Wysłany: 2011-09-27, 21:38 Skręt stopy przy ciosach prostych
Czy przy zadawaniu lewego i prawego prostego należy skręcać stopę ? Na filmikach instruktażowych z Akademii Boksu trener Łapin pokazuje i akcentuje wyraźny skręt.
Natomiast na moich treningach na boksie nikt nie skręca stopy. Trener ( dawny mistrz Polski w boksie) nie uczy czegoś takiego.
Jak to powinno w końcu wyglądać? Ja osobiście, gdy staram sie jak najmocniej przenieść ciężar ciała z jednej strony na drugą i zrobić dobry skręt biodra niemal automatycznie wykonuje ten skręt stopy. W innym wypadku bije praktycznie samą ręką.
link do wspomnianej instruktażówki - http://www.youtube.com/watch?v=obolF6l8Idg
Spotkałem sie również bardzo często z wersją gdy przy lewym prostym ( najczęśćiej lewy jest z krokiem naprzód) nie ma żądnego skrętu stopy, natomiast przy prawym prostym nie ma takiego "mocnego, akcentowanego" skrętu, jest natomiast delikatne wspięcie na palce.
Owszem trzeba skręcać stopę bo jak inaczej wykonać prawidłowy skręt biodra a na filmiku jest pokazane jak ma być Nie wiem co jest u Ciebie za trener, że tego nie uczy
Mnie uczono aby wybijać się lekko z nogi (nie wyskakiwać tylko tak jakby stanąć na palcach gwałtownie) a skręt zaczynaćod bioder w góre. Metoda jak najbardziej skuteczna.
_________________ "Float like a butterfly! Sting like a Bee!"