Sporty Walki i Sztuki Walki - Fight Club Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
Skręt stopy przy ciosach prostych
Autor Wiadomość
ignition86

Wysłany: 2011-09-27, 21:38   Skręt stopy przy ciosach prostych

Czy przy zadawaniu lewego i prawego prostego należy skręcać stopę ? Na filmikach instruktażowych z Akademii Boksu trener Łapin pokazuje i akcentuje wyraźny skręt.
Natomiast na moich treningach na boksie nikt nie skręca stopy. Trener ( dawny mistrz Polski w boksie) nie uczy czegoś takiego.
Jak to powinno w końcu wyglądać? Ja osobiście, gdy staram sie jak najmocniej przenieść ciężar ciała z jednej strony na drugą i zrobić dobry skręt biodra niemal automatycznie wykonuje ten skręt stopy. W innym wypadku bije praktycznie samą ręką.
link do wspomnianej instruktażówki - http://www.youtube.com/watch?v=obolF6l8Idg
Spotkałem sie również bardzo często z wersją gdy przy lewym prostym ( najczęśćiej lewy jest z krokiem naprzód) nie ma żądnego skrętu stopy, natomiast przy prawym prostym nie ma takiego "mocnego, akcentowanego" skrętu, jest natomiast delikatne wspięcie na palce.

Sonek 
Lubie :D

Wysłany: 2011-09-28, 06:00   

Owszem trzeba skręcać stopę bo jak inaczej wykonać prawidłowy skręt biodra a na filmiku jest pokazane jak ma być :-P Nie wiem co jest u Ciebie za trener, że tego nie uczy ;-)

ellesar 
Capoeira

Wysłany: 2011-09-28, 14:44   

ignition86 napisał/a:
przenieść ciężar ciała z jednej strony na drugą i zrobić dobry skręt biodra niemal automatycznie wykonuje ten skręt stopy

mówi samo za siebie :)

kyokushin_man 

Wysłany: 2011-09-28, 18:30   

bez skrętu nie będziesz generował odpowiedniej siły, uderzałbyś tylko ręką a to po 1 nie ma mocy a po 2 spowoduje ze szybko się zmęczysz

Yuzuy
Boks

Wysłany: 2011-09-29, 06:12   

Mnie uczono aby wybijać się lekko z nogi (nie wyskakiwać tylko tak jakby stanąć na palcach gwałtownie) a skręt zaczynaćod bioder w góre. Metoda jak najbardziej skuteczna.

Odpowiedz do tematu