Siema. Mam pytanie. Czy tornado kick z taekwondo (nie wiem czy dobrze napisałem) występuje również w Muay Thai? Jeśli ktoś nie wie, co to jest za kopnięcie, to chodzi mi o to: http://www.youtube.com/watch?v=E4ZE9Ivs9Kc
w MT nie używa się takich nie skutecznych kopnięć i raczej się tego nie uczy. chyba że z ciekawości.
_________________ Nieważne jak mocno bijesz, ale jak dużo jesteś w stanie znieść i nadal iść do przodu. Tak powstaje zwycięzca. Jeśli wiesz na co cię stać, rób to, na co cię stać. Ale musisz być gotowy na ciosy
potocznie zwane kopniecie,,meksykaniec''. Nie jest zabronione takie kopniecie ale napewno w walce w mt tego nie uzyjesz, tak jak mowia tam uzywa sie skutecznych kopniec. W tkd tez rzadkosc zeby ktos to w walce uzyl ale zdarza sie ;)
_________________ ,,Każdego dnia trzeba wykraczać poza swoje możliwości''
Pomógł: 20 razy Wiek: 19 Dołączył: 11 Lip 2009 Posty: 1030 Skąd: z Polski
Wysłany: 2011-02-27, 12:01
W tkd WTF to często tak kopią , ale w ITF to już rzadko
Oczywiście na MT nikt ci nie zabroni tego wykonywać , ale za dużo siły tylko na to zmarnujesz .
Dobra zmyłka. Ja raz na sparingu liścia ze śródstopia prosto w twarz partnerowi sprzedałem właśnie w taki sposób Ale to tak dla urozmaicenia, bo to mało skuteczne jest a na pewno nie w Muay Thai.
To zalezy od szkoly. W mojej szkole MT jest wiele kopniec z wyskoku, rowniez tornad wszelkiej masci. Sila obrotowa + wyprowadzenie kopniecia piszczela = pogrom. W mojej szkole takie kopniecie jest nauczane i jest bardzo skuteczne.
PS. Na dowod skutecznosci, dodam ze takim wlasnie kopnieciem podczas sparingu, kolega uszkodzil moj nos.
yaol90: sam jesteś nieskuteczny . Jeżeli ktoś tego nie potrafi dobrze wykonać, to wtedy owszem, ale z pewnością nie jest też to tylko marnowanie energii, a wręcz przeciwnie - odpowiednio wykonane potrafi zadać ogromne obrażenia.
Chociaż w muay thai rzeczywiście się tego nie stosuje, bo tam stawia się na inne rzeczy (ale jest to mój 2 ulubiony styl )
PS sorki, że odświeżam stary temat, ale trenuje TKD i jest to moje ulubione kopnięcie
_________________ TAE KWON DO RULEZ!!!
Kopnięcia są najświetniejszym stylem walki!!!
Dzięki sztukom walk, chce się żyć :D.
Zapraszam na www.fco.aaf.pl -moja strona i forum poświęcone sztukom walk.