Sporty Walki i Sztuki Walki - Fight Club Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
Jak to z nią jest :)
Autor Wiadomość
blais99

Wysłany: 2009-07-24, 00:31   Jak to z nią jest :)

Staram się dobrze jeść,ale jestem na utrzymaniu rodziców itp. :)

I czasem strasznie sie martwie,że gdy nie zjem np, na sniadanie jajecznicy+platkow tylko cos innego,to wydaje mi sie ze zle sie odzywiam itd.Nie chce tak zyc,ze martwie sie nad tym co zjadlem :) Chcialbym normalnie jesc,a nie myslec co zjem za 30min i jechac schematem.Mam 15 lat cwicze na silowni i jak jest z ta dieta czy jest ona bardzo wazna?Nie chcialbym miec budowy pudziana tylko np.coś jak Tyson.

Doberman 

Wysłany: 2009-07-24, 01:53   

Dieta na masę nie musi być dopięta na ostatni guzik jak na redukcje.
Podczas masowania ważne by jeść przynajmniej 5 posiłków, dużo białka, węglowodanów i zdrowych tłuszczy.
Ważne by bilans kaloryczny był na +
Na masie można sobie pozwolić na pizze od czasu do czasu czy coś podobnego ( oczywiście zależy to jaką kto ma przemianę materii, tych co łatwo zalewa nie powinni przesadzać ).

Śniadanie i posiłek po treningu to najważniejsze posiłku dla organizmu!

Oczywiście nie na co dzień musi być to samo na śniadanie itp. Ważne być zjadł wtedy węglowodany najlepiej o średnim indeksie glikemicznym, płatki owsiane są b. dobre, ale nic się nie stanie jeśli będą to np. wafle ryżowe.
Następnie trzeba zadbać o białko by zatrzymać nocny katabolizm. Wiele osób właśnie najczęściej wybiera jajka, może to być równie dobrze tuńczyk, kurczak.

Jeśli nie zawsze masz dostęp do tych źródeł to kup odżywkę białkową i uzupełniaj braki w diecie.

Bez dostarczania odpowiedniej ilości pożywienia trudno utrzymywać anabolizm, zwłaszcza jeśli chcesz budować mięśnie powinieneś odżywiać się odpowiednio.
Wielu kulturystów twierdzi, że ważniejsza od treningu jest dieta!

Nie popadaj też w panikę jak raz, czy dwa nie dasz rady zjeść zaplanowanego posiłku!

blais99

Wysłany: 2009-07-24, 13:34   

Doberman napisał/a:

Śniadanie i posiłek po treningu to najważniejsze posiłku dla organizmu!

Ze śniadaniem czasem mam problem ponieważ wstaje o 13 i wtedy mam obiad :) i muszę zjeść obiad.Co do posiłku po treningu to jem banana i kilka min później odżywkę białkową.
Na noc jem twaróg :)

Spetz 
JJ/Sanda

Wysłany: 2009-07-24, 13:49   

Banana możesz zjeść na wstępne uzupełnienie glikogenu, ale tak do 1h po treningu musisz zjeść coś porządnego typu ryż/kurczak (zresztą tak jak i przed samym treningiem).

IGREK 

Wysłany: 2009-07-26, 16:22   

bez diety za dużo nie zwojujesz to tak na wstępie

Konan 

Wysłany: 2009-07-26, 17:06   

Ja nie stosuje ścisłej diety - 5 posiłków + jakiś jogurt lub owoce - może nie ma takich wielkich efektów ale ja nie narzekam - sam jestem na utrzymaniu matki więc jakoś trzeba sobie radzić :)

Odpowiedz do tematu