może tak:
1. koleś nie trzyma gardy i biegnie/idzie prosto na ciebie: Front Kick w twarz/albo w genitalia/albo robiąc krok w bok, kopnąć mawashi w brzuch
2. koleś trzyma gardę/albo jej nie ma: szybki prosty z przedniej ręki/albo szybkie wejście i zrobić rzut/albo sutemi [moje ulubione]
3. koleś ma nóż w ręku: uciekać jak najdalej/albo chwycić jakiś przedmiot jak się bym miało pod ręką/albo sparować atak
to tylko takie propozycje,
a po za tym 'NAPIER*****, NAPIER*****, i jeszcze raz NAPIER***** ile fabryka dała'.
_________________ "Jestem lepszy niż rok temu bo trenuje, nawet jeśli trenowałem źle, to jestem lepszy niż rok temu, bo cały czas trenuje." "No cóż po prostu jestem lepszy od Ciebie"
Walisz tam gdzie się nie zasłania. Lub można jeśli koleś trzyma gardę wejść z front kicka i walić gdzie popadnie %). Niektórzy preferują wejścia na partyzanta czasem skuteczne bo przeciwnik nie spodziewa się czegoś takiego.
_________________ Twardziel potrafi obronić siebie. Ale twardszy jest ten kto potrafi obronić innych.
Komaro Pomógł: 15 razy Dołączył: 25 Paź 2008 Posty: 1727
Wysłany: 2010-01-14, 16:37
Tibex napisał/a:
Walisz tam gdzie się nie zasłania. Lub można jeśli koleś trzyma gardę wejść z front kicka i walić gdzie popadnie %). Niektórzy preferują wejścia na partyzanta czasem skuteczne bo przeciwnik nie spodziewa się czegoś takiego.
SIERPY I KOLANEM W GENITALIA OTO MI CHODZI CALY CZAS
sierpem ciężko uderzyć w genitalia jeśli agresor stoi i trzyma dystans
a kolanem też ciężko się uderza, jeśli stoisz kilka metrów od jego, jeśli już dopadniesz ziomka wtedy atakujesz
3.jak umiesz zrobić damski/francuski szpagat (ze jedna noga z przodu druga z tyłu)to se jedna tak wysoko podnosisz i spuszczasz tak zeby udezyć z gury na obojczyk/miesień troche za obojczykiem.
Kakato-geri-kopnięcie piętą opadające, 'kopnięcie siekiery'. Technika ta polega na wzniesieniu prostej nogi niemal do pionu i opuszczeniu jej z impetem na głowę lub barki przeciwnika. Z pozoru technika niezbyt silna, ale wrażenia po jej otrzymaniu temu przeczą. Wspomagany grawitacją i silnym pośladkiem ruch można porównać z otrzymaniem ciosu np. gumową maczugą wagi kilkunastu kilogramów.
Techinka niebezpieczna bo:
* u podstawy szyi przebiegają słabo chronionne ważne naczynia krwionośne do mózgowia
* raptowne obciążenie głowy może spowodować uszkodzenie delikatnych kręgów szyjnych
* z szyi ku barkom biegną delikatne pęczki splotu ramiennego, których zerwanie powoduje ciężką dysfunkcję kończyny. Dodatkowa energia ruchu wynika z poprowadzenia kopnięcia po trajektorii, od wewnątrz na zewnątrz lub odwrotnie.
To w pierwszym obrazku to mae kakato geri, czyli zwykłe mae geri kopane nie poduszką ale całą stopą. Kakato przydatne, ale bardziej na macie/ringu, nie na ulicy - niewygodne ciuchy, brak rozgrzewki, niepewny grunt... poza tym wszyscy wiemy co to jest kakato.