Ja tam piję jajka kiedy tylko mam ochotę. Jajka+mleko+banan+mały jogurt owocowy+mikser=super posiłek szczególnie na kaca albo na dobranoc. I nie wyobrażam sobie tego bez jajek
ja pije jajka co rano, a właściwie tylko białko (wydaje mi się tak zdrowiej ), No przechodząc do rzeczy, myślicie ze wypicie 5-6 białek na śniadanie jest zdrowe?? Dla mnie w pewnym sensie to wygoda bo nie ma szybszego śniadanka niż chlupnąć białeczko:)
Pomógł: 56 razy Dołączył: 28 Kwi 2008 Posty: 820 Skąd: Północ
Wysłany: 2009-04-13, 16:41
Dranger napisał/a:
wydaje mi się tak zdrowiej
Jeżeli nie boisz się takich chorób jak np. Salmonella, to można uznać, że taki sposób spożywania jaj jest bardzo wygodny.
Zaleca się przynajmniej na 10 sek. wrzucić jajka, do wrzącej wody; zmniejsza to ryzyko zakażenia.
_________________ "Ktokolwiek dotrze na pole walki pierwszy i oczekuje nadchodzącego wroga, będzie wypoczęty, ktokolwiek przybędzie drugi przystąpi do walki wyczerpany"
Sun Tzu, "Sztuka wojny"
Pomógł: 13 razy Wiek: 20 Dołączył: 20 Gru 2007 Posty: 384 Skąd: Daleka Północ
Wysłany: 2009-04-13, 16:57
mi sie cos przysnilo, czy salmonella łatwiej jest sie zarazic w miesiacach letnich lub pozno-wiosennych bo zawsze jak slyszalem, ze ktos to zalapal to bylo mniej wiecej w okresie maj-czerwiec. i nie wiem czy to przypadek, czy jaks regula:?:
Lucjusz1992 napisał/a:
Zaleca się przynajmniej na 10 sek. wrzucić jajka, do wrzącej wody; zmniejsza to ryzyko zakażenia.
na Wiki pisza, ze powinno sie przechowywac jajka w lodowce i myc przed rozbiciem skorupki.
ja sie bawie w ryzykanta pewnie zaczne na to uwazac dopiero jakbym sie zaraził
pozdro.!
_________________ Zawsze znajdzie się szerszy, co wielkość wielkich pieprzy...
Pomógł: 56 razy Dołączył: 28 Kwi 2008 Posty: 820 Skąd: Północ
Wysłany: 2009-04-14, 15:32
Na pewno nie zaszkodzi, przetrzeć/umyć jajka przed rozbiciem. Ja jestem szczęśliwym "konsumentem" jaj z chowu "bezstresowego (układy z Babcią), lecz nawet tych "jajeczek" nie wypiłbym na tzw. "surowo" z 2 powodów: Salmonella oraz Odruch wymiotny przy kontakcie z białkiem jaj.
_________________ "Ktokolwiek dotrze na pole walki pierwszy i oczekuje nadchodzącego wroga, będzie wypoczęty, ktokolwiek przybędzie drugi przystąpi do walki wyczerpany"
Sun Tzu, "Sztuka wojny"
Bialko jajka nieugotowanego jest gorzej przyswajalne niż ugotowanego, i to jest główny powód dla którego nie należy ich pic jeśli zależy nam na efektywności, poza salmonellą, wymiotami itp. przyjemnościami :P Najlepsze jest, jak juz ktos wcześniej powiedział, ugotowane na miękko