Pomógł: 24 razy Wiek: 19 Dołączył: 03 Sie 2007 Posty: 1434 Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 2007-10-19, 15:24
Mam podobne zdanie co schinra Trzeba mieć własny styl wtedy jest czym zaskoczyć przeciwnika. Jeżeli chodzi o tradycyjne style to najskuteczniejszy styl to trenowany przezemnie Vo-Quyen i oczywiście Mua Thai.
_________________ "...Politycy rozdają dzieciakom buziaki na szczęście
Telewizyjni kaznodzieje opylają zbawienie za dolca
Niepotrzebny ci złoty krzyż, żeby odróżnić dobro od zła
Najstraszniejsi mordercy świata to ci, którzy to zrozumieli"
Fakt faktem skuteczność w głównej mierze zależy od tego, jak potrafisz wykorzystać to czego się nauczyłeś. Częściowo jednak chodzi przecież o to, żeby nauczyć się tego co warto wykorzystać .
Kiedy zastanawiałem się na jaką sztukę walki iść, wypunktowałem sobie co moim zdaniem powinna ona zawierać. Dzięki temu mogłem uważniej się wszystkiemu przyjżeć i podjąć - moim zdaniem - lepszą decyzję. Ostatecznie zrozumiałem, że dobrze byłoby przećwiczyć kilka sztuk, które u mnie wyglądały tak:
Muay Thai - jako najskuteczniejszy styl uderzany. Nie zawiera zbędnych ruchów, uczy wykorzystania w walce 8 z 9 naturalnych broni człowieka. Wszystkie techniki są w zasiadzie bardzo instynktowne, proste i energooszczędne. Ponad to uczy walki w stójce we wszystkich dystansach.
Zapasy - jako najskuteczniejszy styl obaleń i obron przed nimi. Poprawia kondycję, uczy chwytów, walki w parterze oraz wychodzenia z niego. Ćwiczenia zapaśnicze rozwijają wszystkie grupy mięśni i świetnie rozciągają.
Jako ważne uzupełnienie wybrałem:
DBMA (Dog Brothers Matrial Arts) - jest to przekrojowy trening uczący walki kijem, nożem oraz obron przed nimi. Charakteryzuje się również tym, że nie ma regulaminu stawiającego sztuczne ograniczenia, przez co uczy również wykorzystywania kopnięć, grapplingu i walki w zwarciu i parterze w stopniu jaki może być potrzebny w trakcie walki bronią.
Brazylijskie Ju-Jitsu - jest to jedynie niewielki dodatek w zakresie walki w parterze i dźwigni, które mają ograniczoną przydatność w czasie walki na ulicy, niemniej jeżeli ktoś chce być wszechstronnie rozwinięty, powinien znać te techniki.
Nie mówię, że są one najskuteczniejsze same w sobie, lecz wydaje mi się, że najlepiej uzupełniają siebie nawzajem. Należy jednak pamiętać, że jak zawsze wszystko zależy od człowieka.
Nie można zapomnieć o Judo jeżeli mówimy o skutecznych stylach tradycyjnych. Taekwon-Do ITF też kiepskie nie jest. To właściwie kickboxing z kata i tradycjami. Ale styl jest tak skuteczny jak człowiek który nim walczy. Znam dwóch kickboxerów którzy trenują na tych samych treningach, u tego samego trenera i mniej więcej tyle samo czasu. Z pierwszym z nich nie chciałbym się spotkać w ciemne uliczce - widać, że ma do tego smykałkę - Trudno z nim walczyć nawet na sparingach. Drugi nie umie walczyć kompletnie ot co. To tylko taka dygresja gdyby ktoś napisał "a ja widziałem na filmie jak Capoeriast (tak to się pisze?) znokautował boksera! "
_________________ Płacz na treningu, śmiej się podczas walki
Gdy ty się obijasz ktoś inny trenuje by skopać ci dupsko
Pomógł: 44 razy Wiek: 22 Dołączył: 09 Paź 2007 Posty: 2338 Skąd: Polska (wsch)
Wysłany: 2007-11-21, 19:19
Ja tam najbardziej jednak cenie tradycyjne style bo byly pierwsze i sa podstawami do kazdego ich odlamu. I mysle ze jak ktos chce mieszac je lub wybierze sobie jakis konkretny styl (a chce byc zetelny) nieco zmieniony np. chce sie uczyc Katate Kyokushin to najpierw powinien sprobowac Karate tradycyjnego.
Logiczne myslenie wg. "Domu nie buduje sie od dachu".
_________________ "Są ludy, co dojrzały do śmierci z rąk ludów niedojrzałych do życia" - J. Kaczmarski
Cenie style tradycyjne i nie umniejszam ich skuteczności, ale wydaje mi się, że większość z nich posiada wiele naleciałości, które są absolutnie zbędne. Zbędne ruchy czy dodawanie specjalnej ideologii i filozofii można sobie darować. Poza tym aby styl można było wykorzystać i miał on zastosowanie w praktyce potrzebne są na nim sparingi/randori.
Wysłany: 2007-11-21, 22:00
Nalecialosci powstaly z czasem a zwlaszcza w ostatnim wieku. A styl tradycyjny to jest ten u podstaw nie zmienny. A co do ideologii kazdy styl takowa posiada i nikt tak naprawde nie musi jej zglebiac.
Mowiac ze lepiej uczyc sie najpierw stylu tradycyjnego latwiej zreszta puzniej sie uczyc wszelkich jego odlamow (ktore moga byc nawet bardziej skuteczne czy praktyczne).
_________________ "Są ludy, co dojrzały do śmierci z rąk ludów niedojrzałych do życia" - J. Kaczmarski
no to jeszcze ja wtrące swoje 3 grosze :P ja uważam, że jak się coś umie dobrze to wszystko będzie skuteczne i nie ma jednego konkretnego stylu :P Wiem, że wszyscy to wiedzą, ale też musiałem to powiedzieć :) dla mnie najskuteczniejsza jest Kravka i ją sobie trenuje :P
Pomógł: 24 razy Wiek: 19 Dołączył: 03 Sie 2007 Posty: 1434 Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 2007-11-22, 14:44
Cibor napisał/a:
coś umie dobrze to wszystko będzie skuteczne i nie ma jednego konkretnego stylu
Masz całkowitą racjeCibor, bo może sie spotkać ktoś kto trenuje MT (syl bardzo skuteczny)z Kickboxerem (co do skuteczności KB mam zastrzeżenia) i może wygrać Kickbokser bo lepiej opanował swoja SW.
_________________ "...Politycy rozdają dzieciakom buziaki na szczęście
Telewizyjni kaznodzieje opylają zbawienie za dolca
Niepotrzebny ci złoty krzyż, żeby odróżnić dobro od zła
Najstraszniejsi mordercy świata to ci, którzy to zrozumieli"
Wysłany: 2007-11-22, 21:02
Ja mowie tylko ze jak np. ja chce mieszac jakies dwie SW to najpierw ucze sie ich podstaw tak by wiedziec kiedy najlepiej je wykozystac i czym sie roznia, a dopiero potem biore sie za ich mieszanie (jak odrazu zaczyna sie mieszac mozna zlapac zle odruchy kombinacyji).
Horus napisał/a:
skuteczność w głównej mierze zależy od tego, jak potrafisz wykorzystać to czego się nauczyłeś
Cibor napisał/a:
uważam, że jak się coś umie dobrze to wszystko będzie skuteczne
Wcale temu nie zaprzeczam.
michal_5_fcb napisał/a:
co do skuteczności KB mam zastrzeżenia)
Ja tez .
A co myslicie o kickboxingu
Ja uważam, że na ulicy nie ma zasad, a w każdej sztuce walki są, dlatego trzeba umieć cos PONAD jakąś określoną SW.
Ale na ulice wybrałbym kategorie MMA