Sporty Walki i Sztuki Walki - Fight Club Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
Dieta Redukcyjna z uwzględnieniem przygotowania na zawody
Autor Wiadomość
Hate91 
KickBoxing , MT

Wysłany: 2010-03-15, 22:29   Dieta Redukcyjna z uwzględnieniem przygotowania na zawody

cześć . Mam w planach zacząć dietę redukcyjna z przygotowaniem do zawodów które mam za miesiąc i tak to jest zestaw jak sie odzywialem do tej pory , czytalem niektore posty na forum odnosnie diet redukcjyjnych ale nie moge ulozyc nic konkretnego ,podgreslam ze w trakcie trwania tej diety chce normalnie cwiczyc na treningach ( 4 razy w tygodniu + bieganie ktore jest nieodzowną cześcia przygotowania )

I pos. Śniadanie godzina (6-7 h) :
-płatki zwykłe /owsiane z mlekiem przeaznie 0,5%

IIpos.( śniadanie w szkole 10.30h)
-chleb normmalny jasny z serem żóltym/szynka/ew. mix ser szynka pomidor
- serek wiejski bądź makaron z jajkiem / twaróg z jogurtem

III pos ( 14 h) zazwyczaj tez w szkole
- jakis owoc jakłbko, banan bądź coś słodkiego snickers itp.

IV pos. (16h) przed treningowy
- hmm posiłek zalezny od tego co gospodyni ugotuje przewaznie jest to : piers z kurczaka ryz sałatka lub ziemniaki z wątróbką /zupa .

V pos. (22h)po treningowy
-twaróg z jogutrem ewentualnie
-błonnik na mleku bądz maślance/jogurcie lub
- poprostu chleb z miodem /serem żóltym + herbata i jogurt .

co w tym bedzie do poprawy , podejżewam ze wszystko bo to nie jest jakis plan taki majacy cos na celu poprsotu staralem sie normalnie jesc zachowujac jakies tam dobre nawyki zywieniowe . Podkreślam ze waże 83 kg musze zejsc sporo do zawodów do 75 kg .

Mawashi 
Savate/Tai-Jitsu/Bjj

Wysłany: 2010-03-16, 12:25   

Cytat:
bądź coś słodkiego snickers

nie jedz tego, lepiej już jakiś owoc z konsumować

moim zdaniem po 22h to już pora spać, jeść nie później niż 20h - bo potem organizm nie trawi już tak dobrze

jeśli chodzi o bieganie, to dobrze to robisz, długo i wolno [długie wybiegania], albo krótko i szybko [interwały] - tak dobrze i tak dobrze...

a po treningu powinieneś uzupełnić braki węglowodanami

Lucjusz1992 
PZKFiTS

Wysłany: 2010-03-16, 15:00   

Mawashi napisał/a:
Cytat:
bądź coś słodkiego snickers

moim zdaniem po 22h to już pora spać, jeść nie później niż 20h - bo potem organizm nie trawi już tak dobrze

A jak twoim zdaniem zahamować katabolizm "nocny"? Posiłek białkowy 30/1h przed snem ma na celu właśnie owy proces zminimalizować.

"Ból przemija, chwała trwa wiecznie"
Alan Shearer

Batman 

Wysłany: 2010-03-16, 15:22   

Mawashi napisał/a:
, to dobrze to robisz, długo i wolno
Nie no sorki, ale musiałem dać ten cytat :mrgreen:

Hate91 
KickBoxing , MT

Wysłany: 2010-03-16, 15:27   

no wszystko fajnie ale dalej nie mam odpowiedzi na swoje pytanie :D

kosak 

Wysłany: 2010-03-16, 18:12   

Na pierwszy rzut oka to się dobrze odżywiasz, chyba że chcesz mieć dietę wyliczoną "co do kalorii" wtedy zajrzyj na sfd do działu Odżywianie i sobie ułóż ale dużo przy tym jest roboty. Masz 4 treningi w tygodniu plus bieganie to raczej nie powinieneś się martwić za bardzo o dietę, chociaż 8kg to nawet sporo. Nie wiadomo czy jesteś mocno otłuszczony i za ile masz te zawody...

Lucjusz1992 
PZKFiTS

Wysłany: 2010-03-16, 20:07   Re: Dieta Redukcyjna z uwzględnieniem przygotowania na zawod

Cytat:

Posiłek ok, lecz dodaj jeszcze jaja gotowane jeżeli chodzi o zwiększenie ilości białka w ciągu dnia.
Cytat:

Pieczywo zmień na żytnie pełnoziarniste+Pierś z indyka/kurczaka najlepiej gotowane lub tez grillowana+Warzywa.

Cytat:

Serek wiejski/Pierś z kurczaka

Cytat:
- hmm posiłek zalezny od tego co gospodyni ugotuje przewaznie jest to : piers z kurczaka ryz sałatka lub ziemniaki z wątróbką /zupa .

Tylko i wyłącznie: Ryż brązowy+Pierś kurczaka+Warzywa

19.00/20.00 Tu musi się znaleźć posiłek po treningowy typu: Tuńczyk w wodzie+ oliwa z oliwek+warzywa

Cytat:

Jaja kurze całe+Twaróg.

Utrzymaj proporcje w ilości (cytat z podwieszonego):
Cytat:
"Dużo białka, mało węgli. Ogólnie do 3g białka na 1kg masy ciała, węgli im mniej tym lepiej (może być i 2g na 1kg masy, jak i przejście w dietę Low Carb - czyli jak najmniejsza ilość WW, poniżej 100g dziennie, im mniej tym lepiej, tak do 60g dziennie jest optymalnie)."

P.S Jeżeli nie będziesz utrzymywał skrupulatnie diety, która jest ciężka, zejście z wagą o 8 kg będzie trudne. Jeżeli spadek wagi będzie nie zadowalający możesz zainwestować w lekki spalacz, który wymusi na organizmie "zrobienie" wagi na zawody.

Cytat:
wtedy zajrzyj na sfd do działu Odżywianie

Czyli posty i tematy podwieszone na naszym forum są bezwartościowe?

Alan Shearer

kosak 

Wysłany: 2010-03-16, 20:21   

Lucjusz1992 napisał/a:
Czyli posty i tematy podwieszone na naszym forum są bezwartościowe?

Tego nie powiedziałem, nie sprawdzałem tych tematów , jak ja układałem dietę to wiedzę oparłem o sfd . Myślę że nie ma co robić z innych for , a szczególnie sfd konkurencji czy czegoś w tym stylu. Zawsze może zajrzeć i tu, i tu.

Lucjusz1992 
PZKFiTS

Wysłany: 2010-03-16, 20:44   

Cytat:
Tego nie powiedziałem, nie sprawdzałem tych tematów , jak ja układałem dietę to wiedzę oparłem o sfd .

No to zajrzyj i poczytaj. Sporo forumowiczów (jedni bardziej, drudzy mniej) "głowi się i troi" aby pomóc czy to w tematach dietetycznych, czy treningowych.

Cytat:
Myślę że nie ma co robić z innych for , a szczególnie sfd konkurencji czy czegoś w tym stylu. Zawsze może zajrzeć i tu, i tu.

Nie jestem od oceniania wartości merytorycznych innych for, ale też nie spostrzegłem aby nasze forum było podawane jako "odsyłacz" do pomocy czy to w sprawie treningu, czy SW.

Alan Shearer

Hate91 
KickBoxing , MT

Wysłany: 2010-03-16, 22:33   Re: Dieta Redukcyjna z uwzględnieniem przygotowania na zawod

Cytat:

Lucjusz1992 napisał/a:

Posiłek ok, lecz dodaj jeszcze jaja gotowane jeżeli chodzi o zwiększenie ilości białka w ciągu dnia.

czyli hm jak mam to zrobić po np. płatkach owsianych mam sobie dorobić jajka i zjeść czy lepiej zmixować to i zrobic z tego omlet ? tam jaja mleko jakies musli , ?

Cytat:

Lucjusz1992 napisał/a:
Pieczywo zmień na żytnie pełnoziarniste+Pierś z indyka/kurczaka najlepiej gotowane lub tez grillowana+Warzywa.

Cytat:

Lucjusz1992 napisał/a:
Serek wiejski/Pierś z kurczaka

Cytat:

Lucjusz1992 napisał/a:
Tylko i wyłącznie: Ryż brązowy+Pierś kurczaka+Warzywa

19.00/20.00 Tu musi się znaleźć posiłek po treningowy typu: Tuńczyk w wodzie+ oliwa z oliwek+warzywa

Cytat:

Jaja kurze całe+Twaróg.

a co do Posiłku po treningowego ? jest on około 22 bo wtedy jestem w domu po treningu wiec , napisałeś mi tutaj tuńczyk w wodzie oliwa z oliwek i warzywa czy to zamienne z tymi jajami kurzymi i twarogiem ? BO troche mnie zdezorientowało ?

ps. i czym mozna zastapic oliwe z oliwek czy mozna ją obciąć ? czyli jspozywac po treningowy posilek bez niej ?

posiadam spalacz Termo speed .
zalecane dawkowanie 1 caps. 2 x dziennie czy warto zwiększyc dawkę ? czy to zły pomysł , bo spotkałem się z takimi opiniami .

[ Dodano: 2010-03-17, 17:03 ]
a i jeszcze jakbyś mi Lucjusz podał ile tych jajek , piersi ( myśle ze jedna 200 gramowa starczy) i twarogu .

Prosiłbym Lucek o jak najszybszą wypowiedź .

[ Dodano: 2010-03-17, 17:04 ]
i jeszcze jedno czy np. w dni nie treningowe ten posiłek ( po treningowy xD) ktory mam około godziny 22 moze być wczesniej np.19 ?

Lucjusz1992 
PZKFiTS

Wysłany: 2010-03-17, 17:50   

Cytat:
czyli hm jak mam to zrobić po np. płatkach owsianych mam sobie dorobić jajka i zjeść czy lepiej zmixować to i zrobic z tego omlet ? tam jaja mleko jakies musli , ?

Sposób podania obojętny, może być omlet.

Cytat:
a co do Posiłku po treningowego ? jest on około 22 bo wtedy jestem w domu po treningu wiec , napisałeś mi tutaj tuńczyk w wodzie oliwa z oliwek i warzywa czy to zamienne z tymi jajami kurzymi i twarogiem ? BO troche mnie zdezorientowało ?

Ćwiczysz od godziny 17:00 DO 22:00 ?

Cytat:
ps. i czym mozna zastapic oliwe z oliwek czy mozna ją obciąć ? czyli jspozywac po treningowy posilek bez niej ?

Ustal wartości BTW. Oliwa z oliwek jest wymagana jako podbicie tłuszczy w diecie redukcyjnej (zdrowych tłuszczy). Jeżeli przeszkadza ci jej smak dodaj do warzyw w postaci np. sałatki i nie poczujesz różnicy.

Cytat:
posiadam spalacz Termo speed .
zalecane dawkowanie 1 caps. 2 x dziennie czy warto zwiększyc dawkę ? czy to zły pomysł , bo spotkałem się z takimi opiniami .

Zależy od twojego organizmu. Jeżeli jednak wcześniej nie miałeś kontaktu z takimi suplementami nie zwiększaj dawki.
Cytat:

a i jeszcze jakbyś mi Lucjusz podał ile tych jajek , piersi ( myśle ze jedna 200 gramowa starczy) i twarogu .

Oblicz swoje zapotrzebowanie i wartości BTW, wtedy dopieraj gramowo dane posiłki.

Cytat:
i jeszcze jedno czy np. w dni nie treningowe ten posiłek ( po treningowy xD) ktory mam około godziny 22 moze być wczesniej np.19 ?

W DNT mocno przytnij węgle z posiłku przed treningowego (możesz zrezygnować całkowicie, lecz nie polecam takiej opcji). Posiłek po treningowy w DNT może być nie spożywany jeśli wartości BTW tego dnia będą już na odpowiednim poziomie (wtedy przesuwasz godzinny spożywania reszty posiłków).

Alan Shearer

Hate91 
KickBoxing , MT

Wysłany: 2010-03-17, 19:53   

ćwicze od 19 / 19.30 do 20.30/21 z czym w domu jestem przed 22

[ Dodano: 2010-03-17, 19:55 ]
czyli moge tuńczyk w wodzie + oliwa z oliwek jako potreningowy zamiennie z jajkami i twarogiem ?

Mawashi 
Savate/Tai-Jitsu/Bjj

Wysłany: 2010-03-17, 20:50   

Cytat:
"Dużo białka, mało węgli. Ogólnie do 3g białka na 1kg masy ciała, węgli im mniej tym lepiej (może być i 2g na 1kg masy, jak i przejście w dietę Low Carb - czyli jak najmniejsza ilość WW, poniżej 100g dziennie, im mniej tym lepiej, tak do 60g dziennie jest optymalnie)."

to tak:
1 ,2-1,4 g/kg masy ciała- dla dyscyplin wytrzymałościowych
1,2-1,7 g/kg masy ciała- dla dyscyplin szybkościowo-siłowych
a powyżej 2g-2,5/kg masy ciała, to już ciężko przyswoić sobie proteiny
Aby białko zostało przyswojone, konieczne jest dostarczenie odpowiedniej ilości węglowodanów.

Cytat:
No to zajrzyj i poczytaj. Sporo forumowiczów (jedni bardziej, drudzy mniej) "głowi się i troi" aby pomóc czy to w tematach dietetycznych, czy treningowych.

mogę być w 100% pewny, że ludzie częściej piszą i udzielają pomocy w działach Suplementy niż odżywianie [dieta]...bo ludzie, bardziej wierzą w magiczną moc puszki suplementów zamiast zjeść kurczaka itp...

Spetz 
JJ/Sanda

Wysłany: 2010-03-17, 21:35   

Co ciężko sobie przyswoić? Jak dla mnie 2.5g B to minimum na redukcję. Pamiętaj, że białka mają większe znaczenie dla zachowania masy mięśniowej niż węglowodany. Spokojnie można walić 2.5-3g Białka przez te kilka tygodni. Jedyne co potrzeba to dużą ilość warzyw, aby nie 'zakwasić' organizmu.

Kto wierzy w magiczną moc puszki? :-D

Hate91 
KickBoxing , MT

Wysłany: 2010-03-18, 09:20   

a czy moge do tego dożucić np. w trakcie treningu wode z witaminami , wiecie jak sie rozpuszcze taką multiwitamine , ? zeby uzupełnic .

Odpowiedz do tematu