Sporty Walki i Sztuki Walki - Fight Club Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
Jak przyrzadzacie piersi z kurczaka?
Autor Wiadomość
MMAniak 

Wysłany: 2009-06-03, 14:34   Jak przyrzadzacie piersi z kurczaka?

Tak jak w temacie. i jeszcze jedno pytanie czy ryż można zastąpić ziemniakami?

Killu 

Wysłany: 2009-06-03, 14:41   

Mama robi w jogurcie. Poszukaj w necie przepisu. Tak przyzadzone sa naprawde dobre. Chyba mozna zastapic ale z ryzem znacznie lepiej smakuja i nie trzeba obierac xD

Spetz 
JJ/Sanda

Wysłany: 2009-06-03, 15:55   

Można ale po co, ryż ma o wiele lepsze wartości odżywcze, samych WW na 100g ryżu przypada prawie 80g, z czego w przypadku ziemniaka to niecałe 20g. Jeżeli chodzi o pierś z kurczaka to ja jem ją przyrządzoną na sposób kotlecików, w panierce, bo już nie mogłem patrzeć na gotowaną, czystą pierś z kurczaka. Do tego ryż, jakieś warzywa, najlepiej brokuły.

viszor 

Wysłany: 2009-06-03, 16:11   

w panierce i jak ryż to brązowy i tak jak napisał Spetz możesz sobie brokuły dorzucić albo jakąś sałatke warzywną ;-)

MMAniak 

Wysłany: 2009-06-03, 16:14   

Ja posypuję przyprawą (do gyrosa) i wrzucam do piekarnika. W smaku może być. Macie lepsze pomysły?

DrunkenMaster 
Linke Gold Team

Wysłany: 2009-06-03, 16:19   

No ja robię mistrzowskie piersi z kurczaka, taką oto metodą:

1. Biorę mięso.
2. Odkrawam jakieś gówna - żyłki itd., jak nie jest to filet to też chrząstki i kosteczki i kroję mięso w sensowne kotlety.
3. Kładę na desce.
4. Napierdalam ręką aż mięso będzie prawie się rozlatywało (prawie!).
5. Sypię sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy, paprykę (daję ostrą, bo taką mam ale podobno lepiej słodką) i nacieram tym.
6. Na osobnym talerzu mieszam jajko i sypię tam też trochę papryki i pieprzu.
7. Mięso obtaczam w mące, potem w jajku, potem znowu w mące. Jak zostanie trochę jajka to znowu w jajku i w mące (coby się nie zmarnowało nic).
8. Wpierdalam mięso na rozgrzany mocno olej i smażę bez przykrywki z 5 min, potem obracam, jak jest zarumienione to jeszcze parę minut żeby z drugiej strony się zarumieniło.
9. No i wpierdalam.

-> poker online, 50$ na start bez depozytu, możliwość wypłaty po zagraniu określonej ilości rozdań,

-> na wszystkie pytania odpowiem na pw, w razie co służę pomocą

MMAniak 

Wysłany: 2009-06-03, 16:44   

Po pierwsze myślę że obyło by się bez przekleństw. Po drugie wszędzie odradzają smażenie zwłaszcza na oleju. Ten temat jest chyba przydatny, więc proszę o kulturę i wartościowe treści.

Spetz 
JJ/Sanda

Wysłany: 2009-06-03, 17:08   

Nie używaj oleju, tylko oliwę z oliwek :-)

Zuku94 
Koszykarz

Wysłany: 2009-06-03, 17:45   

DrunkenMaster, a poco maczać filet w mące przed zamoczeniem go w jajku?
MMAniak, jak są filety to robię prawie tak samo jak DrunkenMaster, tyle że nie sypie pieprzu ziołowego i papryki jedynie sól i pieprz czarny. Fileta nie nacieram przyprawami, tylko wsypuję je do wcześniej "rozdziabdzianego" jajka. Następnie maczam filet w jajku a potem w bułce tartej. Teraz już tylko osobista kwestia usmażenia.

MMAniak 

Wysłany: 2009-06-03, 22:42   

Wiadomo, że kotlet w panierce smażony jest mniej zdrowy i bardziej kaloryczny. A co myślicie o pieczeniu w piekarniku?

viszor 

Wysłany: 2009-06-04, 11:13   

a może grillowana w foli?

MMAniak 

Wysłany: 2009-06-04, 12:48   

viszor napisał/a:
a może grillowana w foli?
no według mnie to chyba najlepsze rozwiązanie,ale nie mam elektrycznego grilla ;-)

Lukasz_Gda 
dura lex sed lex

Wysłany: 2009-06-04, 14:57   

Ja robie tak:

1.Robie ciasto na naleśniki (mleko, jaja, maka, proszek do pieczenia, curry, sól, pieprz, papryka słodka itd)

2. pierś kroje na małe kawałeczki, obtaczam w przyprawach (pieprz, sól, chilli, majeranek, czosnek itd.) i niech sobie leży w misce.

3.Kroje ogórka, kapuste pekińską, pomidora, wrzucam kukurydze z puszki.

4.Smarze mięso bez tłuszczu albo na kropli oliwy z oliwek.

5.Smarze naleśniki

6.Wkładam wszystko do naleśnika(mięso,ciasto, sosy rózne [czosnkowy, ostry -jaki sobie zrobie])

7.Jem i jestem usyfiony tym wszystkim bo strasznie sie rozwala chyba że się zawinie w folie , a że folia nie jest przyjazna środowisku to jej nie używam.

8-)

DrunkenMaster 
Linke Gold Team

Wysłany: 2009-06-05, 02:16   

MMAniak napisał/a:
Po pierwsze myślę że obyło by się bez przekleństw. Po drugie wszędzie odradzają smażenie zwłaszcza na oleju. Ten temat jest chyba przydatny, więc proszę o kulturę i wartościowe treści.

Ja uważam, że olej jest zdrowy. Poza tym nie obchodzi mnie to - napisałem, jak ja smażę kurczaka, robię właśnie tak i jest dobry. A że można go też zrobić tak, że będzie miał kilka kc mniej - co mnie to obchodzi, z resztą to nie forum panienek co wpieprzają jogurty 0 kcal a potem siedzą cały dzień na kanapie - jak się ćwiczy to kalorie zawsze się spalą.

I jeszcze jedno - nie ucz mnie kur** chamie kultury, bardzo tego nie lubię.

-> poker online, 50$ na start bez depozytu, możliwość wypłaty po zagraniu określonej ilości rozdań,

-> na wszystkie pytania odpowiem na pw, w razie co służę pomocą

Lucjusz1992 
PZKFiTS

Wysłany: 2009-06-05, 08:19   

DrunkenMaster napisał/a:

I jeszcze jedno - nie ucz mnie kur** chamie kultury, bardzo tego nie lubię.

Istnieje coś takiego jak kultura słowa... więc również dołączam się do prośby o zakończenie tego typu tekstów.
Cytat:
panienek co wpieprzają jogurty 0 kcal

Przykładowo: kulturysta 100 kg wagi, w okresie przed zawodami sam zachowuje się jak owa "panienka". Często również zawodnicy SW którym ciężko utrzymać stałą/niską wagę również zachowują się jak "panienki".

P.S Co do oleju nie chodzi tu o ilość kcal, lecz o jakość owego tłuszczu, proces wytwarzania oraz cholesterol (który jest zależny od tego co spożywamy).

"Ból przemija, chwała trwa wiecznie"
Alan Shearer

Odpowiedz do tematu