Siema!
Nie dawno ( ) zobaczyłem system walki Kajukenbo i mam kilka pytań odnośnie tego systemu.
1. Są jakiekolwiek szkoły tego w Polsce ?
2. Jakiś czas ćwiczyłem Combat 56 dużo on się różni od Kajukenbo ?
3. Co ogólnie sądzicie o tym systemie jest on godny uwagi ?
Pomógł: 44 razy Wiek: 22 Dołączył: 09 Paź 2007 Posty: 2338 Skąd: Polska (wsch)
Wysłany: 2010-01-03, 01:23
1)To w stanach jest jeszcze dosc mlode, wiec u nas na pewno tego nie ma!
2)Biorac pod uwage polaczenie z jakiego powstalo (o ile skrzywiona wiki mowi prawde) to na pewno roznice sa duze.
3)Nie weim, nie widzialem tego w praktyce, ale zalenosc skutecznosci raczej jest taka sama jak we wszyskich SW i systemach.
Wiecej nie powiem bo wiem tyle co pare pierwszych linkow googla mi powiedzialo.
_________________ "Są ludy, co dojrzały do śmierci z rąk ludów niedojrzałych do życia" - J. Kaczmarski
_________________ "...Politycy rozdają dzieciakom buziaki na szczęście
Telewizyjni kaznodzieje opylają zbawienie za dolca
Niepotrzebny ci złoty krzyż, żeby odróżnić dobro od zła
Najstraszniejsi mordercy świata to ci, którzy to zrozumieli"
Komaro Pomógł: 15 razy Dołączył: 25 Paź 2008 Posty: 1727
Wysłany: 2010-01-03, 14:02 Re: Kajukenbo
cyberman napisał/a:
Siema!
Nie dawno ( ) zobaczyłem system walki Kajukenbo i mam kilka pytań odnośnie tego systemu.
1. Są jakiekolwiek szkoły tego w Polsce ?
2. Jakiś czas ćwiczyłem Combat 56 dużo on się różni od Kajukenbo ?
3. Co ogólnie sądzicie o tym systemie jest on godny uwagi ?
W Fight Quest to było to miałem ostrą beke z tego szczególnie z tego wielkiego senseja w brodzie xD już sto razy są lepsze techniki Pit Fightingu.
No właśnie też widziałem to w Fight Quest ;p
Widziałem że szkoły są w Hiszpanii i jeszcze kilku krajach europejskich więc zapytałem ;)
MMA mnie nie kręci...
Muszę powiedzieć że Combat ćwiczyłem jakiś czas i całkiem dobry system ale teraz u mnie w mieście tego ma :(
W Polsce raczej dobrej szkoły Combata jakiegoś nie znajdziesz. Pomyśl nad mma bo na pewno ci sie przyda na ulicy czy np gdzieś w zawodzie (policjant, wojskowy itp.)
_________________ He was the perfect warrior, cold and ruthless! He lived by has strength alone! Uninhibited by foolish emotion...
Komaro Pomógł: 15 razy Dołączył: 25 Paź 2008 Posty: 1727
Wysłany: 2010-01-04, 21:20
cyberman napisał/a:
No właśnie też widziałem to w Fight Quest ;p
Widziałem że szkoły są w Hiszpanii i jeszcze kilku krajach europejskich więc zapytałem ;)
MMA mnie nie kręci...
Muszę powiedzieć że Combat ćwiczyłem jakiś czas i całkiem dobry system ale teraz u mnie w mieście tego ma :(
Wiesz swoją przyszłość zawsze wiązałem z wojskiem dlatego miałem możliwość liźnięcia Combatu A tak w ogóle u mnie w mieście jest tylko Vale Tudo nie ma MMA. Mój kolega chodził około rok na Krav Mage i mówi że jest strasznie przereklamowana.
No właśnie nie,
Vale tudo - nazwa organizowanych w Brazylii od lat 20. XX wieku pojedynków w walce wręcz z bardzo ograniczonymi regułami. Z vale tudo wyewoluowały zawody MMA (Mixed Martial Arts).
MMA jest bardziej ograniczone jest więcej zasad.
Nie Cyberman. I to i to to jest nazwa formuły rywalizacji. MMA jest nazwą wprowadzona na początku XXI wieku w celu zastąpienia wcześniejszej NHB, która była anglojęzycznym odpowiednikiem Vale tudo. Obecnie w większosci krajów przyjęło sie mówić MMA, ale funkcjonuje tez nazwa Vale tudo. Zwłaszcza w Brazylii skad pochodzi. Czasami się podkreśla, że dawniej w Vale tudo było mniej ograniczeń, ale to było dawniej. To czy ktos określa treningi danej sekcji jako pod kątem MMA, czy pod kątem Vale tudo, to de facto nie ma różnicy. Natomiast ponieważ jest to formuła, a nie styl, to żadne z tych okresleń nie definiuje tego co się ćwiczy.