Witam wszystkich
Więc tak mam 15 lat waże 54 kg mam 167cm
Chciałem spytać się was o dietę bokserska co jeść i ile razy mam jeść dziennie np. co mam jeść na śniadanie itp przy mojej wadze zeby trochę może przytyć i zwiększyć siłę ciosu i szybkość ataków . Mam worek 25 kg waży na nim trenuje również wyciskam sztangę 43kilogramową na ławeczce , biegam, robię pompki(zwykłe i na kostkach), brzuski, cwiczę z hantel kami 9 kilowymi.
Jaką dietę doradzacie mi ??
Proszę o odpowiedz i pozdrawiam
Normalna dieta w tym wieku to się rozwijasz i masz jeść dużo i dobrze by być zdrowym i silnym. Co to znaczy?
- dużo węglowodanów, tylko im późniejsza pora tym mniej, żebyś przed snem się nie najadał . Ryż, makarony, kasza
- dużo mięsa , sery, twarogi, MIĘSKO, RYBY
- dużo warzyw , one są bardzo ważne i najczęściej zaniedbywane
I dużo śpij, tyle. Mój trener zawsze powtarzał że śniadanie ma być największe, ogromna micha , obiad normalny, a przed snem malutko - tutaj najlepiej zjeść troche twarogu albo serek wiejski.
Hm je to co mi powiedziałeś miesa jem dużo : szynka, schabowe , kurczak nabiał tez; ser, twarożki warzyw hmm jakieś sałatki do obiadu. Sen hmm z tym to słabo 6h na dobę śpie
Może ktoś by podał ile tak mam jeśc gram czegoś np na sniadanie tyle xxx gram szynki i xxx gram ser . Tak dokładniej mógłby ktos napisać.
kosak dziękuje za odpowiedz
to bez różnicy. Jedź zdrowo unikaj słodyczy i fast food i tyle wystarczy. i musisz spać przynajmniej 8 godzin na dobę. Organizm potrzebuje regeneracji szczególnie w młodym wieku
_________________ Nieważne jak mocno bijesz, ale jak dużo jesteś w stanie znieść i nadal iść do przodu. Tak powstaje zwycięzca. Jeśli wiesz na co cię stać, rób to, na co cię stać. Ale musisz być gotowy na ciosy
W tym wieku nie musisz się trzymać ścisłej diety, tzn nie musisz mieć jedzenia dzielonego na porcje co do grama. W tym wieku metabolizm jest bardzo dobry, jedz po prostu dużo , ale nie za dużo, wszystko przepalisz na energię.
Hm je to co mi powiedziałeś miesa jem dużo : szynka, schabowe , kurczak nabiał tez; ser, twarożki warzyw hmm jakieś sałatki do obiadu. Sen hmm z tym to słabo 6h na dobę śpie
Może ktoś by podał ile tak mam jeśc gram czegoś np na sniadanie tyle xxx gram szynki i xxx gram ser . Tak dokładniej mógłby ktos napisać.
kosak dziękuje za odpowiedz
Sniadanie 3-4 jajka sposob dowolny+100g płatków(kornflejksy lub owsiane) garsc orzechów i rodzynek + chleb razowy lub gracham
2 sniadanie kanapki z razowcem(okolo 4-5 kromek) + 3 jajka lub jakas rybka jak masz do tego jakis owoc najlepiej jabłka
przed treningiem 200 g MIESA(nie jakis parówek czy innych miesopodobnych) + 100 g ryzu/makaronu a najlepiej kaszy + surówka (oczywiscie 100 g przed gotowaniem..po ugotowaniu powinno wyjsc około 270-290 g ryżu czy tam makaronu bo wychodzi podobnie nie wiem jak z kaszą)
Po treningu to samo co na obiad lub gainier czy inny proch jesli nie masz czasu/hajsu na porzadny obiad
kolacja twaróg 200g do tego ostatecznie razowiec
Miedzy 2 sniadaniem a przedtreningowym moze byc zbyt duzy odstep czasu wiec mozesz zjesc cokolwiek chcesz tylko nie jakies batony czy jakies inne kebaby
oczywiscie dieta schematyczna jesli naprawde ci zalezy powinienes obliczyc bilans kaloryczny i liczyc kalorie chociaz w twoim wieku o to bym sie nie matwił
Unikaj fast foodów uzywek a bedzie dobrze
Możesz właczyc do stałej suplementacji te wszystkie plusze i inne wapna napewno sie przyda przy wiekszej ilosci treningów w tygodniu
_________________ Now tell me who want to fuck with us?
Ashes to ashes, dust to dust to...
BANG! .. and let your fuckin brains hang, snitches
po co ta rozpiska on ma 15 lat... Do 18 a nawet 20 roku życia diety nie są wcale potrzebne bo organizm ma świetny metabolizm. Niech się odżywia zdrowo i to wystarczy. i zamiast marnować czas na dietę lepiej niech przyłoży się jeszcze bardziej do treningów to mu więcej da.
_________________ Nieważne jak mocno bijesz, ale jak dużo jesteś w stanie znieść i nadal iść do przodu. Tak powstaje zwycięzca. Jeśli wiesz na co cię stać, rób to, na co cię stać. Ale musisz być gotowy na ciosy
po co ta rozpiska on ma 15 lat... Do 18 a nawet 20 roku życia diety nie są wcale potrzebne bo organizm ma świetny metabolizm. Niech się odżywia zdrowo i to wystarczy. i zamiast marnować czas na dietę lepiej niech przyłoży się jeszcze bardziej do treningów to mu więcej da.
ja mam niewiele wiecej a obciążnik przysiadu wciaz grany choc robie czasem 10 treningów w tygodniu i jedyny fast fód to kanapka w szkole
a rób co tylko chcesz. Jak inni będą chodzić na rękach zamiast na nogach to nie znaczy że to jest zdrowe i tak każdy powinien robić.
Pomógł: 56 razy Dołączył: 28 Kwi 2008 Posty: 820 Skąd: Północ
Wysłany: 2011-02-16, 18:22
yaol90 w tym przypadku popieram zdanie Nightmare; przede wszystkim dieta... Jako forum sportowe powinniśmy propagować prawidłowe utrzymywanie diety. Może nie utrzymywać jej w skrajnej formie (wszystko o odpowiednich godzinach i odpowiedniej gramaturze), ale jednak ją stosować. Szybki metabolizm, jest głownie uzależniony od predyspozycji danego organizmu, i nie jest on wyznacznikiem odpowiedzi na pytanie: "Czy w danym wieku stosować dietę, cy też nie...".
_________________ "Ktokolwiek dotrze na pole walki pierwszy i oczekuje nadchodzącego wroga, będzie wypoczęty, ktokolwiek przybędzie drugi przystąpi do walki wyczerpany"
Sun Tzu, "Sztuka wojny"
Dieta zależy co przez to rozumiesz bo dla mnie to słowo jest właśnie opisane co jemy kiedy itd. Autorowi nie mówię by jadł wszystko. Ale by się odżywiał zdrowo i pożywnie. unikał słodyczy i fast foodów. posiłki zdrowe(jest temat ogólne porady zdrowego odżywiania czy coś podobnego) Oto mi chodziło może źle się wyraziłem i mnie nie zrozumiano. Ale jestem przeciwnikiem aby w młodym wieku liczyć węgle białka tłuszcze na każdy posiłek i rygorystycznie trzymać się diety rozpisując każdy dzień co i kiedy jemy.
Dieta zależy co przez to rozumiesz bo dla mnie to słowo jest właśnie opisane co jemy kiedy itd. Autorowi nie mówię by jadł wszystko. Ale by się odżywiał zdrowo i pożywnie. unikał słodyczy i fast foodów. posiłki zdrowe(jest temat ogólne porady zdrowego odżywiania czy coś podobnego) Oto mi chodziło może źle się wyraziłem i mnie nie zrozumiano. Ale jestem przeciwnikiem aby w młodym wieku liczyć węgle białka tłuszcze na każdy posiłek i rygorystycznie trzymać się diety rozpisując każdy dzień co i kiedy jemy.
Cytat:
oczywiscie dieta schematyczna jesli naprawde ci zalezy powinienes obliczyc bilans kaloryczny i liczyc kalorie chociaz w twoim wieku o to bym sie nie matwił
Napisałem przecież o tym wiec nie wiem po co tamten post.Chociaz z tym liczenem kalori w przypadku kiedy chlopak chce akurat przytyc to nie do konca sie zgodze..Moze jesc zdrowo ale za mało i nic nie przytyje wiec dobrze by bylo gdyby znal przynajmniej swoje minimum kaloryczne.Tymardziej jak czesto trenuje jesli nie bedzie jadł tego co i kiedy musi to moze sie zajechać.