Sporty Walki i Sztuki Walki - Fight Club Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
pomoc w diecie
Autor Wiadomość
Misiek 3 

Wysłany: 2010-03-06, 18:42   pomoc w diecie

Zacznijmy od tego: mam 179cm wzrostu, 71kg wagi, i jestem chudy. Chciałbym ważyć więcej, chyba najlepsza będzie dojście do wagi do 76kg. Tylko mam pewien problem; nie wiem jaką dietę zastosować przy dużej ilości treningów (10h SW, około 3-5h biegania lub pływania w tygodniu). Jem bardzo dużo, zawsze (z paroma skokami w bok...) stosowałem zdrową zasadę żywienia, ale raczej nie potrafię przytyć :-|
a teraz parę pytań: Jak ktoś masę buduje na białku, to z tego się robią od razu mięśnie?
Czy każde mięśnie są tyle samo warte - Czy jeżeli mięśnie są ładne, pięknie widocznie, to nie są wystarczająco silne jak na sport?? Bo jak widzę walki, to mało fighterów ma taki kaloryfer jak na Men's Health :-D
Czy jeżeli jedna osoba waży tyle samo co druga, i mają prawie identyczny wzrost, i obydwoje nie mają prawie tłuszczu, to jedna z nich, może jakoś wyglądać na lepiej zbudowanego??

Proszę o odpowiedź, jeżeli zadaje głupie pytania to z niewiedzy, dlatego proszę o uświadomienie ;-)

"Koks Ciacho i dyskretnie"

Spetz 
JJ/Sanda

Wysłany: 2010-03-06, 19:34   

Cytat:
Jak ktoś masę buduje na białku, to z tego się robią od razu mięśnie?

Nie rozumiem sensu pytania, ale białko to tylko jeden z budulców.

Cytat:
Czy każde mięśnie są tyle samo warte - Czy jeżeli mięśnie są ładne, pięknie widocznie, to nie są wystarczająco silne jak na sport??

Ładnie widoczne mięśnie świadczą o niskim poziomie tłuszczu. Jak ktoś potrafi o to zadbać to tak ma i tyle.

Cytat:
Czy jeżeli jedna osoba waży tyle samo co druga, i mają prawie identyczny wzrost, i obydwoje nie mają prawie tłuszczu, to jedna z nich, może jakoś wyglądać na lepiej zbudowanego??

Kwestia genetyki, ale raczej nie będą to ogromne różnice.

Przy tym wzroście to minimum 80kg, ale to już sam zdecydujesz.

Napisz jak się odżywiasz i coś się wymyśli.

Misiek 3 

Wysłany: 2010-03-06, 23:24   

Spetz napisał/a:
Cytat:
Jak ktoś masę buduje na białku, to z tego się robią od razu mięśnie?

Nie rozumiem sensu pytania, ale białko to tylko jeden z budulców.

no n.p mam dietę białkową, i jeżeli przytyje, to to będą mięśnie, czy możliwe że to będzie tłuszcz (czy muszę dodatkowo trenować na siłce, żeby z białka zrobiły się mięśnie??) ?? Czemu conajmiej 80kg, zależy mi głównie na MMA, ale nie będę mieć pretensji jeżeli to może również ładnie wyglądać ;-)
wiesz, ja się na tym nie znam, mi po prostu przeszkadza że wyglądam na uciekiniera z obozu :-x
http://forum.fight-club.p...gowe-vt2750.htm
to do kategorii poniżej 83kg mam tyć?? na początku próbowałem się nie lansić 8-) chodzi mi o to że teraz jestem b.silny jak na swoją wagę i jeżeli przytyje, chciałbym zachować proporcjonalną siłę :-P

Zdrowo w sensie naturalne żywienie (owoce, ,warzywa mięso, twarogi), ale jestem profesjonalistą, jeżeli będzie trzeba to mogę się podporządkować ścisłej diecie w imię "wyższego dobra". Uprzedzam że mogę teraz gadać bez sensu...
jeżeli piszę coś bez sensu to mnie poprawcie...

Ostatnio zmieniony przez Misiek 3 2010-03-06, 23:31, w całości zmieniany 1 raz  

Spetz 
JJ/Sanda

Wysłany: 2010-03-06, 23:28   

No tak dobrze nie ma, tłuszcz wpada zawsze, jednak można go minimalizować poprzez dobre odżywianie się i inne formy aktywności (ćwiczenia (an)aerobowe).
Wszystko może ładnie wyglądać, możesz ważyć 90kg, i być o wiele szybszy niż dotychczas, to tylko kwestia czasu i sumienności odnośnie treningów i diety, więc tak jak mówię, tutaj musisz sam decydować o swojej kategorii wagowej.
Logiczne jest, że wraz ze wzrostem masy mięśniowej wzrasta i siła, więc o to się nie martw :-)

Aha i zdefiniuj co to wg Ciebie jest dieta białkowa.

Piotrek1994 
SCC VT/JJ K-ce

Wysłany: 2010-03-06, 23:29   

Prawdopodobnie zachowasz masa nie ma nic wspólnego z siłą.

Spetz 
JJ/Sanda

Wysłany: 2010-03-07, 08:05   

Lol przyrost włókien mięśniowych nie wpływa na siłę?

Killu 

Wysłany: 2010-03-07, 09:19   

Piotrek1994 napisał/a:
Prawdopodobnie zachowasz masa nie ma nic wspólnego z siłą.

F=m*a

Piotrek1994 
SCC VT/JJ K-ce

Wysłany: 2010-03-07, 10:00   

No wpływa wpływa,ale chyba źle zrozumiałem;p
Oczywiście,że siła bd większa.

Misiek 3 

Wysłany: 2010-03-07, 12:00   

Chodzi o to że, dwie osoby w tej samej kategorii wagowej, równie wysokie, nie mające prawie tłuszczu, mogą się od siebie znacznie różnić siłą (tej samej wielkości mięśnie a jeden od drugiego znacznie wydajniejszy)??

Co do diety białkowej - miałem na myśli coś takiego - http://forum.fight-club.p...sowa-vt3856.htm

Natomiast jak zwiększałem liczbę treningów, trener poradził różnorodną, bogatą dietę, bo mogę nie wyrobić, i padnę.
Ja rozumiem to jako różne owoce, warzywa, pełnoziarnisty chleb, brązowy ryż, miód, łyk tranu dziennie, dużo mleka, raz na jakiś czas trochę gorzkiej czekolady, rosół, pomidorowa, ogórkowa, grzybowa itp. - tak się zresztą już wcześniej odżywiałem

Po drugie - mam trochę tych treningów, skoro dużo pływam i biegam (i SW są dosyć ogólnorozwojowe), to mam jeszcze robić ćwiczenia aerobowe??

Batman 

Wysłany: 2010-03-07, 12:11   

Misiek 3 napisał/a:
Chodzi o to że, dwie osoby w tej samej kategorii wagowej, równie wysokie, nie mające prawie tłuszczu, mogą się od siebie znacznie różnić siłą (tej samej wielkości mięśnie a jeden od drugiego znacznie wydajniejszy)??
Tutaj baaardzo dużo zależy od techniki ;-)

Spetz 
JJ/Sanda

Wysłany: 2010-03-07, 13:16   

Na jedzeniu jak popadnie owoców, warzyw czy innych rzeczy to Ty masy nie zbudujesz.
Albo rozpisujesz sobie wszystko co i jak i się tego trzymasz, albo jesz jak chcesz i nic z tego nie ma
Your call.

Misiek 3 

Wysłany: 2010-03-07, 13:39   

Spetz napisał/a:
Na jedzeniu jak popadnie owoców, warzyw czy innych rzeczy to Ty masy nie zbudujesz.
Albo rozpisujesz sobie wszystko co i jak i się tego trzymasz, albo jesz jak chcesz i nic z tego nie ma
Your call.

Misiek 3 napisał/a:
ale jestem profesjonalistą, jeżeli będzie trzeba to mogę się podporządkować ścisłej diecie w imię "wyższego dobra".

Spetz 
JJ/Sanda

Wysłany: 2010-03-07, 14:33   

Jak jesteś ekto to zacznij sobie standardowo np.

Minimum 2g B, 5g W, 1g T /kgmc.

1. 100g owsianych + 5 jajek + oliwa z oliwek/masło orzechowe/olej z pestek winogron
2. 120g ryżu/kaszy/makaronu + 15dkg piersi z kurczaka/indyka/wołowiny + warzywa
3. j/w
4. j/w
5. 15dkg twarogu + oliwa z oliwek

Jak po siłowni nie robisz aerobów, to wypij sobie carbo/vitargo, albo jakiegoś dobrego gainera (chociaż jak dla mnie najlepsza opcja to gainer własnej roboty czyli dobre jakościowe białko + płatki owsiane). 30-60min później zjedz posiłek po-treningowy.

Oczywiście możesz zwiększyć ilość posiłków do 6-7, i jeść w trochę mniejszych porcjach.
Jak masa będzie szła do przodu to ok, jak nie (albo po jakimś czasie stanie w miejscu) to podbij węglowodany tak o 0.5g (w okolicach 100g ryżu).
Polecam zakupić jakieś dobre witaminy, odżywkę białkową. Aby wspomóc regenerację możesz również dorzucić bcaa albo samą l-leucynę i pić przed/w trakcie/po treningu.

Dietę można rozpisać na wiele sposobów, zależy jak stoisz z czasem w ciągu dnia, z funduszami itd.

Misiek 3 

Wysłany: 2010-03-07, 16:38   

http://zapodaj.net/4b62a11ed0dc.jpg.html
ja bym wolał taką dietę naturalną - tzn. bez suplementów i odżywek.
Jeżeli chodzi o moją budowę to nie jestem w stanie tak jednoznacznie odpowiedzieć, ale zawsze raczej byłem lepiej zbudowany, tylko teraz znacznie podrosłem.

[ Dodano: 2010-03-07, 17:38 ]
Co do funduszy, to raczej nie grają roli (no chyba że mam importować kawior :-D )
Czy ta dieta będzie bardzo restrykcyjna (np. można zamiast ryby, ryżu, i trochę owoców, zjeść sushi??)

Spetz 
JJ/Sanda

Wysłany: 2010-03-07, 18:13   

No widzisz, w suplementach nie ma nic nienaturalnego, ale to Twój wybór, po prostu będziesz miał gorszą regenerację, i wszędzie będziesz musiał brać jedzenie, zamiast wypić np. shakea.

Jasne, że można czasem zjeść coś innego, byle się zgadzało zapotrzebowanie na dane składniki i nie był to marny jakościowo pokarm (chociaż tzw. cheat-meale raz na jakiś czas są wręcz wskazane ;-) ).

Odpowiedz do tematu