Siemanko tak jak w temacie szmanko do kreatyny lecz z nieszególnym nabraniem masy chodzi o czystą siłe BF wynosi 28,4% a moje aktualne posiłki mniej wiecej tak wyglądają
śniad : 2 - 3 kanapki ciemnego pieczywa z szynka serem i pomidorem + b.czesto serek wiejski
II sniadanie za 2-3 h podobne do 1 tylko ze bez serka , czasem wezme do szkoły albo zamiast serka twaróg
obiad : no to to już zależy co mama upichci ;p ale przewaznie kotlet i ziemniaki + sałatka , a czasem jakaś zupa pomidorowa , ogórkowa .
kolacja : hmm przeważnie nie jadam kolacji ale niekiedy sie skusze jak przychodze po trenigu xD
ps. już usłyszałem opinie że widać kil;ka podst. błędów proszę o poprawe i rady ( aha te posiłki no cóż nie mozna tego nazwać dietą ponieważ lubie sobie zjesc jakies ciastko czy cuś wiec jak pisalem te posilki sa raczej podtrzymywaniem mojej wkacyjnej wagi w przedziale 76.5 kg do 80 z uwagi ze mialem zlamana nog waze 81,5 teraz )
pieczywo nie jest najlepszym źródłem węglowodanów. na śniadanie zamiast kanapek szamaj płatki owsiane + jajka (można placki zrobić) do tego jakiś jogurt, owoc.
w szkole szamaj kanapki takie jak masz na śniadanie napisane.
mama na pewno sie nie obrazi jak powiesz żeby zamiast kartofli ugotowała ci woreczek ryżu. a mięcho na schabowego pokrój w kostkę uduś i dodaj do ryżu, ewentualnie pomidorowa z ryżem tez może być. Oczywiście kartofle też możesz jeść, ale urozmajcaj ryżem. na kolacje jakiś serek biały, chociaż wmuś w siebie, to ci dobrze na mięśnie zrobi hehe. a tak pozatym to mało jesz, dorzuć jeszcze 2 obiad, i nie przesadzaj z tymi ciasteczkami :D ja często żuje gumy co zabija we mnie potrzebę jedzenia przekąsek. pzdr
_________________ RAP do wstępnych negocjacji - pięści do dalszych, i to wystarczy. Gdy siła argumentu się skończyła pozostaje tylko siła.....
Pomógł: 56 razy Dołączył: 28 Kwi 2008 Posty: 820 Skąd: Północ
Wysłany: 2009-03-12, 16:43
Co do poprawek:
Śniadanie 7:00: Należy dostarczyć inne źródło węglowodanów, mianowicie:
Płatki owsiane+ 250 ml mleka max.1,5% + smakowo: rodzynki/jabłko co tam wolisz. Możesz też zastosować opcję: Płatki+ 4 jajka + rodzynki i stworzyć z tego dobry omlet. Forma podania dowolna, byle składniki się zgadzały.
II Śniadanie 10:00:
Chleb żytni pełnoziarnisty+ Serek Wiejski lub Makaron+ Serek wiejski
Obiad I 13:00:
Chleb żytni pełnoziarnisty+Makrela wędzona/Tuńczyk w wodzie
Posiłek przed treningowy/Obiad II 16:00:
Ryz brązowy/kasz gryczana/ kasz kuskus+Pierś z kurczaka
Od razu po treningu:
2 banany/ Carbo
Posiłek po treningowy19:30:
Tuńczyk w wodzie, warzywa, Chleb żytni pełnoziarnisty
Posiłek białkowy/Przed snem 22:00:
Chudy twaróg + Oliwa z oliwek
Tak powinno wyglądać idealnie to co spożywasz. Oczywiście rozumiem, że często nie jest od ciebie zależne co akurat jesz. Dlatego jeżeli na obiad, będzie coś "nieodpowiadającego" powyższemu opisowi lepiej już to zjedz niż nic. Wszystko wymienione powyżej możesz modyfikować, lecz takie posiłki jak Śniadanie oraz Posiłek białkowy muszą zostać niezmienne. Bardzo dużą uwagę przykładaj przy posiłkach około treningowych. Postaraj się min. 2 h przed wysiłkiem fizycznym dostarczyć odpowiednią ilość węglowodanów, wtedy unikniesz nieprzyjemnych zdarzeń związanych z "przejedzeniem" podczas ćwiczeń.
P.S Nie tylko ty masz problemy ze słodyczami, raz na jakiś czas zdarza i mi się wszamać jakiegoś pączka .
P.S 2 _Trochę pisałem tego posta, i widzę, że mnie _grucha już ubiegł. Dlatego niektóre "porady" są podobne, ale i tak potwierdza to fakt, że słabo się odżywiasz. Więc do Pracy!
_________________ "Ktokolwiek dotrze na pole walki pierwszy i oczekuje nadchodzącego wroga, będzie wypoczęty, ktokolwiek przybędzie drugi przystąpi do walki wyczerpany"
Sun Tzu, "Sztuka wojny"
o cholercia sporo tych posiłków :) a mam pytanie Lucjusz1992, czy z tymi godzinami miedzy posiłkami to takk trzymać sie szczegółowo ?? bo to różnie bywa
ps. a i dziękuje za fatyge musiles sie nameczyć ;] tobie też grucha dziękuje napewno skorzystam z tych rad :D
tak się przyjeło że posiłki powinno się jeść co 3 godziny ale rozplanuj je tak żeby ci pasowało , i staraj się jeść o stałych porach.
ja szamam śniadanie jak wstanę, dwa posiłki w szkole, dwa obiady traktuje jako posiłki przed i po treningowe. kolacje 30 min przed snem. do tego wpc. pzdr
_________________ RAP do wstępnych negocjacji - pięści do dalszych, i to wystarczy. Gdy siła argumentu się skończyła pozostaje tylko siła.....
Wysłany: 2009-03-12, 19:37
_grucha napisał/a:
tak się przyjeło że posiłki powinno się jeść co 3 godziny ale rozplanuj je tak żeby ci pasowało , i staraj się jeść o stałych porach.
Dokładnie. Dodam od siebie, jako, że "walczę" o masę te 3 h to dla mnie max (zazwyczaj zamykam się na 2).
Dieta to tak naprawdę monotonia, z chwilowymi odskokami na coś "normalnego". I tak, dobrze, że nie jesteś na diecie redukcyjnej , wtedy to trzeba się namęczyć; Wielki szacunek z mojej dla ludzi trzymających ową dietę (bez wspomagaczy), bo nie ma co ukrywać: Jest to droga przez mękę .
P.S Hate91: Przydałoby się zarzucić aeroby, bo jednak poziom BF nie zachwyca. Nic wielkiego; może 3 razy w tygodniu po 20 minut biegu powinno wystarczyć. Zredukujesz w ten sposób poziom "fatu", a co za tym idzie staniesz się "widoczny" na lato .
_________________ "Ktokolwiek dotrze na pole walki pierwszy i oczekuje nadchodzącego wroga, będzie wypoczęty, ktokolwiek przybędzie drugi przystąpi do walki wyczerpany"
Sun Tzu, "Sztuka wojny"
ehh wiedziałem ze z tym BF bedzie problem :P no ale nic tylko zabrac sie do roboty ;] a jeszczejedno pytanie czy ta dieta obwiazuje przy cyklu kreatynowym czy np. normalnei cwiczac bez supli trez mozna ja stosować ?
Wysłany: 2009-03-12, 21:33
Stwierdzenie, że dieta jest układana pod jakikolwiek suplement jest błędne. To odżywki są dokładane, jako uzupełnienie diety (kiedy zmusza nas do tego dana sytuacja). Dlatego dzielimy diety na: Masowe oraz Redukcyjne. Potem, zaś mówimy o ich pochodnych (low carb; CKD itp.).
Więc spokojnie możesz, trzymać się owej diety w okresie suplementacji jak i po tym czasie.
Sun Tzu, "Sztuka wojny"
Mam pytanko... Czy jesli nie mozna wszamać któregoś z posiłków to czy można go zastapić odżywką białkową? trudno jeść co 3h skoro sie siedzi na uczelni po 8h z przerwami 15-minutowymi.
_________________ <Cyber Rekin> Co myślicie o moim nicku?
<Deepdelver> Jest świetny. Nazwę tak córkę.
Wysłany: 2009-03-30, 22:17
Chyba nie do końca przeczytałeś temat, bo odpowiedź na owe pytanie jest w nim zawarta.
Jednym z głównych powodów do stworzenia, czegoś takiego jak białko/gainer/carbo na pewno była myśl o tzw.: "Niedojadaczach" którym "uciekają" posiłki w ciągu dnia. Dlatego spokojnie możesz zastąpić np. II posiłek odpowiednia ilością białka/węglowodanów (które są zależne od czasu spożywanego posiłku).
Cytat:
trudno jeść co 3h skoro sie siedzi na uczelni po 8h z przerwami 15-minutowymi.
Słabe wytłumaczenie. Niektórzy siedzą w pracy po 12h i utrzymują zbilansowana dietę.
W szkole spokojnie można spożywać odpowiednią ilość posiłków, mam podobna sytuacje ale tylko 1 przerwę 15 minutową, i jeszcze daje radę. Więc powodzenia i chęci życzę !
Sun Tzu, "Sztuka wojny"
a koro moj temat to zapytam tu : tak jak widzicie wyżej ale dam tutaj
Śniadanie 7:00: Należy dostarczyć inne źródło węglowodanów, mianowicie:
Płatki owsiane+ 250 ml mleka max.1,5% + smakowo: rodzynki/jabłko co tam wolisz. Możesz też zastosować opcję: Płatki+ 4 jajka + rodzynki i stworzyć z tego dobry omlet. Forma podania dowolna, byle składniki się zgadzały.
II Śniadanie 10:00:
Chleb żytni pełnoziarnisty+ Serek Wiejski lub Makaron+ Serek wiejski
Obiad I 13:00:
Chleb żytni pełnoziarnisty+Makrela wędzona/Tuńczyk w wodzie
Posiłek przed treningowy/Obiad II 16:00:
Ryz brązowy/kasz gryczana/ kasz kuskus+Pierś z kurczaka
Od razu po treningu:
2 banany/ Carbo
Posiłek po treningowy19:30:
Tuńczyk w wodzie, warzywa, Chleb żytni pełnoziarnisty
Posiłek białkowy/Przed snem 22:00:
Chudy twaróg + Oliwa z oliwek
aktualnie staram sie trzymać tej diety jak tylko moge chciałem zapytać gdzie moge wrzucic żelatyne do tej diety ( galaretki itp) chodzi mi o scięgna niestety mam wracajacą kontuzje co jakiś czas i pomyślałem ze pojem troche znowu żelatyny wypali to ??
Wysłany: 2009-04-20, 22:07
Z mojej strony leci propozycja zakupienia maści (jeżeli ból jest dokuczliwy): BEN GAY + Fastum lub Naproxen (głównie podziałają na uśmierzenie bólu).
Owe galaretki jako, że posiadają 12g węglowodanów (głównie jest to cukier prosty) polecam wcisnąć: W okresie pór Śniadaniowych lub przedtrengowych, 100g dziennie powinno wystarczyć.
Sun Tzu, "Sztuka wojny"