Wysłany: 2010-02-08, 22:16 Dieta na utrzymanie wagi
Witam, zaczynam ostro brać się za siebie. I potrzebuje do tego diety, nie che chudnąć tylko utrzymać wagę która mam. Nadwagę mam ale ze tak powiem 'nie widać tego'
Wzrost :186 cm
Waga: 96 kg
byl bym bardzo wdzięczny za ułożenie diety dla mnie.
Jeśli chcesz utrzymać wagę, to jesz normalną ilość kcal, z niewielką nadwyżką.
Opisz dokładniej o co chodzi.
Chodzi o to ze przez ostatnie pol roku nic nie robilem (czyt.nie uprawialem sportu) oczywiscie zdazalo sie sie wychodzic z kumplami na basen, siateczka w hali ale to sporadycznie. I teraz zaczynam trenowac Muay Thai i jakies cwiczenia w domu z obciazeniem + bieganie :) o to rozwiniecie ostrego brania się za siebie w moim przypadku.
Wiem ze niby robiac to co napisalem powyzej nie powinienem miec probleow z utrzymaniem wagi, a nawet powinienem zgubic kilka kg. Lecz chyba mzoe pojawic sie opcja przytycia nawet w tym przypadku dlatego potrzebuje diety ;)
Pomógł: 37 razy Wiek: 19 Dołączył: 18 Paź 2008 Posty: 603 Skąd: Kraków
Wysłany: 2010-02-09, 18:51
Nie widzę sensu stosowania diety stricte kulturystycznej, gdyż nie ma ona większego sensu w przypadku braku ćwiczeń na siłowni.
Dlatego proponuję, żebyś po prostu zrezygnował ze złych nawyków żywieniowych jeśli takowe posiadasz.
Staraj się spożywać naturalne i zdrowe, nisko przetworzone produkty. Np. ogranicz spożycie ziemniaków, w ich miejsce daj ryż/kaszę/makaron, unikaj picia soków i innych napojów sztucznie słodzonych, woda mineralna jest dużo lepszą opcją itp. Spożywaj dużo warzyw, dodaj zdrowe tłuszcze. Unikaj majonezów, tłustych sosów, batonów, chipsów itd.
Jeżeli zależy Ci na stracie kilku kilogramów, możesz spróbować pobawić się w przeliczanie i spożywać ok. 3g WW i 2g B / kgmc. Przy aktywnym trybie życia, powinno to zaowocować stopniowym spadkiem wagi. Pamiętaj, jeśli zależy Ci na utracie wagi, żadnego głodowania - wbrew pozorom, proces porządnej redukcji wymaga jedzenia dość dużych ilości pożywienia (choć jest to oczywiście pojęcie względne).