Amadi Pomógł: 4 razy Dołączył: 11 Lis 2007 Posty: 691
Wysłany: 2008-10-29, 20:33
Te opaski to Prajat, można je kupić na necie ale lepiej zrobić samemu, zgodnie z tradycją powinien Ci to wręczyć trener, dziewczyna czy rodzice ;]
Zresztą było o tym na forum:
http://forum.fight-club.p...3.htm?view=next
Pomógł: 2 razy Wiek: 21 Dołączył: 06 Maj 2008 Posty: 288 Skąd: Szczecin
Wysłany: 2008-10-29, 21:56
Prajat to opaska na ramię, a mongkon to na głowę... w zasadzie to chyba są one jako forma amuletu. Mongkon przed walką ściąga trener, natomiast Prajat zostaje i w nim walczą. Aby miał tę "moc" powinien zostać wykonany przez kogoś innego, a następnie Tobie wręczony... ;)
_________________ Nak Muay znaczy wojownik ...
www.bzyqdesign.com.pl - BzYq Design - grafiki, banery, ulotki, wizytówki, plakaty, strony www w Szczecinie
Mongkon (inaczej nazywany Mangala) to opaska na głowe i nie można jej kupić sobie samemu, ponieważ według tradycji stanowi ona własność grupową (jest czymś w rodzaju symbolu reprezentującego twój klub) i ma przypominać zawodnikowi o tym, że nie walczy tylko dla samego siebie, ale również reprezentuje całą sekcję. Zawodnik nie powinien nawet go chwytać, Mongkon jest zarówno zakładany jak i zdejmowany przez trenera.
Pong Malai czyli coś w rodzaju wieńca przewieszonego przez kark zawodnika, to przeważnie prezent podarowywany przez fanów i przyjaciół na znak, że życzą mu powodzenia.
Z tego co wiem Prajat to uproszona zachodnia forma Paprachiat (inaczej nazywanych Kruang Ruang), czyli opasek na ramię, które zawodnik nosi przez całą walkę. Jest to podarunek od najbliższych osób (podobno kiedyś w Paprachiat zdażało się umieszczać kosmyk włosów ukochanej osoby), bliskiej rodziny lub w tradycji buddyjskiej od mnichów. Mówi się, że mają dawać zawodnikowi siłę do walki.
Mongkol (zwany też Mongkon albo j/w Mangala), jest w/w opaską. W różnych rejonach panują różne zasady, odnośnie jego używania. Prawidłowo powinny być one poświęcone w 7 różnych świątyniach aby miały swoją moc.
_________________ K-1 World Max 2003 & 2008 Champion
czy mzna sie nauczyc tego bad innego stylu walki bie wychodzac z domu tylko ucz ac sie z maateriałów odpowiednich filmików.chodzi mi dokładnie o taki kurs jak jesthttp://taekwondo.eskk...CFQXO1AodaiWS2A
tylko inna sztuka walki nie teakwondo.pozdrawiam i czekamna odp
czy mzna sie nauczyc tego bad innego stylu walki bie wychodzac z domu tylko ucz ac sie z maateriałów odpowiednich filmików.chodzi mi dokładnie o taki kurs jak jesthttp://taekwondo.eskk...CFQXO1AodaiWS2A
tylko inna sztuka walki nie teakwondo.pozdrawiam i czekamna odp
Witam, wybaczcie ze odswiezam temat ale chcial bym sie dowiedziec jak zrobic te opaske na reke by mogla ja wykonac moja dziewczyna ...
Czekam na odpowiedz
Pozdrawiam
djmati90 Pomógł: 4 razy Wiek: 21 Dołączył: 09 Sie 2007 Posty: 490 Skąd: Jelna/Kraków
Wysłany: 2011-04-09, 21:12
Nie chce zakładać nowego tematu więc podepnę się pod ten.
Muszę do 15 Maja zrobić badania lekarskie (Kraków) dostałem powołanie z Klubu i głupio by bylo przez coś takiego nie zawalczyć.
Macie jakieś namiary? Z góry dzięki