kontroli publikacji i widowisk]Jak na przyrodzie w szkole czegos nie rozumiesz to tez sie pucujesz ? [ustawa o kontroli publikacji i widowisk]Wez sie lepiej za trening albo ksiażke czy inne gówno co sie robi w podstawówce a porady treningowe zostaw nieco bardziej zaawansowanym od siebie

Yuzuy
Boks

Wysłany: 2011-05-04, 21:36   

Po co te nerwy? Ja tylko pytam jak te tarcze wpływają na siłę ciosów, nie chce się tu kłócić. A wcześniej próbowałem pomóc ale dobra mniejsza o to, za trening wziąłem się już od dłuższego czasu. Jednak ciężko o kulturę na forum nawet tam gdzie są teoretycznie dorośli i rozsądni ludzie, przecież zaraz trzeba człowieka zjechać bo nie trenuje kung fu od czasu gdy był w łonie matki. Sry z offtopa.

Mati_Talker 

Wysłany: 2011-05-04, 23:11   Re: mocne ciosy

kyokushin_man napisał/a:

a zamiast hantli możesz zastosować specjalne obciążenia na nadgarstki ok. np. 0,5kg żeby oszczędzać wcześniej wspomniane stawy

Właśnie to mu raczej bardziej rozwali stawy

Nightmare 
BJJ/MMA/ZAPASY/MT

Wysłany: 2011-05-04, 23:40   

Yuzuy napisał/a:
Po co te nerwy? Ja tylko pytam jak te tarcze wpływają na siłę ciosów, nie chce się tu kłócić. A wcześniej próbowałem pomóc ale dobra mniejsza o to, za trening wziąłem się już od dłuższego czasu. Jednak ciężko o kulturę na forum nawet tam gdzie są teoretycznie dorośli i rozsądni ludzie, przecież zaraz trzeba człowieka zjechać bo nie trenuje kung fu od czasu gdy był w łonie matki. Sry z offtopa.

[ustawa o kontroli publikacji i widowisk]
Piszesz bzdury potem podpisujesz sie ze jednak nie jestes pewny a potem wyzywasz innych ,i twierdzisz ze niby sie nie znaja gdzie tu sens ? :lol:

Jak tarcze wpływaja na siłe ciosu ? Cała siła w uderzaniu opiera sie o bio mechanike uderzania a wiec jesli bedziemy czesto uderzac bedziemy lepiej wykorzystywac warunki fizyczne przy czym bedziemy mocniej bić

Yuzuy
Boks

Wysłany: 2011-05-05, 00:28   

O, dzięki o to mi chodziło. A działa to też na worku? Czy to już co innego?

Ps. Nie napisałem że inni się nie znają ale z mojego doświadczenia na forach ktoś kto dopiero przyszedł na forum po napisaniu czegokolwiek zostaje zasypany ripostami na temat jak to on się nie zna. Chodziło mi o to że mogę się mylić i żeby nie wytykano mi tego w sposób ordynarny i chamski.

Nightmare 
BJJ/MMA/ZAPASY/MT

Wysłany: 2011-05-05, 01:00   

Worek podobnie

ps: Ja jestem zdania ze jak sie czegos nie wie na 100% to powinno sie upewnic albo nie pisac proste :X

Boruta 
Bodhisatwa przemocy

Wysłany: 2011-05-05, 08:45   

Spokój mi tu!
A autorowi radzę zacząć od wyszukiwarki.
www.youtube.com/AkademiaSarmatia

kyokushin_man 

Wysłany: 2011-05-05, 09:07   Re: mocne ciosy

Mati_Talker napisał/a:
kyokushin_man napisał/a:

a zamiast hantli możesz zastosować specjalne obciążenia na nadgarstki ok. np. 0,5kg żeby oszczędzać wcześniej wspomniane stawy

Właśnie to mu raczej bardziej rozwali stawy

Trochę bezpodstawne jest Twoje stwierdzenie, w hantlu sam gryf waży 0,5 kg, wiec nawet jak po 1 kg dołożysz to masz 2,5 kg, czyli 5 razy więcej niż oferują tańsze obciązenia na ręce. Poza tym jeśli sądzisz że źle to będzie wpływać to rozumiem że rękawic bokserskich też nie zakładasz bo są za cięzkie?

1 ounce = 0.0283495231 czyli ok 0.028kg

weźmy np rękawice 14oz = 0.028*14=0,392kg, czyli o 100gram mniej od wspomnianych wcześniej obciążen

Odpowiedz do tematu