Jak dla mnie to tornado jest dużo silniejsze od high-kicka. Ale na ulicy nigdy bym tego nie spróbował. low, middle kicki - mawashi; pod żebra, ew. na maskę - mageri i yoko geri, oprócz tego można się pokusić o kopnięcie z naskokiem na kolano, ale wtedy się trzeba liczyć z opcją połamania komuś nogi. Ew. jeszcze jak ktoś dobrze umie, to można się pokusić o kopnięcia - nie pamiętam nazw, chodzi o to, że robisz zakrok jak do yoko, ale kopiesz tą nogą tylną - zza pleców. Ten kop jest w kyokushin, bardzo silny, ale stosować tylko jak ewidentnie najdzie i bardzo szybko się potrafi wykonać.
Wszelkie pierdoły typu 360 to lepiej zostawić na turnieje TKD - ich wykonywanie na ulicy jest debilizmem. Już się wypowiadałem, ze nawet pomysł ze zwykłym mawashi jodan na ulicy nie uważam za dobry pomysł. Jeżeli przeciwnik jest na tyle chujowy, że trafisz w niego 360, to znaczy, że równie dobrze możesz go rozpytac prawymi prostymi - też skuteczne, a o ile bezpieczniejsze. Na ulicy noty za styl nie dostaniesz.
Jak dla mnie to tornado jest dużo silniejsze od high-kicka.
Coś mi mówi, że to kwestia techniki .
Amadi Pomógł: 4 razy Dołączył: 11 Lis 2007 Posty: 691
Wysłany: 2008-09-22, 10:12
Może i na jakimś laiku by sie udało ale wg. mnie nie warto, jest przecież dużo innych skuteczniejszych i bezpieczniejszych technik Chociaż kozak trafić tak kogoś na ulicy
To spróbuj następnym razem jak przyjdziesz na trening wykonać z marszu silny high - kick - bez rozgrzewki, pierwszy wymach nogi to ma być to szybkie, potężne mawashi na wysokości głowy.
Spróbuj wykonać z miejsca tornado, bez rozgrzewki czy przygotowania, w długich sztywnych spodniach, butach, kurtce/kamizelce/czymkolwiek, do tego stojąc na zmoczonym/ośnieżonym nierównym terenie .
Zacznijmy od tego, że każde kopnięcie nabiera pełnej mocy dopiero po uprzednim rozgrzaniu. Do tego w warunkach ulicznych kopanie czegokolwiek powyżej pasa (może z wyjątkiem frontów) według mnie mija się z celem. Może się kiedyś przydać, ale w sporadycznych przypadkach i przy odpowiednich warunkach.
Spróbuj wykonać z miejsca tornado, bez rozgrzewki czy przygotowania, w długich sztywnych spodniach, butach, kurtce/kamizelce/czymkolwiek, do tego stojąc na zmoczonym/ośnieżonym nierównym terenie