Wysłany: 2009-01-24, 20:31 Jak utyć?! poradnik chudzielca
Odchudzanie - odwieczna zmora wszystkich dbających o zdrowie i atrakcyjny wygląd. Z każdej strony docierają do nas informacje dotyczące sposobów na utratę zbędnych centymetrów. Diety, suplementy, mniej lub bardziej cudowne metody i środki opisywane są we wszystkich możliwych mediach. To bardzo słuszne w sytuacji kiedy większość z nas walczy z nadwagą, jednak istnieje grupa kobiet, które marzą o tym... żeby przytyć.
Wbrew pozorom to nie takie proste, chyba że chcemy zasilić szeregi zapaśników sumo. Przybranie na wadze w zdrowy i kontrolowany sposób to zwiększenie ilości tkanki mięśniowej a nie tłuszczowej.
Zupełnie tak samo jak w przypadku odchudzania, jest to proces długotrwały, który musimy zaplanować i przemyśleć. Teoretycznie aby zyskać 0,5 kg w ciągu tygodnia powinnyśmy dostarczyć organizmowi około 500 kcl ponad nasz limit dobowy. Oczywiście to tylko przybliżona wartość, ponieważ przemiana materii to sprawa indywidualna, mają na nią wpływ m.in.
masa i temperatura ciała
poziom hormonów
wiek, płeć
kondycja układu nerwowego
stan fizjologiczny
używki (kawa, herbata, papierosy)
czynniki genetyczne
Nie podam wam przykładowego menu, bo jak już wspomniałam zbyt wiele czynników decyduje o tym jak powinno ono wyglądać u poszczególnych osób. Każda z Was będzie w stanie samodzielnie ułożyć swój jadłospis, oczywiście biorąc pod uwagę kilka "dobrych rad" i wskazówek, które przedstawiam poniżej.
Od czego zacząć?
Nazwijmy ten etap tygodniem kontrolnym - to czas , który pomoże oszacować dzienną porcję kalorii jakiej potrzebuje Twój organizm.
Przez siedem dni zapisuj co jadłaś i piłaś, a potem policz dokładnie spożyte kalorie, pamiętaj że ma to być Twój typowy "żywieniowy" tydzień, nie zmieniaj niczego, jedz i licz.
Codziennie rano na czczo a potem wieczorem przed snem, waż się i notuj ewentualne wahania wagi.
Do otrzymanego w taki sposób dziennego średniego spożycia kalorii dodaj 500 kcl
Przez 6 tygodni dostarczaj organizmowi około 500 dodatkowych kalorii, a jeśli Twoja waga się nie zmieni dodaj następne 250 kcl.
Brzmi całkiem zwyczajnie prawda?
Wiesz już ile energii jest Ci potrzebne każdego dnia. Czas na kilka zasad, które pomogą Ci w doborze źródeł tej energii.
Jedz każdego dnia 6 posiłków - mogą to być 3 posiłki podstawowe i 3 przekąski. Nie wolno Ci pomijać żadnego z nich. Postaraj się jeść o stałych porach, początkowo możesz czuć "przesyt" ale jeśli porcje będą niewielkie, organizm szybko przywyknie do nowych warunków i sam zacznie "dopominać się" we właściwym czasie. Przerwy pomiędzy posiłkami nie powinny być dłuższe niż 3-3,5 godziny. Ostatni posiłek zaplanuj na godzinę przed snem, a nawet mniej, ale tak abyś nie miała kłopotów z zasypianiem. Możesz go zastąpić suplementem diety w postaci koktajlu białkowego, taki zastępczy posiłek możesz wypić nawet tuż przed snem.
Oprzyj swoją dietę na łatwostrawnym białku pochodzącym z drobiu, chudego mięsa, sera i ryb, to dobry sposób na ładne, jędrne ciało. Aby Twój organizm w pełni wykorzystał białko jakie dostarczysz mu w posiłku, musisz zadbać o odpowiednia ilość węglowodanów ( makarony, kasze, ryż), idealna proporcja to 1 : 3. Przykładowo, jeśli zjadasz 100 gr białka z mięsa, powinnaś też zjeść ok. 300 g węglowodanów.
Zamiast wody, szczególnie po wysiłku fizycznym pij gęste soki warzywne i owocowe, napoje mleczne (najlepiej fermentowane np.:maślankę, mleko acidofilne). Jeśli nie masz apetytu, pomocne okażą się kwaśne soki, które pobudzą wydzielanie enzymów trawiennych. Przed snem polecam napar z melisy, ułatwia zasypianie i spowalnia przemianę materii.
Pamiętaj o tzw. dobrych tłuszczach - oliwa z oliwek, olej lniany, ryby morskie i orzechy będą dla Ciebie źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, niezbędnych do prawidłowego metabolizmu tłuszczów i przyswajania witamin. To, że chcesz przytyć nie oznacza że możesz sobie pozwalać na "owoce zakazane" fanatyków diet redukcyjnych. Śmieciowe jedzenie typu fast-food zostaw dla wspomnianych już zapaśników. Unikaj tłuszczy zwierzęcych, możesz za to pozwolić sobie na większe ilości masła i śmietany. Pobudzisz wydzielanie kwasów żółciowych, ułatwiających trawienie większej ilości kalorii, które zjadasz.
Słodycze wpływają na przyrost wagi - to fakt - ale postaraj się zastąpić je bardziej wartościowymi przyjemnościami jeśli nie chcesz obrosnąć samym tłuszczykiem. Suszone owoce, bakalie, muesli czy miód z powodzeniem zaspokoją apetyt na słodkie. Poza tym na rynku jest już mnóstwo zdrowych pyszności - pełnoziarniste herbatniki, batoniki i desery.
Unikaj kofeiny i nikotyny, to stymulatory metabolizmu, sprawiają, że w szybszym tempie spalasz kalorie, a przecież tego nie chcemy.
Wiesz już co i kiedy jeść. Musisz uzbroić się w cierpliwość i konsekwentnie realizować plan. Im wolniej będziesz przybierać na wadze tym większe prawdopodobieństwo, że nowe kilogramy to tkanka mięśniowa a nie tłuszczowa.
Oczywiście nie zapominaj o wysiłku fizycznym. Ćwiczenia fizyczne kojarzą się Tobie przede wszystkim z utratą wagi, jednak jest też druga strona medalu - ruch pobudza apetyt, stymuluje tkankę mięśniową, jest niezbędny w zdrowym przybieraniu na wadze. Nigdy nie zapominaj o posiłku potreningowym - zanim jeszcze wyjdziesz z klubu napij się gęstego soku lub zjedz wysokoenergetyczny batonik!
Odpoczywaj i unikaj stresów. Wysypiaj się aby Twój organizm mógł się zregenerować i "słuchać" Twoich poleceń. Nic na siłę, działaj planowo i konsekwentnie a osiągniesz cel.
Produkty zalecane w diecie:
Makarony (gotowane na półtwardo), ryż brązowy (naturalny),
Pieczywo ciemne z pełnego przemiału, razowe, pumpernikiel,
Muesli, płatki, orzechy, rodzynki, słonecznik, pestki dyni, bakalie,
Suszone owoce (morele, banany, papaja, jabłka, śliwki, figi, daktyle),
Owoce: ananas, banany, grejfruty, awokado, truskawki,
Gęste soki owocowe i warzywne, nektary,
Napoje mleczne: kefiry, jogurty, kwaśne mleko, mleko acidofilne,
Napar z melisy,
Warzywa: groszek, kukurydza (unikać z puszek), ziemniaki, groch, fasola, marchew, kabaczki, oliwki, wszystkie pozostałe warzywa strączkowe,
Krakersy, batoniki energetyczne, pełnoziarniste herbatniki,
Miód,
Ryby morskie,
Oliwa z oliwek, olej lniany,
Drób, wołowina. \
Pomógł: 56 razy Dołączył: 28 Kwi 2008 Posty: 820 Skąd: Północ
Wysłany: 2009-02-11, 12:01
Pimpek35 napisał/a:
W to nie wątpie ;)
Nie komentuj jego wypowiedzi. Tym "zagraniem" nakręcasz go jeszcze bardziej i w dodatku nabijasz sobie posty krótkimi 3 wyrazowymi komentarzami (co jest źle postrzegane wśród forumowiczów, oraz powoduje pewien "offtop" w większości tematów).
_________________ "Ktokolwiek dotrze na pole walki pierwszy i oczekuje nadchodzącego wroga, będzie wypoczęty, ktokolwiek przybędzie drugi przystąpi do walki wyczerpany"
Sun Tzu, "Sztuka wojny"
Pomógł: 44 razy Wiek: 22 Dołączył: 09 Paź 2007 Posty: 2338 Skąd: Polska (wsch)
Wysłany: 2009-02-17, 13:48
Dopiero teraz calosc dokladnie przeczytalem i kierowniku naprawde dobra rzecz wygrzabales, nalerzy ci sie pochwala <oklaski> .
No dobra, ale teraz mam pytanko. W zalecanych produktach mieso wymienione na szarym koncu. Czy to znaczy ze ma ono wplyw/znaczenie w minimalnym stopniu?
Pytam bo mi dzisiaj matka widzac moje rzebra wyjechala, ze chudy jestem bo miesa nie jem (i faktycznie u mnie wystepuje ono raczej goscinnie ), wiem ze sam argument jest bezsensowny (chyba ze chciec fata), ale zaciekawilo mnie jakie tak naprawde ono ma znaczenie w realu.
Wiem ze moje posilki raczej nie ogarniaja wszystkich elementow i sa raczej monotematyczne (juz nie wspominam o innych czynnikach), no, ale czy to diabelne miecho moze miec az taki wplyw na wage?
_________________ "Są ludy, co dojrzały do śmierci z rąk ludów niedojrzałych do życia" - J. Kaczmarski
Ostatnio zmieniony przez shinra 2009-02-17, 17:51, w całości zmieniany 1 raz
Pomógł: 56 razy Dołączył: 28 Kwi 2008 Posty: 820 Skąd: Północ
Wysłany: 2009-02-17, 16:04
Pierwsze pytanie chyba powinieneś kierować do takiej osoby jak: mgr Sabina Bełczowska.
Wiem, że pytanie kierujesz do Franz'a, ale też chciałbym coś do dać od siebie .
Co do "żeber" to mój pogląd na ta sprawę wygląda tak: chudy jesteś bo mało ważysz . Zdanie banalne i "głupie", ale tak bym to podsumował. Czy waga zależy od ilości spożywanego mięsa (mięso z kurczaka: też jest mięsem) tak: idealne źródło pełnowartościowego białka. Ale czy ilość tego mięsa "zjadanego" wpływa na wygląd: raczej nie. Tu głównym czynnikiem jest masa ciała i proporcjonalność do wzrost. Wiadomo: osoba niższa szybciej upora się z "efektem odstających żeber". Są to podstawy o których na pewno wiesz, a co do miejsca w mięsa w artykule: widocznie Pani mgr wymieniała "produkty" jak leciało bez żadnej klasyfikacji "miejscowej".
P.S shinra może czas pomyśleć nad jakąś dietą .
_________________ "Ktokolwiek dotrze na pole walki pierwszy i oczekuje nadchodzącego wroga, będzie wypoczęty, ktokolwiek przybędzie drugi przystąpi do walki wyczerpany"
Sun Tzu, "Sztuka wojny"
Pomógł: 44 razy Wiek: 22 Dołączył: 09 Paź 2007 Posty: 2338 Skąd: Polska (wsch)
Wysłany: 2009-02-17, 17:43
Lucjusz1992 napisał/a:
pytanie kierujesz do Franz'a,
pytanie jest ogolnikowe i kierowane do kazdego, tylko tak jakos wyszlo (to tyczy sie też pani magister)
A pytam czysto z ciekawosci (ew. zeby odepszec atak ;) ) jak to proporcjonalnie powinno sie miec do calej reszty.
Lucjusz1992 napisał/a:
P.S shinra może czas pomyśleć nad jakąś dietą .
eee... z tego nawet jakbym chcial to mi raczej nic nie wyjdzie
_________________ "Są ludy, co dojrzały do śmierci z rąk ludów niedojrzałych do życia" - J. Kaczmarski
Pomógł: 24 razy Wiek: 19 Dołączył: 03 Sie 2007 Posty: 1434 Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 2009-02-17, 20:25
Sajgon napisał/a:
nie jem warzyw
Sajgon, pamiętaj co babcia mówiła....warzywa są zdrowe
Ja tez kubie mięso, uwielbiam, ale warzywa jem regularnie tak zeby jedzenie było urozmaicone...
_________________ "...Politycy rozdają dzieciakom buziaki na szczęście
Telewizyjni kaznodzieje opylają zbawienie za dolca
Niepotrzebny ci złoty krzyż, żeby odróżnić dobro od zła
Najstraszniejsi mordercy świata to ci, którzy to zrozumieli"