Sporty Walki i Sztuki Walki - Fight Club Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
Wiele diet ostatnio tutaj... Może jakaś nowa?
Autor Wiadomość
LjKuba 

Wysłany: 2010-03-22, 21:47   

O takie konkrety mi chodzilo ;) A czym zasapic tunczyka? Bo nie jem ryb ;PP

Piotrek1994 
SCC VT/JJ K-ce

Wysłany: 2010-03-22, 21:50   

Czymś co ma podobne wartości odżywcze;)

Nie Powiem 

Wysłany: 2010-03-22, 21:50   

Płatki kukurydziane?! Mleko 0.5 %?! Szynka (lekko przejdzie, ale to i tak ...)?! Chleb to najlepiej pełnoziarnisty. Przed treningiem konieczne źródło białka. Po treningu twaróg?! Pff, na noc płatki?! Może kukurydziane?! Czyżby zwolennik posiłku węglowodanowego na noc, ale wtedy raczej śniadanie bardziej tłuste, więc tylko niewiedza!
A teraz do autora tematu! Dieta masowa na siłce nie różni się od tej do SW link. Zamiast biegania wrzuć interwały może, ale to już raczej nie po siłowni najlepiej jak SW/siłownie masz wieczorem, a interwały rano.

Mawashi 
Savate/Tai-Jitsu/Bjj

Wysłany: 2010-03-23, 12:38   

Piotrek1994 napisał/a:

Zrób sobie diete masową ,i wspomagaj sie suplementami
A czemu bez suplementów?

Z tego wnioskować można że masz około 14-15 lat

jak ktoś ma dobrą dietę ułożoną to nie potrzebuje dodatkowej chemii, jeśli komuś czegoś brakuje wtedy sięga po witaminy/proteiny/BCAA/minerały

a po za tym nie wiadomo o jakie suplementy ci chodziło kolego

jeśli chodzi o:
* Węglowodany:
Indeks glikemiczny:
- Wysoki: białe pieczywo, chleb żytni, obarzanki, ciasteczka, ryż, płatki kukurydziane, "muesli", biszkopty, czekolada z nadzieniem nugatowym, kukurydza słodka, ziemniaki Φgotowane, rodzynki, banany, glukoza, miód, cukier stołowy, melasa, syrop kukurydziany
- Umiarkowany: spaghetti, makarony, płatki owsiane, ciasteczka owsiane, chipsy
ziemniaczane, winogrona, pomarańcze
- Niski: jabłka, wiśnie, daktyle, figi, śliwki, nasiona roślin strączkowych, fruktoza,
lody, mleko pełne i odtłuszczone,jogurt, zupa pomidorowa

po siłowni/po treningu dobrze zjeść ww z IG wysokim [nie wieczorem]

* Białka:
- zwierzęce: jajka, ryby, drób, mięso oraz przetwory mleczne [łatwiej przyswajalne]
- roślinne: fasola, ryż, kukurydza, zboża i orzechy [trudniej przyswajalne]

* Tłuszcze:
Olej słonecznikowy, Smalec wieprzowy, Słonina, Masło, Majonez, Margaryna, Boczek Salami, Wieprzowina tłusta, Wątrobianka, Czekolada mleczna, Szynka wieprzowa (surowa),
Żółtko jaja kurzego, Gęś, Ser ementaler, Ser topiony (tylżycki), Węgorz wędzony, Ser edamski, Wołowina, Śledź

te tłuszcze podałem w takiej kolejności, że pierwszy ma najwięcej tłuszczu do śladowych ilości tłuszczu

Lucjusz1992 
PZKFiTS

Wysłany: 2010-03-23, 14:48   

Mawashi napisał/a:

te tłuszcze podałem w takiej kolejności, że pierwszy ma najwięcej tłuszczu do śladowych ilości tłuszczu

Te tłuszcze podałeś w takiej kolejności ze względu na ich rozpisanie chociażby na tej stronie http://www.bieganie.pl/?s...1&cat=27&id=862!!! Przypisywanie sobie cudzej pracy nie adnotując o tym jest zabronione na forum!

P.S Nie doczepiłbym się do tej sytuacji, gdyby nie fakt, że ten artykuł czytałem parę miesięcy temu i skojarzyłem kolejność podawanych "przez ciebie" produktów.

"Ból przemija, chwała trwa wiecznie"
Alan Shearer

Piotrek1994 
SCC VT/JJ K-ce

Wysłany: 2010-03-23, 16:02   

Mawashi patrz na nick i odejmij ją od roku 2010 to bd miał mój wiek-16

Spetz 
JJ/Sanda

Wysłany: 2010-03-23, 16:07   

Cytat:
Czyżby zwolennik posiłku węglowodanowego na noc, ale wtedy raczej śniadanie bardziej tłuste, więc tylko niewiedza!

Jeśli już, to śniadanie składa się wtedy ze znacznych ilości białka z dodatkiem tłuszczy.

Powiem tak:
Wcinaj węgle na noc, zakup sobie dużo carbo (po siłowym pij 0.8-1.2g/kgmc, najlepiej z dodatkiem bcaa/glutaminy/eaa), dopiero jakiś czas po spożyciu carbo zjadasz posiłek - i ma być konkretny ryż/mięso, a nie jakieś jogurty z twarogiem. Nie jedz żadnych owoców po treningu, bo to nic nie warte, tylko kup to carbo (jak masz skoki cukru to vitargo), bo nie dość że nieporównywalnie lepiej to i taniej.
Jestem w pełni świadomy tego co napisałem, ostatnio byłem na szkoleniu, dowiedziałem się wielu konkretów, więc zrób jak piszę, a jeżeli potrzebujesz przykładowej diety masowej to daj znać, ale były już dość często podawane.

Piotrek1994 
SCC VT/JJ K-ce

Wysłany: 2010-03-23, 16:21   

Teraz musisz sobie wyliczyć ilość białka, tłuszczy i węglowodanów.

1) Białko - 1.8g do 2.2g na kg masy ciała
2) Tłuszcze - 0.8g do 2g na kg masy ciała
3) Węglowodany - od 4g do 6.5g na kg masy ciała

Najlepiej żeby energia z poszczególnych składników pokarmowych rozkładała się mniej więcej w takich proporcjach: B25-30% T20-25% WW50-60%.

No dobra a teraz co, jak, kiedy i w jakich ilościach jeść.
Dobrze by było żebyś założył sobie dziennik posiłków i zapisywał to co jesz. Dobrze jest zaplanować dzień wcześniej co będziesz jadł następnego dnia!!! Jedz mniej więcej co 2.5 - 3 godziny aby przyśpieszyć przemianę materii!!!

I posiłek
płatki owsiane z chudym mlekiem, jogurtem, lub maślanką (dobre są też z pokruszonym białym serem chudym lub półtłustym z cynamonem)

II posiłek
chleb razowy (lub wieloziarnisty z pełnego przemiału) z chudą wędliną i serem żółtym (opcja do szkoły ) można dać odrobinę masełka jak ktoś lubi żeby tylko nie margaryny!!!!!!!!!

III posiłek
ryż + pierś kurczaka lub indyka + surówka (dużo surówki) + oliwa z oliwek lub olej lniany(bardzo ważny składnik diety)

IV posiłek
makaron z chudą wołowiną lub ze stekiem lub tłusta rybka!!(wtedy bez oliwy)(dobre jest też mięso hamburgerowe) + oliwa z oliwek + warzywa

V posiłek przed snem (około 1 godziny przed)
tuńczyk z warzywami lub biały ser z warzywami lub z cynamonem ( jak kto lubi!!)

Jeśli chodzi o napoje, bez wątpienia najlepsza jest niegazowana woda mineralna. Powinniśmy jej pić w granicach 4-5 litrów dziennie a w dni gorące w które sporo wypacamy, odpowiedni więcej. Unikamy gazowanych napojów słodzonych, które nie dostarczają nam nic prócz pustych kalorii. Wodę pijemy małymi łykami równomiernie w ciągu dnia. Dobrze jest także zabrać jedną butelkę na siłownie i uzupełniać straty elektrolitów na bieżąco.

Oczywiście posiłki możesz sobie układać jak chcesz to jest tylko wzór!!
Pamiętaj żeby jeść dużo warzyw i owoców które zawierają błonnik i wiele cennych witamin i minerałów!! Jedz również orzechy i nasiona jako bogate źródło tłuszczów omega 3 i 6 !!!

Źródła węglowodanów: ryż, makaron, ziemniaki, płatki owsiane, otręby, chleb razowy lub pełnoziarnisty, WARZYWA I OWOCE

Źródła białek: pierś kurczak lub indyka, chuda wołowina, chude produkty mleczne: mleko, sery, twarogi, jaja , odżywki białkowe

Źródła tłuszczy: tłuste ryby, oliwa z oliwek lub olej lniany , orzechy i nasiona,

Po treningu szczególnej wagi nabiera uzupełnienie glikogenu w mięśniach. Najlepiej zabrać się do tego natychmiast po skończeniu ćwiczeń. Najlepiej węglowodany proste o wysokim indeksie glikemicznym (wafle ryżowe, miód, jabłka, carbo). Kolejny posiłek spożywamy godzinę po zakończeniu ćwiczeń i to on tak naprawdę jest posiłkiem potreningowym. Na niego powinno się składać spora ilość węglowodanów złożonych i pełnowartościowych białek.

taka dieta lepsza?

Lucjusz1992 
PZKFiTS

Wysłany: 2010-03-23, 17:09   

Piotrek1994 pierwsze i ostatnie ostrzeżenie dotyczące plagiatu (sprawa tyczy się również forumowicza Mawashi)! Żywcem kopiowane w całości (lub prawie) artykuły należy poprzedzić/zakończyć linkiem skąd się tu znalazły!

Alan Shearer

Piotrek1994 
SCC VT/JJ K-ce

Wysłany: 2010-03-23, 17:15   

Ja to z neta skopiowałem . Tzn zapisałem ją u siebie w notatniku,ale jak chcesz dam Ci link do niej.
A ta pierwszą diete sam napisałem.

[ Dodano: 2010-03-23, 17:17 ]
Kod:
http://bigpaker.net/dieta-przybranie-wagi.htm

LjKuba 

Wysłany: 2010-03-23, 20:13   

Piotrek1994 dzięki Ci za to ;) Czegoś takiego potrzebowałem ;) Tylko powiedz mi jeszcze w jakich proporcjach wagowych mam to jeśc, bo za dużo też chyba nie można. Dzisiaj z rana się ważyłem i mam 89 kg.

Rozumiem, że 5 posiłek przed snem?

Tak taka dieta lepsza ;) Dużo lepsza ;)

Piotrek1994 
SCC VT/JJ K-ce

Wysłany: 2010-03-23, 20:22   

Hehe nmzc;)
Hmm to musisz obliczenia zrobić iloś g na kilo masy i później robisz pod to.

LjKuba 

Wysłany: 2010-03-23, 20:29   

Ciężkie wyzwanie, ale postaram się jakoś to poobliczac ;)

Lucjusz1992 
PZKFiTS

Wysłany: 2010-03-23, 20:30   

Piotrek1994 napisał/a:
Ja to z neta skopiowałem .

Wiem, a jako, że już kopiowałeś należy od razu dodać skąd to się tu znalazło. Zresztą owe informacje w 70% są prawidłowe. Chociażby ilość posiłków oraz produkty z jakich się składają. Ale koniec offtopu z mojej strony, mam nadzieję, że wyjaśniłem dlaczego powinno umieszczać się pochodzenie danych informacji. Jeżeli jednak nie; będą dodawane ostrzeżenia.

Alan Shearer

Piotrek1994 
SCC VT/JJ K-ce

Wysłany: 2010-03-23, 20:37   

Dobrze, i postaram się,ale póxniej zamieściłem link jc:D
LjKuba, no bd ciezko,ale takie bajery jak kalkulatory Ci pomogą :mrgreen:

Odpowiedz do tematu