_________________ Po przeciwnościach, losu dążyć do celu...
Nie Powiem Pomógł: 14 razy Wiek: 18 Dołączył: 30 Lip 2008 Posty: 375 Skąd: Białystok
Wysłany: 2010-03-22, 21:50
Płatki kukurydziane?! Mleko 0.5 %?! Szynka (lekko przejdzie, ale to i tak ...)?! Chleb to najlepiej pełnoziarnisty. Przed treningiem konieczne źródło białka. Po treningu twaróg?! Pff, na noc płatki?! Może kukurydziane?! Czyżby zwolennik posiłku węglowodanowego na noc, ale wtedy raczej śniadanie bardziej tłuste, więc tylko niewiedza!
A teraz do autora tematu! Dieta masowa na siłce nie różni się od tej do SW link. Zamiast biegania wrzuć interwały może, ale to już raczej nie po siłowni najlepiej jak SW/siłownie masz wieczorem, a interwały rano.
Pomógł: 56 razy Dołączył: 28 Kwi 2008 Posty: 820 Skąd: Północ
Wysłany: 2010-03-23, 14:48
Mawashi napisał/a:
te tłuszcze podałem w takiej kolejności, że pierwszy ma najwięcej tłuszczu do śladowych ilości tłuszczu
Te tłuszcze podałeś w takiej kolejności ze względu na ich rozpisanie chociażby na tej stronie http://www.bieganie.pl/?s...1&cat=27&id=862!!! Przypisywanie sobie cudzej pracy nie adnotując o tym jest zabronione na forum!
P.S Nie doczepiłbym się do tej sytuacji, gdyby nie fakt, że ten artykuł czytałem parę miesięcy temu i skojarzyłem kolejność podawanych "przez ciebie" produktów.
_________________ "Ktokolwiek dotrze na pole walki pierwszy i oczekuje nadchodzącego wroga, będzie wypoczęty, ktokolwiek przybędzie drugi przystąpi do walki wyczerpany"
Sun Tzu, "Sztuka wojny"
Pomógł: 37 razy Wiek: 21 Dołączył: 18 Paź 2008 Posty: 603 Skąd: Kraków
Wysłany: 2010-03-23, 16:07
Cytat:
Czyżby zwolennik posiłku węglowodanowego na noc, ale wtedy raczej śniadanie bardziej tłuste, więc tylko niewiedza!
Jeśli już, to śniadanie składa się wtedy ze znacznych ilości białka z dodatkiem tłuszczy.
Powiem tak:
Wcinaj węgle na noc, zakup sobie dużo carbo (po siłowym pij 0.8-1.2g/kgmc, najlepiej z dodatkiem bcaa/glutaminy/eaa), dopiero jakiś czas po spożyciu carbo zjadasz posiłek - i ma być konkretny ryż/mięso, a nie jakieś jogurty z twarogiem. Nie jedz żadnych owoców po treningu, bo to nic nie warte, tylko kup to carbo (jak masz skoki cukru to vitargo), bo nie dość że nieporównywalnie lepiej to i taniej.
Jestem w pełni świadomy tego co napisałem, ostatnio byłem na szkoleniu, dowiedziałem się wielu konkretów, więc zrób jak piszę, a jeżeli potrzebujesz przykładowej diety masowej to daj znać, ale były już dość często podawane.
Teraz musisz sobie wyliczyć ilość białka, tłuszczy i węglowodanów.
1) Białko - 1.8g do 2.2g na kg masy ciała
2) Tłuszcze - 0.8g do 2g na kg masy ciała
3) Węglowodany - od 4g do 6.5g na kg masy ciała
Najlepiej żeby energia z poszczególnych składników pokarmowych rozkładała się mniej więcej w takich proporcjach: B25-30% T20-25% WW50-60%.
No dobra a teraz co, jak, kiedy i w jakich ilościach jeść.
Dobrze by było żebyś założył sobie dziennik posiłków i zapisywał to co jesz. Dobrze jest zaplanować dzień wcześniej co będziesz jadł następnego dnia!!! Jedz mniej więcej co 2.5 - 3 godziny aby przyśpieszyć przemianę materii!!!
I posiłek
płatki owsiane z chudym mlekiem, jogurtem, lub maślanką (dobre są też z pokruszonym białym serem chudym lub półtłustym z cynamonem)
II posiłek
chleb razowy (lub wieloziarnisty z pełnego przemiału) z chudą wędliną i serem żółtym (opcja do szkoły ) można dać odrobinę masełka jak ktoś lubi żeby tylko nie margaryny!!!!!!!!!
III posiłek
ryż + pierś kurczaka lub indyka + surówka (dużo surówki) + oliwa z oliwek lub olej lniany(bardzo ważny składnik diety)
IV posiłek
makaron z chudą wołowiną lub ze stekiem lub tłusta rybka!!(wtedy bez oliwy)(dobre jest też mięso hamburgerowe) + oliwa z oliwek + warzywa
V posiłek przed snem (około 1 godziny przed)
tuńczyk z warzywami lub biały ser z warzywami lub z cynamonem ( jak kto lubi!!)
Jeśli chodzi o napoje, bez wątpienia najlepsza jest niegazowana woda mineralna. Powinniśmy jej pić w granicach 4-5 litrów dziennie a w dni gorące w które sporo wypacamy, odpowiedni więcej. Unikamy gazowanych napojów słodzonych, które nie dostarczają nam nic prócz pustych kalorii. Wodę pijemy małymi łykami równomiernie w ciągu dnia. Dobrze jest także zabrać jedną butelkę na siłownie i uzupełniać straty elektrolitów na bieżąco.
Oczywiście posiłki możesz sobie układać jak chcesz to jest tylko wzór!!
Pamiętaj żeby jeść dużo warzyw i owoców które zawierają błonnik i wiele cennych witamin i minerałów!! Jedz również orzechy i nasiona jako bogate źródło tłuszczów omega 3 i 6 !!!
Źródła węglowodanów: ryż, makaron, ziemniaki, płatki owsiane, otręby, chleb razowy lub pełnoziarnisty, WARZYWA I OWOCE
Źródła białek: pierś kurczak lub indyka, chuda wołowina, chude produkty mleczne: mleko, sery, twarogi, jaja , odżywki białkowe
Źródła tłuszczy: tłuste ryby, oliwa z oliwek lub olej lniany , orzechy i nasiona,
Po treningu szczególnej wagi nabiera uzupełnienie glikogenu w mięśniach. Najlepiej zabrać się do tego natychmiast po skończeniu ćwiczeń. Najlepiej węglowodany proste o wysokim indeksie glikemicznym (wafle ryżowe, miód, jabłka, carbo). Kolejny posiłek spożywamy godzinę po zakończeniu ćwiczeń i to on tak naprawdę jest posiłkiem potreningowym. Na niego powinno się składać spora ilość węglowodanów złożonych i pełnowartościowych białek.
taka dieta lepsza?
_________________ Po przeciwnościach, losu dążyć do celu...
Wysłany: 2010-03-23, 17:09
Piotrek1994 pierwsze i ostatnie ostrzeżenie dotyczące plagiatu (sprawa tyczy się również forumowicza Mawashi)! Żywcem kopiowane w całości (lub prawie) artykuły należy poprzedzić/zakończyć linkiem skąd się tu znalazły!
_________________ "Ktokolwiek dotrze na pole walki pierwszy i oczekuje nadchodzącego wroga, będzie wypoczęty, ktokolwiek przybędzie drugi przystąpi do walki wyczerpany"
Sun Tzu, "Sztuka wojny"
Piotrek1994 dzięki Ci za to ;) Czegoś takiego potrzebowałem ;) Tylko powiedz mi jeszcze w jakich proporcjach wagowych mam to jeśc, bo za dużo też chyba nie można. Dzisiaj z rana się ważyłem i mam 89 kg.
Rozumiem, że 5 posiłek przed snem?
Tak taka dieta lepsza ;) Dużo lepsza ;)
_________________ "Trenuj tak, abyś mógł przyjąć każdy cios, atakuj tak, abyś nie musiał przyjąć następnego."
Wysłany: 2010-03-23, 20:30
Piotrek1994 napisał/a:
Ja to z neta skopiowałem .
Wiem, a jako, że już kopiowałeś należy od razu dodać skąd to się tu znalazło. Zresztą owe informacje w 70% są prawidłowe. Chociażby ilość posiłków oraz produkty z jakich się składają. Ale koniec offtopu z mojej strony, mam nadzieję, że wyjaśniłem dlaczego powinno umieszczać się pochodzenie danych informacji. Jeżeli jednak nie; będą dodawane ostrzeżenia.
Sun Tzu, "Sztuka wojny"