Wysłany: 2010-03-15, 22:29 Dieta Redukcyjna z uwzględnieniem przygotowania na zawody
cześć . Mam w planach zacząć dietę redukcyjna z przygotowaniem do zawodów które mam za miesiąc i tak to jest zestaw jak sie odzywialem do tej pory , czytalem niektore posty na forum odnosnie diet redukcjyjnych ale nie moge ulozyc nic konkretnego ,podgreslam ze w trakcie trwania tej diety chce normalnie cwiczyc na treningach ( 4 razy w tygodniu + bieganie ktore jest nieodzowną cześcia przygotowania )
I pos. Śniadanie godzina (6-7 h) :
-płatki zwykłe /owsiane z mlekiem przeaznie 0,5%
IIpos.( śniadanie w szkole 10.30h)
-chleb normmalny jasny z serem żóltym/szynka/ew. mix ser szynka pomidor
- serek wiejski bądź makaron z jajkiem / twaróg z jogurtem
III pos ( 14 h) zazwyczaj tez w szkole
- jakis owoc jakłbko, banan bądź coś słodkiego snickers itp.
IV pos. (16h) przed treningowy
- hmm posiłek zalezny od tego co gospodyni ugotuje przewaznie jest to : piers z kurczaka ryz sałatka lub ziemniaki z wątróbką /zupa .
V pos. (22h)po treningowy
-twaróg z jogutrem ewentualnie
-błonnik na mleku bądz maślance/jogurcie lub
- poprostu chleb z miodem /serem żóltym + herbata i jogurt .
co w tym bedzie do poprawy , podejżewam ze wszystko bo to nie jest jakis plan taki majacy cos na celu poprsotu staralem sie normalnie jesc zachowujac jakies tam dobre nawyki zywieniowe . Podkreślam ze waże 83 kg musze zejsc sporo do zawodów do 75 kg .
Pomógł: 56 razy Dołączył: 28 Kwi 2008 Posty: 820 Skąd: Północ
Wysłany: 2010-03-16, 15:00
Mawashi napisał/a:
Cytat:
bądź coś słodkiego snickers
moim zdaniem po 22h to już pora spać, jeść nie później niż 20h - bo potem organizm nie trawi już tak dobrze
A jak twoim zdaniem zahamować katabolizm "nocny"? Posiłek białkowy 30/1h przed snem ma na celu właśnie owy proces zminimalizować.
_________________ "Ktokolwiek dotrze na pole walki pierwszy i oczekuje nadchodzącego wroga, będzie wypoczęty, ktokolwiek przybędzie drugi przystąpi do walki wyczerpany"
Sun Tzu, "Sztuka wojny"
Na pierwszy rzut oka to się dobrze odżywiasz, chyba że chcesz mieć dietę wyliczoną "co do kalorii" wtedy zajrzyj na sfd do działu Odżywianie i sobie ułóż ale dużo przy tym jest roboty. Masz 4 treningi w tygodniu plus bieganie to raczej nie powinieneś się martwić za bardzo o dietę, chociaż 8kg to nawet sporo. Nie wiadomo czy jesteś mocno otłuszczony i za ile masz te zawody...
Wysłany: 2010-03-16, 20:07 Re: Dieta Redukcyjna z uwzględnieniem przygotowania na zawod
Cytat:
Posiłek ok, lecz dodaj jeszcze jaja gotowane jeżeli chodzi o zwiększenie ilości białka w ciągu dnia.
Cytat:
Pieczywo zmień na żytnie pełnoziarniste+Pierś z indyka/kurczaka najlepiej gotowane lub tez grillowana+Warzywa.
Cytat:
Serek wiejski/Pierś z kurczaka
Cytat:
- hmm posiłek zalezny od tego co gospodyni ugotuje przewaznie jest to : piers z kurczaka ryz sałatka lub ziemniaki z wątróbką /zupa .
Tylko i wyłącznie: Ryż brązowy+Pierś kurczaka+Warzywa
19.00/20.00 Tu musi się znaleźć posiłek po treningowy typu: Tuńczyk w wodzie+ oliwa z oliwek+warzywa
Cytat:
Jaja kurze całe+Twaróg.
Utrzymaj proporcje w ilości (cytat z podwieszonego):
Cytat:
"Dużo białka, mało węgli. Ogólnie do 3g białka na 1kg masy ciała, węgli im mniej tym lepiej (może być i 2g na 1kg masy, jak i przejście w dietę Low Carb - czyli jak najmniejsza ilość WW, poniżej 100g dziennie, im mniej tym lepiej, tak do 60g dziennie jest optymalnie)."
P.S Jeżeli nie będziesz utrzymywał skrupulatnie diety, która jest ciężka, zejście z wagą o 8 kg będzie trudne. Jeżeli spadek wagi będzie nie zadowalający możesz zainwestować w lekki spalacz, który wymusi na organizmie "zrobienie" wagi na zawody.
Cytat:
wtedy zajrzyj na sfd do działu Odżywianie
Czyli posty i tematy podwieszone na naszym forum są bezwartościowe?
_________________ "Ktokolwiek dotrze na pole walki pierwszy i oczekuje nadchodzącego wroga, będzie wypoczęty, ktokolwiek przybędzie drugi przystąpi do walki wyczerpany"
Sun Tzu, "Sztuka wojny"
Czyli posty i tematy podwieszone na naszym forum są bezwartościowe?
Tego nie powiedziałem, nie sprawdzałem tych tematów , jak ja układałem dietę to wiedzę oparłem o sfd . Myślę że nie ma co robić z innych for , a szczególnie sfd konkurencji czy czegoś w tym stylu. Zawsze może zajrzeć i tu, i tu.
Wysłany: 2010-03-16, 20:44
Cytat:
Tego nie powiedziałem, nie sprawdzałem tych tematów , jak ja układałem dietę to wiedzę oparłem o sfd .
No to zajrzyj i poczytaj. Sporo forumowiczów (jedni bardziej, drudzy mniej) "głowi się i troi" aby pomóc czy to w tematach dietetycznych, czy treningowych.
Cytat:
Myślę że nie ma co robić z innych for , a szczególnie sfd konkurencji czy czegoś w tym stylu. Zawsze może zajrzeć i tu, i tu.
Nie jestem od oceniania wartości merytorycznych innych for, ale też nie spostrzegłem aby nasze forum było podawane jako "odsyłacz" do pomocy czy to w sprawie treningu, czy SW.
Sun Tzu, "Sztuka wojny"
Wysłany: 2010-03-16, 22:33 Re: Dieta Redukcyjna z uwzględnieniem przygotowania na zawod
Cytat:
Lucjusz1992 napisał/a:
Posiłek ok, lecz dodaj jeszcze jaja gotowane jeżeli chodzi o zwiększenie ilości białka w ciągu dnia.
czyli hm jak mam to zrobić po np. płatkach owsianych mam sobie dorobić jajka i zjeść czy lepiej zmixować to i zrobic z tego omlet ? tam jaja mleko jakies musli , ?
Cytat:
Lucjusz1992 napisał/a:
Pieczywo zmień na żytnie pełnoziarniste+Pierś z indyka/kurczaka najlepiej gotowane lub tez grillowana+Warzywa.
Cytat:
Lucjusz1992 napisał/a:
Serek wiejski/Pierś z kurczaka
Cytat:
Lucjusz1992 napisał/a:
Tylko i wyłącznie: Ryż brązowy+Pierś kurczaka+Warzywa
19.00/20.00 Tu musi się znaleźć posiłek po treningowy typu: Tuńczyk w wodzie+ oliwa z oliwek+warzywa
Cytat:
Jaja kurze całe+Twaróg.
a co do Posiłku po treningowego ? jest on około 22 bo wtedy jestem w domu po treningu wiec , napisałeś mi tutaj tuńczyk w wodzie oliwa z oliwek i warzywa czy to zamienne z tymi jajami kurzymi i twarogiem ? BO troche mnie zdezorientowało ?
ps. i czym mozna zastapic oliwe z oliwek czy mozna ją obciąć ? czyli jspozywac po treningowy posilek bez niej ?
posiadam spalacz Termo speed .
zalecane dawkowanie 1 caps. 2 x dziennie czy warto zwiększyc dawkę ? czy to zły pomysł , bo spotkałem się z takimi opiniami .
[ Dodano: 2010-03-17, 17:03 ]
a i jeszcze jakbyś mi Lucjusz podał ile tych jajek , piersi ( myśle ze jedna 200 gramowa starczy) i twarogu .
Prosiłbym Lucek o jak najszybszą wypowiedź .
[ Dodano: 2010-03-17, 17:04 ]
i jeszcze jedno czy np. w dni nie treningowe ten posiłek ( po treningowy xD) ktory mam około godziny 22 moze być wczesniej np.19 ?
Wysłany: 2010-03-17, 17:50
Cytat:
czyli hm jak mam to zrobić po np. płatkach owsianych mam sobie dorobić jajka i zjeść czy lepiej zmixować to i zrobic z tego omlet ? tam jaja mleko jakies musli , ?
Sposób podania obojętny, może być omlet.
Cytat:
a co do Posiłku po treningowego ? jest on około 22 bo wtedy jestem w domu po treningu wiec , napisałeś mi tutaj tuńczyk w wodzie oliwa z oliwek i warzywa czy to zamienne z tymi jajami kurzymi i twarogiem ? BO troche mnie zdezorientowało ?
Ćwiczysz od godziny 17:00 DO 22:00 ?
Cytat:
ps. i czym mozna zastapic oliwe z oliwek czy mozna ją obciąć ? czyli jspozywac po treningowy posilek bez niej ?
Ustal wartości BTW. Oliwa z oliwek jest wymagana jako podbicie tłuszczy w diecie redukcyjnej (zdrowych tłuszczy). Jeżeli przeszkadza ci jej smak dodaj do warzyw w postaci np. sałatki i nie poczujesz różnicy.
Cytat:
posiadam spalacz Termo speed .
zalecane dawkowanie 1 caps. 2 x dziennie czy warto zwiększyc dawkę ? czy to zły pomysł , bo spotkałem się z takimi opiniami .
Zależy od twojego organizmu. Jeżeli jednak wcześniej nie miałeś kontaktu z takimi suplementami nie zwiększaj dawki.
Cytat:
a i jeszcze jakbyś mi Lucjusz podał ile tych jajek , piersi ( myśle ze jedna 200 gramowa starczy) i twarogu .
Oblicz swoje zapotrzebowanie i wartości BTW, wtedy dopieraj gramowo dane posiłki.
Cytat:
i jeszcze jedno czy np. w dni nie treningowe ten posiłek ( po treningowy xD) ktory mam około godziny 22 moze być wczesniej np.19 ?
W DNT mocno przytnij węgle z posiłku przed treningowego (możesz zrezygnować całkowicie, lecz nie polecam takiej opcji). Posiłek po treningowy w DNT może być nie spożywany jeśli wartości BTW tego dnia będą już na odpowiednim poziomie (wtedy przesuwasz godzinny spożywania reszty posiłków).
Sun Tzu, "Sztuka wojny"
"Dużo białka, mało węgli. Ogólnie do 3g białka na 1kg masy ciała, węgli im mniej tym lepiej (może być i 2g na 1kg masy, jak i przejście w dietę Low Carb - czyli jak najmniejsza ilość WW, poniżej 100g dziennie, im mniej tym lepiej, tak do 60g dziennie jest optymalnie)."
to tak:
1 ,2-1,4 g/kg masy ciała- dla dyscyplin wytrzymałościowych
1,2-1,7 g/kg masy ciała- dla dyscyplin szybkościowo-siłowych
a powyżej 2g-2,5/kg masy ciała, to już ciężko przyswoić sobie proteiny
Aby białko zostało przyswojone, konieczne jest dostarczenie odpowiedniej ilości węglowodanów.
Cytat:
No to zajrzyj i poczytaj. Sporo forumowiczów (jedni bardziej, drudzy mniej) "głowi się i troi" aby pomóc czy to w tematach dietetycznych, czy treningowych.
mogę być w 100% pewny, że ludzie częściej piszą i udzielają pomocy w działach Suplementy niż odżywianie [dieta]...bo ludzie, bardziej wierzą w magiczną moc puszki suplementów zamiast zjeść kurczaka itp...
Pomógł: 37 razy Wiek: 21 Dołączył: 18 Paź 2008 Posty: 603 Skąd: Kraków
Wysłany: 2010-03-17, 21:35
Co ciężko sobie przyswoić? Jak dla mnie 2.5g B to minimum na redukcję. Pamiętaj, że białka mają większe znaczenie dla zachowania masy mięśniowej niż węglowodany. Spokojnie można walić 2.5-3g Białka przez te kilka tygodni. Jedyne co potrzeba to dużą ilość warzyw, aby nie 'zakwasić' organizmu.