Witam wszystkich, postawa muay thai dla prawo recznych powinna wygladac tak ze lewa noga do przodu i lewa reka do przodu. Ja jestem prawo reczny ale wygodniej mi jest z prawa noga do przodu i prawa reka. Mam pytanie czy trzymac postawe tak jak mi wygodniej czy lepiej zmienic i przyzwyczajac sie z lewa noga/reka do przodu
według mnie trzymaj jak ci wygodnie (trzymałem tak samo ale teraz już mi to obojętne ) teoretycznie lewa ręka z przodu ponieważ słabsza ręka powinna wykonywać krótszy ruch
_________________ Każdy dzień daje nam coś nowego !! SZANUJ!, a i ty będziesz szanowany
W zasadzie najlepiej jakbyś umiał trzymać gardę na obie strony, ale jeżeli jesteś praworęczny, to priorytetem powinna być postawa z lewą nogą z przodu. Powód? Ręka po tej stronie, gdzie noga postawiona jest z przodu jest słabsza, ale szybka, służy generalnie do punktowania, dekoncentrowania przeciwnika i wykrywania miejsc na silne uderzenie drugą ręką. Twoja prawa ręka jako sprawniejsza powinna wykonywać te silne ciosy.
Pomógł: 24 razy Wiek: 19 Dołączył: 03 Sie 2007 Posty: 1434 Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 2008-01-31, 13:11
A ja mam na treningu takiego gościa co ma obie ręce z przodu i mu obojętne jak stanie. Poprostu ma normalną pozycje ale z tym ,że zamiast mieć jedną ręke z przodu to ma obydwie na jednej wysokości.A ty trzymaj jak ci wygodnie.
_________________ "...Politycy rozdają dzieciakom buziaki na szczęście
Telewizyjni kaznodzieje opylają zbawienie za dolca
Niepotrzebny ci złoty krzyż, żeby odróżnić dobro od zła
Najstraszniejsi mordercy świata to ci, którzy to zrozumieli"
Wysłany: 2008-01-31, 13:19
BETON(L) napisał/a:
a ten kolo którą rękę ma z przodu
No właśnie ,ze zadnej bo obie ma obok siebie.Mówił mi ,że to od Oscara de la Hoi podpatzrył ale nie wiem czy De la hoia tak walczy.
Wysłany: 2008-01-31, 13:25
Chyba prawą ale nie jestem pewien bo od jakiegoś czasu na trening nie chodzi.