mam znajomych którzy mają nebieskie pasy w aikido ale tak naprawde praktycznie wszyskie ciosy wchodzą im jak przez masło trzeba naprawde długo ćwiczyć żeby coś umieć w praktyce co do capo to uważam że system sam w sobie jest bardzo fajny ale ma jedną zasdadniczą wae brak bloków
_________________ Nie wytrącaj mnie z równowagi, choć w mej duszy panuje chaos.
Pomógł: 44 razy Wiek: 22 Dołączył: 09 Paź 2007 Posty: 2338 Skąd: Polska (wsch)
Wysłany: 2008-08-18, 02:21
Aikido wymaga, procz naprawde wielu lat treningu i zbierania doswiadczenia, jak sie ostatnio przekonalem duzej szybksci i sporej sily, no i trzeba mimo wszystko czuc "to cos" .
Inna sprawa to to ze glownym miazdzacym bledem trenujacych dzis Aikido jest brak jakiejkolwiek konfrontacji i kontaktow z innymi formami walki. Jezeli juz jest to odbywa sie to na zasanie Aikidoka-Aikidoka co tez sprawia ze np. ciosy "wchodza jak w maslo"
A i tak pomimo ze w polsce mamy tak duza i calkiem dobra grupe trenujacych Aikido to zdaje sie poziom moglby byc sporo wyzszy.
_________________ "Są ludy, co dojrzały do śmierci z rąk ludów niedojrzałych do życia" - J. Kaczmarski
Vego
Wysłany: 2008-08-18, 17:14
aikido się przydaje jak się umie szybko uciekać bo po dźwigni przeciwnik, owszem leży ale za chwile wstanie i nie popełni tego samego błędu, więc gościu ćwiczący aikido musi szybko spieprzać
Jak dla mnie capo & aikido można o kant dupy roztrzaskać. Parę lat temu sparowałem z kolesiem od capo, byłem najebany a on wymiatał (salta i takie tam potrafił robić). No i skończyło się w parterze, bez nawet wymiany ciosów. Co prawda nie roztrzygnięta to była walka, ale teraz nie miałby w tym parterze żadnych szans, w stójce z resztą też nie. Aikido to chujnia z założenia, obejżyjcie sobie na youtube pokazy tego shitu.
Pomógł: 44 razy Wiek: 22 Dołączył: 09 Paź 2007 Posty: 2338 Skąd: Polska (wsch)
Wysłany: 2008-08-18, 17:36
Jak juz mowilem zeby trenowac Aikido z jakimis efektami skutecznosci to trzeba nastawic sie na wiele lat treningu bo jezeli ktos sie nastawia na kilka lat to w zasadzie nawet nie zacznie sie uczyc. O swojej skutecznosci decyduje przede wszystkim czlowiek, no i trzeba "czuc to cos" (prawda ze slicznie to ujalem ) bo bez tego nawet czegos takiego jak na powyzszej pokazowce zrobic nie bedziesz w stanie.
Tyle ode mnie .
_________________ "Są ludy, co dojrzały do śmierci z rąk ludów niedojrzałych do życia" - J. Kaczmarski
Przecież ten koleś nie ćwiczył chyba kick-boxingu, dlaczego ma gi jak do jj? No ten pokazik całkiem spoko, choć przeciwnik nie wkładał siły w uderzenia, inaczej niektóre dźwignie po prostu by nie wyszły, bo są źle wykonywane (np. ta przy drugim jodan mawashi - geri).
Nie jest problemem wziąść kolesia, powiedzieć mu, gdzie ma lekko kopać i robić ładnie wyglądające dźwignie, ma się to nijak do realnej walki. Wiem, bo też mieliśmy na MJJ wiele ładnych dźwigni na pokazy, ale jakoś na turniejach nikt ich nie stosował.