Ile można dziennie wypić kaw? Czy w ogóle pić kawę? Pytam bo pije 3-4 kawy dziennie i jestem jakiś byle jaki nawet na siłce ostatnio kiepsko, może być to kawy wina?
Pomógł: 13 razy Wiek: 20 Dołączył: 20 Gru 2007 Posty: 384 Skąd: Daleka Północ
Wysłany: 2009-01-08, 22:27
nie wiem jak kofeina ma sie do silowni, ale gdzies slyszalem, ze zamiast kilku szklanek kawy dziennie lepiej sobie zrobic jedna, ale b.mocna <oczywiscie bez przesady, nie, ze nasypiesz kawy do polowy szklanki i zalejesz wrzatkiem >
pozdro
_________________ Zawsze znajdzie się szerszy, co wielkość wielkich pieprzy...
nie wiem jak kofeina ma sie do silowni, ale gdzies slyszalem, ze zamiast kilku szklanek kawy dziennie lepiej sobie zrobic jedna, ale b.mocna <oczywiscie bez przesady, nie, ze nasypiesz kawy do polowy szklanki i zalejesz wrzatkiem >
pozdro
Ja tam preferuje kilka b. mocnych ;]
_________________ I am addicted. I've collected footsteps before dawn. Seen places i never knew existed. Run to the moon and back. Obeyed the voice in my head. Let music carry me when I couldn't. Raced against yesterday. Let the world be my witness. I am addicted.
Pomógł: 3 razy Wiek: 23 Dołączył: 13 Sie 2008 Posty: 96 Skąd: Kielce
Wysłany: 2009-01-09, 13:18
Kawa zdaje sie jakoś tam wpływała na zmniejszenie zakwasów, przy okazji pobudza cie do działania. Niestety kofeina odwadnia wiec dobrze jest pic wodę itp. żeby zapobiec odwodnieniu szczególnie w czasie cw.
Cytat:
Ile można dziennie wypić kaw?
Zalezy od człowieka. Dawka śmiertelna kofeiny to bodaj 10g, w mocnej kawie jest jej ok.150mg. Ja max wypiłem w ciągu kilku godzin 8 kaw i prawie mi serce stanęło ^^'
Pomógł: 44 razy Wiek: 22 Dołączył: 09 Paź 2007 Posty: 2338 Skąd: Polska (wsch)
Wysłany: 2009-01-09, 14:47
Witaminki na wzmocnienie zawsze brać możesz, bo to ci nie zaszkodzi, a ile pic sam musisz rozkminić ile jest ci potrzebne (tymbardziej nie wiedząc jakie jest twoje naturalne zapotrzebowanie) i tak na zdrowy rozum to na odleglość tego się nie da okreslić.
A najzdrowiej zrobisz jeśli poprostu ograniczysz kawe
_________________ "Są ludy, co dojrzały do śmierci z rąk ludów niedojrzałych do życia" - J. Kaczmarski
Pomógł: 56 razy Dołączył: 28 Kwi 2008 Posty: 820 Skąd: Północ
Wysłany: 2009-01-09, 17:09
Eeee tam kawa :D. Więcej kofeiny zawiera mocna herbata, niż mocna kawa. Wszystko dla ludzi tylko z umiarem należy zażywać .
_________________ "Ktokolwiek dotrze na pole walki pierwszy i oczekuje nadchodzącego wroga, będzie wypoczęty, ktokolwiek przybędzie drugi przystąpi do walki wyczerpany"
Sun Tzu, "Sztuka wojny"
Pomógł: 3 razy Wiek: 23 Dołączył: 13 Sie 2008 Posty: 96 Skąd: Kielce
Wysłany: 2009-01-09, 19:46
Imo max 3 kawy średniej mocy dziennie. Co do wody to mozesz ja sporzywac w postaci zupy, herbaty itp. Kawa wypłukuje min. magnez wiec łykanie vigoru to niezłe wyjscie.