Witam. Mam 16 lat, 182 cm i 65 kg. Mam pewien problem nie mogę dobrać odpowiedniej diety dla eko stosowałem już kilka i nie odzuwam żadnych zmian, ani moja waga. Czy ktoś może ułożyć mi jakąś diete? Proszę o dite z możliwością żebym mógł spoczyć ją w szkole.
_________________ "Ktokolwiek dotrze na pole walki pierwszy i oczekuje nadchodzącego wroga, będzie wypoczęty, ktokolwiek przybędzie drugi przystąpi do walki wyczerpany"
Sun Tzu, "Sztuka wojny"
A obliczyłeś czy w tym co jesz masz nadmiar kalorii? bo bez przynajmniej 200-500 dodatniego bilansu kalorii nie nabierzesz masy.
I nie widzę tu tłuszczy. Np. na noc wypijaj 1 łyżeczkę oliwy z oliwek.
W Twoim wieku ogólnie powinieneś dużo jeść i zdrowo bo prócz tego że rośniesz i się rozwijasz to do tego jesteś bardzo aktywny wiec organizm potrzebuje dużej ilości Energi witamin itd.
Dietetykiem nie jestem więc moje rady nie są idealne. Ale dieta jest najważniejsza jeżeli chcesz budować masę. Więc poczytaj różne fora. Oblicz jakie masz zapotrzebowanie na co itd. W necie jest tego pełno wystarczy trochę wysiłku i poszukać.
_________________ Nieważne jak mocno bijesz, ale jak dużo jesteś w stanie znieść i nadal iść do przodu. Tak powstaje zwycięzca. Jeśli wiesz na co cię stać, rób to, na co cię stać. Ale musisz być gotowy na ciosy
Pomógł: 56 razy Dołączył: 28 Kwi 2008 Posty: 820 Skąd: Północ
Wysłany: 2010-05-23, 15:28
Od siebie dodam, że ostatni również do zmiany. Polecam opcję:
Przykładowo jajecznica z 3 jaj kurzych + twaróg chudy 70g
Lub Twaróg chudy 120g + Oliwa z oliwek.
_________________ "Ktokolwiek dotrze na pole walki pierwszy i oczekuje nadchodzącego wroga, będzie wypoczęty, ktokolwiek przybędzie drugi przystąpi do walki wyczerpany"
Sun Tzu, "Sztuka wojny"
zamiast oliwy z oliwek możesz dać inny tłuszcz bo oliwa najtańsza nie jest. Ja np. biorę kapsułki z tranem.
A i mam pytanie do bardziej ogarniętych gdzieś wyczytałem że mleka nie można pić/jeść codziennie bo podobno ma za dużo wapnia albo czegoś tam dokładnie nie pamiętam. Coś wam wiadomo na ten temat? Jak było już na forum to sorki ale nie szukałem konkretnie tego a przypomniało mi się jakoś teraz.
_________________ Nieważne jak mocno bijesz, ale jak dużo jesteś w stanie znieść i nadal iść do przodu. Tak powstaje zwycięzca. Jeśli wiesz na co cię stać, rób to, na co cię stać. Ale musisz być gotowy na ciosy