Staram się dobrze jeść,ale jestem na utrzymaniu rodziców itp. :)
I czasem strasznie sie martwie,że gdy nie zjem np, na sniadanie jajecznicy+platkow tylko cos innego,to wydaje mi sie ze zle sie odzywiam itd.Nie chce tak zyc,ze martwie sie nad tym co zjadlem :) Chcialbym normalnie jesc,a nie myslec co zjem za 30min i jechac schematem.Mam 15 lat cwicze na silowni i jak jest z ta dieta czy jest ona bardzo wazna?Nie chcialbym miec budowy pudziana tylko np.coś jak Tyson.
Dieta na masę nie musi być dopięta na ostatni guzik jak na redukcje.
Podczas masowania ważne by jeść przynajmniej 5 posiłków, dużo białka, węglowodanów i zdrowych tłuszczy.
Ważne by bilans kaloryczny był na +
Na masie można sobie pozwolić na pizze od czasu do czasu czy coś podobnego ( oczywiście zależy to jaką kto ma przemianę materii, tych co łatwo zalewa nie powinni przesadzać ).
Śniadanie i posiłek po treningu to najważniejsze posiłku dla organizmu!
Oczywiście nie na co dzień musi być to samo na śniadanie itp. Ważne być zjadł wtedy węglowodany najlepiej o średnim indeksie glikemicznym, płatki owsiane są b. dobre, ale nic się nie stanie jeśli będą to np. wafle ryżowe.
Następnie trzeba zadbać o białko by zatrzymać nocny katabolizm. Wiele osób właśnie najczęściej wybiera jajka, może to być równie dobrze tuńczyk, kurczak.
Jeśli nie zawsze masz dostęp do tych źródeł to kup odżywkę białkową i uzupełniaj braki w diecie.
Bez dostarczania odpowiedniej ilości pożywienia trudno utrzymywać anabolizm, zwłaszcza jeśli chcesz budować mięśnie powinieneś odżywiać się odpowiednio.
Wielu kulturystów twierdzi, że ważniejsza od treningu jest dieta!
Nie popadaj też w panikę jak raz, czy dwa nie dasz rady zjeść zaplanowanego posiłku!
Śniadanie i posiłek po treningu to najważniejsze posiłku dla organizmu!
Ze śniadaniem czasem mam problem ponieważ wstaje o 13 i wtedy mam obiad :) i muszę zjeść obiad.Co do posiłku po treningu to jem banana i kilka min później odżywkę białkową.
Na noc jem twaróg :)
Pomógł: 37 razy Wiek: 21 Dołączył: 18 Paź 2008 Posty: 603 Skąd: Kraków
Wysłany: 2009-07-24, 13:49
Banana możesz zjeść na wstępne uzupełnienie glikogenu, ale tak do 1h po treningu musisz zjeść coś porządnego typu ryż/kurczak (zresztą tak jak i przed samym treningiem).
Konan Pomógł: 2 razy Dołączył: 01 Cze 2009 Posty: 170
Wysłany: 2009-07-26, 17:06
Ja nie stosuje ścisłej diety - 5 posiłków + jakiś jogurt lub owoce - może nie ma takich wielkich efektów ale ja nie narzekam - sam jestem na utrzymaniu matki więc jakoś trzeba sobie radzić :)