Sprawa wygląda tak, nie ogarniam diet, w życiu nie byłem zainteresowany dietami i samym bodybuildingiem. Mam 180cm wzrostu i 70 kilogramów wagi. W tygodniu < pon - niedziela > mam 4 - 5 treningów. ( pon. tkd, czw. capoeira, pt. tkd i capoeira, sobota. capoeira ). Z czego na capo czwartkowym i sobotnim mam trening z rzeźnikiem po AWFie, który stawia na siłę naszego organizmu - jest dużo siłowych ćwiczeń na brzuch, ręce, ramiona i uda. Nie chcę iść na siłownię ani wpieprzać pasz dla świni, innych chemikaliów. Chcę po prostu dobrać dietę na budowę ciała, żeby trochę się te mięśnie uformowały. Proszę o pomoc. Z góry dziękuję ;)
Pomógł: 24 razy Wiek: 19 Dołączył: 03 Sie 2007 Posty: 1434 Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 2010-11-07, 10:02
Mi się wydaje, że powinieneś się stosować po prostu do podstawowych zasad żywienia.
Z rana zjeść jajka, ewentualnie mleko. W szkole zjadać pieczywo razowe z szynką (drobiową najlepiej). Na obiad jakieś węglowodany: ryż i jemu podobne + mięso. Po treningu to chyba wiesz co brać? I na kolację (jeżeli rano nie jadłeś) to jajka, twaróg.
To powinno Ci pozwolić się zdrowo odżywiać. Oczywiście ekspertem w dziedzinie diet nie jestem i się na mojej opinii zbytnio nie opieraj ( ). zobacz co powiedzą bardziej obeznani w temacie.
_________________ "...Politycy rozdają dzieciakom buziaki na szczęście
Telewizyjni kaznodzieje opylają zbawienie za dolca
Niepotrzebny ci złoty krzyż, żeby odróżnić dobro od zła
Najstraszniejsi mordercy świata to ci, którzy to zrozumieli"
Wysłany: 2010-11-07, 20:06
Ja polecam ładowanie złożonymi węglami na maxa, nie zapominając o białku. W każdym posiłku żeby było chociaż 60-70g węglowodanów. Pamiętaj złożonych nie prostych. Proste tylko po treningu np. banany. Dobry motyw jest też wsadzenie worka ryżu przed snem a rano więcej białka i tłuszczu, węgla w mniejszym stopniu ale chociaż 30-40g. Ogólnie to powinno to tak mniejwięcej wyglądać:
1 posiłek: 30-40g ww (mogą być złożone mieszane z owocami suszonymi), 20-25g białka
2 posiłek: 50-80g ww(złożone), 20-25 białka
3 posiłek 70-80g ww(złożone), 20-30g białka (przyjmijmy, że to posiłek przedtreningowy)
4 posiłek: 40-50g ww(złożone) 20-30g białka (przyjmijmy, że to potreningowy
5 posiłek 70-80g ww (przyjmijmy, że to posiłek na noc)
Staraj się jeść co 2,5-3,5h. Dodaj do diety zdrowe tłuszcze. Myślę, że to co napisałem powinno Ci pomóc. Spróbuj coś sam ułożyć i wrzuć. Jak ja kocham swoje technikum... xD
Jak chcesz przymasować a będziesz miał problemy ze znalezieniem czasu na gotowanie możesz przyrządzać jedzenie na zapas tzn zamiast gotować 100g torebki ryżu ugotuj sobie nawet 1kg, albo mieszankę ryżu i różnych kasz żebyś miał na kilka posiłku, tak samo z miechem i warzywami. To tak offtopowo może Ci się przyda