Z tym obciążaniem kręgosłupa to bajki, jak ćwiczysz go poprawnie i na niewielkich ciężarach (w młodym wieku) to możesz go tylko i wyłącznie wzmocnić.
Jeśli będzie jadł za dużo białka niż potrzebuje złapie skazę białkową. Jeśli będzie ćwiczył zbyt intenstywnie porobią mu się rozstępy. Wiesz czemu większość ludzi doradza młodym ludziom wyłącznie trening domatora? Bo młodzi łapią się za wielkie ciężary nie zdająć sobie sorawy jakie mogą być konsekwencje. Jeśli chce się złapać za poważny trening to tylko pod okiem osób dobrze znającym się na tym. Z obciążeniem kręgosłupa bajki? Sam po ćwiczeniach z 5 kg hantlami tak mnie napierdzielał kręgosłup że dobrze że dobrze że dowiedziałem się aby robić ćwiczenia na siedziąco
Napierdzielał, bo pewnie zamiast ćwiczyć biceps, majtałeś się na wszystkie strony świata, by pokazać jaki Ty boski i możesz 5kg podnieść!
Mylisz się, ćwiczyłem biceps na stojąco nie przechylając się jednym słowem dbałem o technikę niby komu miałbym się pokazać? Zamiast napiszesz coś takiego pomyśl. Jak się ćwiczy na stojąco to obciąża kręgosłup. A poza tym można się nabawić wielu wad podstawy nie wystarczy prosta zasada nie garb się. 5 kg mogę podnieść? 2 miesiące temu na siłowni wycisnełem 35 kg x3 na biceps i pewnie od pobijania tych rekordów mnie napierdzielał ale teraz gdy nie robię ćwiczeń na stojąco i nie pobijam żadnych rekordów kręgosłup ie boli
Pomógł: 37 razy Wiek: 21 Dołączył: 18 Paź 2008 Posty: 603 Skąd: Kraków
Wysłany: 2009-12-22, 07:07
Ale jak Ty ćwiczysz na stojąco kręgosłup?
Bo jedyne ćwiczenia jakie tu widzę, to MC i wiosłowania, które wykonuje się w pozycji naturalnego wygięcia kręgosłupa. Jak się zrobi koci grzbiet to nie dziwota, że łupie w plecach, bo sam kiedyś nie znałem dobrej techniki i dopiero jak się do niej przyłożyłem, to na plecach zacząłem czuć 'pompę' i brak jakiegokolwiek bólu.
Nikt nie pisze, że od razu trzeba się szarpać, za ciężary, które stanowią granicę naszych możliwości - bo na początku ćwiczeń, trzeba przede wszystkim dbać o jak najlepszą technikę kosztem obciążenia, by w późniejszym stadium weszła ona w krew i wtedy można dowalić kilogramów.
Skoro po bicepsie czujesz kręgosłup, to te rekordy to musi być konkretne zarzucanie, bo nie widzę tu innej opcji. Sam biceps ma tyle wspólnego z kręgosłupem, co polska reprezentacja z toruńskimi piernikami.
Żadnych przechylań plecy prosto pan od wfu nie stwierdził abym zle podnosił więc to wina ćwiczeń na stojąco. Spytaj się jakiegoś człowieka co się na tym zna
_________________ Twardziel potrafi obronić siebie. Ale twardszy jest ten kto potrafi obronić innych.
Pomógł: 37 razy Wiek: 21 Dołączył: 18 Paź 2008 Posty: 603 Skąd: Kraków
Wysłany: 2009-12-22, 10:38
To chyba wymyśliłeś nowy nurt w tym sporcie
Zwłaszcza, że choćby niedawno czytałem artykuł, iż bodajże w jakichś krajach skandynawskich chcą wprowadzić do szkół ćwiczenia siłowe, dzięki czemu dzieci wzmocnią sobie kości.
Wysłany: 2009-12-22, 11:17
Tibex, przestan glosic herezje! Bo zrobisz wode z mozgu osoba, ktore sie na tym nie znaja. Ja mam 15 lat i lupie dosyc spore ciezary, cwicze od roku i jakos po zadnym treningu nie bolal mnie kregoslup nawet jak robilem MC, w ktorym podnosilem 40-50 kg zeby wyciagnac z techniki 150%. I jak nie wiesz nic na dany temat to sie nie odzywal. Pozatym wfisci w szkole najczesciej gowno wiedza na temat treningu silowego, oczywiscie sa wyjatki ale u mnie na 4 chyba nauczycieli zaden nie zna sie na silowni.
Pomógł: 56 razy Dołączył: 28 Kwi 2008 Posty: 820 Skąd: Północ
Wysłany: 2009-12-22, 11:59
Tipex, jesteś w błędzie (plecy, jak i całe ciało "pracują" podczas wykonywania większości ćwiczeń, lecz nie z taka samą intensywnością) to, że ty odczuwałeś ból kręgosłupa podczas wykonywania ćwiczeń na biceps; nie oznacza, że wszyscy "tak mają" (a uświadamia tylko w przekonaniu o braku techniki).
Za wiarygodność oraz prawidłowość wypowiedzi Spetz'a stawiam moją posadkę moderatora, a z twoim podejściem do tematu oraz stażem nie zyskujesz na plusie.
P.S Sam powinienem wstawić sobie ostrzeżenie, za powielanie offtop'u! Zamykam!
_________________ "Ktokolwiek dotrze na pole walki pierwszy i oczekuje nadchodzącego wroga, będzie wypoczęty, ktokolwiek przybędzie drugi przystąpi do walki wyczerpany"
Sun Tzu, "Sztuka wojny"