Sporty Walki i Sztuki Walki - Fight Club Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
Nabieranie masy
Autor Wiadomość
Szyd3rca 

Wysłany: 2011-08-29, 10:26   Nabieranie masy

Witam.

Mój problem jest taki, iż za cholerę nie dam rady przytyć :evil: . Przy moich 185cm wzrostu ważę marne 65kg i jestem tzw. patyk z brzuchem. Sytuacja jest cholernie irytująca i chciałbym ją zmienić. Problem polega na tym, że zielony jestem i wiem jak się do tego zabrać. Owszem czytałem forum i wiem że byly podobne tematy, ale nie znalazłem w nich rozwiązania swojego problemu. Ostatnio próbowałem drastycznie zwieszyć ilość kalorii sporzywanych przez trzy kolejne dni i wyszło mi prawie 4500 dzienie ale to nic nie dało. Moja przemiana materii jest cholernie szybka i ile zjem tyle spalę, a chodzę cały czas głodny bez względu na wszystko. Dostęp do siłowni będę miał od października ale chciałbym zacząć pracować nad sobą już we wrześniu. Są przecież jakieś ćwiczenia które nie wymagają sprzętu. Co dziennie biegam dystans 5km - rano nadczo - przyzwyczajenie z treningów koszykarskich - czy robiąc masę będę musiał z tego zrezygnować ?

Idealne BMI dla mnie to 76.5 -> ile czasu zajmie mi dojście do takiej wagi - biorąc pod uwagę że nie chcę tylko nabijać kg ale też kształtować sylwetkę?

DrunkenMaster 
Linke Gold Team

Wysłany: 2011-08-29, 18:01   

Lol, byłeś na badaniach szybkości "przemiany materii", że tak zdecydowanie się wypowiadasz, że jest szybka? Jakoś brzuszek masz, więc to chyba nie przemiany materii sprawa?

Zwiększyłeś ilość spożywanych kalorii do 4500 - krok desperacki, jak i błędny, błędne myślenie! Całe życie pracowałeś na sylwetkę jaką teraz masz, nie próbuj jej zmienić na siłę, w ciągu paru miesięcy. Jeśli chcesz coś zmienić, zmień swój sposób życia, powoli, a efekty wizualne przyjdą z czasem. W przeciwnym wypadku będziesz forsował organizm przeciwko sobie, z czasem zapał przejdzie i wrócisz do starego wyglądu albo i jakieś problemy zdrowotne sobie wyindukujesz. Jest takie powiedzenie, że jeżeli zbierze się 9 ciężarnych kobiet, to nie urodzą dziecka w miesiąc.
Utrzymałeś się na "nowej diecie" trzy dni. To pokazuje, jak musisz zmienić sposób myśleniu o swoim zdrowiu. Pytasz, jak szybko dojdziesz do jakiegośtam BMI. Nie myśl w ten sposób. Zmieniaj przyzwyczajenia na lepsze, oczekuj rezultatów, nie narzucaj sobie z góry celów.

O dietach masz na forach dużo, nie będę więc na ten temat się rozpisywał. Zwrócę uwagę na inne rzeczy:
- Zadbaj o jakość swojego trawienia. Jedz powoli przeżuwaj dokładnie, nigdy nie popijaj, nie pij bezpośrednio przed ani z godzine po jedzeniu. W odpowiedni sposób łącz produkty.Najlepiej jedz w spokoju, nie robiąc nic innego przy okazji.
- Nie jedz gówna - ratyfikowanych, wysoko przetworzonych produktów, słodkich napojów, słodyczy, pieczywa z mąki z drobnego przemiału, ogranicz smażone, wprowadź więcej surowych warzyw, orzechów, gotowanych kasz (biały ryż się nie liczy); smażone jest gorsze niż duszone, duszone niż gotowane, gotowane niż gotowane na parze, a to ostatnie gorsze niż surowe,
- Nie pij mleka w ogóle, prędzej maślanki, kefiry. Nigdy słodzone, dobrze, jeżeli z ostrymi przyprawami (pieprz, imbir)
- Nie podjadaj między posiłkami,
- Śpij na twardym materacu (pomożesz swojemu kręgosłupowi, niewłaściwe napięcia w dolnym odcinku kręgosłupa (kręgi lędźwiowe) też mogą powodować zaburzenia wagi ciała)

-> poker online, 50$ na start bez depozytu, możliwość wypłaty po zagraniu określonej ilości rozdań,

-> na wszystkie pytania odpowiem na pw, w razie co służę pomocą

Szyd3rca 

Wysłany: 2011-08-29, 19:41   

Jak trenowałem koszykówkę - miałem badania okresowe co pół roku. I to wtedy lekarz powiedział że mam bardzo szybki metabolizm. -.- Co do tych nawyków to nie jest tak że miałem je przez całe życie. Rok temu miałem kontuzję i wyleciałem z obiegu więc w menu pojawiły się przysmaki których nie powinno w nich być. Teraz wracam do treningów i oprócz wytrzymałości chciałbym popracowć nad siłą i sylwetką. Czy są jakieś przeciwskazania do łaczanie ABSII z ćwiczeniami na masę i codziennym bieganiem ?

DrunkenMaster 
Linke Gold Team

Wysłany: 2011-08-29, 21:04   

Nie, brzuch mozesz robic codziennie i bez ograniczen. Predzej to bieganie nie sprzyja budowaniu masy - szczegolnie na czczo.

-> poker online, 50$ na start bez depozytu, możliwość wypłaty po zagraniu określonej ilości rozdań,

-> na wszystkie pytania odpowiem na pw, w razie co służę pomocą

Kondzió 

Wysłany: 2012-04-04, 17:02   

skąd ta dieta? chodze do szkoły gastronomicznej to uczą nas odżywiania. ja bym polecił dużo mięsa wszelkiego rodzaju, po co wykluczać mleko? mnóstwo białka i wapnia. oprócz tego sery, a najważniejsze to mało i często. najlepiej 5 posiłków dziennie choć to akurat trudne w wykonaniu. co mają orzechy na mase? są ciężkostrawne a dostarczają przedewszystkim żelaza. ja osobiście nie odmawiałbym sobie wypieków (najkorzystniejszy byłby sernik). i do tego ćwiczenia. ja mam podobny problem i okazało się, że tłuszcz też sie przydaje, bo u mnie z jego braku spalały się mięśnie i po treningu chudłem zamiast przybierać na masie

Almirall

Wysłany: 2012-04-04, 21:37   

Cytat:
skąd ta dieta? chodze do szkoły gastronomicznej to uczą nas odżywiania. ja bym polecił dużo mięsa wszelkiego rodzaju, po co wykluczać mleko? mnóstwo białka i wapnia. oprócz tego sery, a najważniejsze to mało i często. najlepiej 5 posiłków dziennie choć to akurat trudne w wykonaniu. co mają orzechy na mase? są ciężkostrawne a dostarczają przedewszystkim żelaza. ja osobiście nie odmawiałbym sobie wypieków (najkorzystniejszy byłby sernik). i do tego ćwiczenia. ja mam podobny problem i okazało się, że tłuszcz też sie przydaje, bo u mnie z jego braku spalały się mięśnie i po treningu chudłem zamiast przybierać na masie

większych bzdur w sumie nie czytałem, Ty też sądzisz jak moi koledzy, że będąc tzw. zalanym gościem ze sporą nadwagą idzie zrobić rzeźbę w miesiąc, bo tłuszcz zamienia się w mięśnie? :-> aha i apropo mleka to poczytaj o laktozie, są różne postaci białka.. i nie wszystko oddziałują tak jak myślisz, więc idąc do sklepu i spoglądając na wartości odżywcze produktów nie zawsze tam gdzie pisze białko: 30gr zawarte jest takie białko, którego byś oczekiwał. W sumie mleko można pić, aczkolwiek masy na samym mleku się nie zbuduje. : ) trzeba szamać różnego rodzaju ryże, kasze, twarogi, jajka, mięcho, serki, było już sporo na ten temat.

Kondzió 

Wysłany: 2012-04-04, 22:28   

może i moja propozycja nie jest idealna, ale i tak lepsza niż powyższa. sposób przygotowania mięsa nie ma dużego wpływu na ilość białka tylko na łatwość w trawieniu. do tego w międzyczasie jogurcik, banan, a alternatywą dla mięsa mogą być suche strączkowe (fasola, bób, groch) tylko nie na wieczór, bo też są ciężkostrawne. z tym zakazem popijania to wogóle nie mam pojęcia o co chodzi, niech lepiej autor wyjaśni. co do tłuszczu miałem na myśli niewielki zapas, nie zaraz spaślaka

Nestor

Wysłany: 2012-04-04, 22:59   

Kondzió napisał/a:
a alternatywą dla mięsa mogą być suche strączkowe (fasola, bób, groch)

Nie mogą być ponieważ są to białka niepełnowartościowe,a jak białko niepełnowartościowe ma być alternatywą dla białka pełnowartościowego,totalnie brak w tym logiki.

Kondzió napisał/a:
do tego w międzyczasie jogurcik, banan

Nie zgadzam się banany to węglowodany proste,a te najlepiej jeść przed bądź po treningu.Jogurty są ok,ale nie można się na nich opierać.

Kondzió 

Wysłany: 2012-04-04, 23:01   

strączkowe są alternatywą w przypadku osób które nie chcą jeść mięsa. wegetarianie głównie na tym się opierają i na soji, choć z tym to akurat nie wiadomo do końca więc nie chce polecać

wojak11 

Wysłany: 2012-04-05, 15:58   

Kondzió napisał/a:
strączkowe są alternatywą w przypadku osób które nie chcą jeść mięsa. wegetarianie głównie na tym się opierają i na soji, choć z tym to akurat nie wiadomo do końca więc nie chce polecać

Będąc wegetarianinem, nie osiągnie się większych wyników w praktycznie każdej dziedzinie sportu (pomijając, golfa, sporty motorowe, brydża, szachy, motolotniarstwo itp.)

SzyHa
MMA

Wysłany: 2012-04-05, 16:20   

aż sie wzdrygam na myśl,że mógłbym jeść jakąś fasole zamiast mięcha :shock:

Odpowiedz do tematu