Sporty Walki i Sztuki Walki - Fight Club Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
Praca w ochronie i pałka teleskopowa...
Autor Wiadomość
LjKuba 

Wysłany: 2010-07-18, 23:10   Praca w ochronie i pałka teleskopowa...

Witam Was po mojej dość długiej nieobecności ;) Właśnie wróciłem z imprezy. Zatrudniłem się w ochronie na imprezy masowe. Dzisiaj było dość wesoło, bo wieśki sapali się do nas ;p

Mam takie pytanko. Ogólnie pracuje w ochronie i fakt faktem jestem narażony poza pracą na atak kogoś kogo może wyrzuciłem z imprezy albo coś innego... Dlatego myślałem nad zakupem pałki teleskopowej... Ale nie wiem jak to jest w przepisach prawnych. Chcę posiadać pałkę przy sobie na ulicy, w pracy i gdziekolwiek pójdę... Wykorzystywać ją mam zamiar jeżeli postawi mnie los w sytuacji takiej, że napadnie mnie 2 lub więcej przeciwników... Z jednym sobie poradzę jakoś ;)

Proszę powiedzcie mi czy można tak sobie nosić pałkę? Czy może nie mogę? Jak to jest w pracy? Czy policja doczepi się do mnie jeżeli dojdzie do przeszukania mnie i znajdą pałkę?

Wiem, że sąd może różnie rozpatrywać to jeżeli 2 mnie zaatakuje a ja pałki użyje... Bo wiem, że mam prawo użyć takiej broni jeżeli ktoś mnie zaatakuje z czymś podobnych gabarytów, długości czy czegoś tam innego...

Proszę Was o pomoc, bo wiem, że policja w moim mieście nie jest kompetentna ;p

Jak dzisiaj doszło do tego, że jednego typka przyciąłem, dzwonił na policje to dopiero po 45 minutach przyjechali a jedzie się 10 minut z komisariatu do tego miejsca gdzie była impreza ;p Do tego korków nie ma ;p

Dzięki Wielkie za wszelką pomoc :)

Batman 

Wysłany: 2010-07-18, 23:16   

Hmmm myślę, że jako ochroniarz, będziesz mógł mieć jakieś prawa do takiej broni (lecz to pewnie zależy od tego czy skończyłeś szkołę czy szkolenia i jakie)

halo22 
Bjj

Wysłany: 2010-07-18, 23:57   

Mimo wszystko radze uważać. Jako ochroniarz, a zwłaszcza gdy jeszcze coś trenujesz, jesteś jako ten "silniejszy". Nie ważne, czy koleś cię zaczepił, czy nawet uderzył. Jeśli mu włoisz będzie bardzo trudno się wybronić z tego. A teraz wyobraź sobie, co by było gdybyś mu wpierdzielił z taką pałką? Jak już mówimy o jakieś broni, do której policja się nie uczepi polecam pióro :)

Lukasz_Gda 
dura lex sed lex

Wysłany: 2010-07-19, 12:10   

Możesz posiadać pałkę, jako osoba prywatna i jako pracownik ochrony.
Istotne jest też to żeby być trzeźwym; jeżeli dojdzie do konfrontacji prawnej to najczęściej "wieśki" "mają promile" a Ty nie, więc jesteś w lepszej sytuacji.

Batman 

Wysłany: 2010-07-19, 14:01   

Lukasz_Gda napisał/a:
Możesz posiadać pałkę, jako osoba prywatna i jako pracownik ochrony.
To mogę sobie nosić na legalu batona? :shock: (znaczy się jako osoba pełnoletnia, bo niepełnoletni, na pewno nie mogą mieć ;-) ) No i na pewno musisz mieć o schowanego, znaczy się nie widocznego dla innych, jeżeli już można, prawda?

Pimpek35 

Wysłany: 2010-07-19, 15:20   

Niby nie można o.O
halo22, z tym, że trenujący jest bardziej niebezpieczny i zwykle ma przesrane w sytuacjach gdy kogoś pobił w obronie własnej i innych przypadkach to tak było, ale kiedyś, choć nie wiem jak dziś. Ostatnio uczestniczyłem w tego typu dyskusji i zdania były nadal podzielone. Było to jakoby uważane za użycie narzędzia.

LjKuba 

Wysłany: 2010-07-19, 18:46   

Dziękuję za tyle odpowiedzi :) Czyli ogólnie mogę nosić sobie pałkę? Używać jej miałbym zamiar jeżeli byłbym w mniejszości i przeciwnicy mieliby przewagę liczebną. Wczoraj była pewna akcja, że wieśniaka dojechałem, bo bardzo skakał, ale nie baliśmy się niczego, bo on był pod wpływem a ja już dawno nic nie piłem ;) Do tego "broniłem się" :) Co do kursów to żadnych nie posiadam. Trenować trenuję Kickboxing i czasami chodzę na "korki" z Kravki.

Właśnie Polskie prawo jest o tyle głupie, że nawet jak się będę bronił to mam gorzej, bo jak zleje kolesia to będzie na mnie... Nawet jak będzie ich dwóch to i tak się do mnie doczepią...

lachu543

Wysłany: 2010-07-19, 21:38   

Art. 51.
1. Kto bez wymaganej rejestracji posiada broń pneumatyczną albo zbywa osobie
nieuprawnionej broń pneumatyczną albo miotacz gazu obezwładniającego lub
narzędzie albo urządzenie, którego używanie może zagrażać życiu lub zdrowiu,
podlega karze aresztu albo grzywny.

LjKuba 

Wysłany: 2010-07-20, 08:00   

Ale czy taka pałka to broń pneumatyczna?

Pimpek35 

Wysłany: 2010-07-20, 08:37   

lachu543 napisał/a:
narzędzie albo urządzenie, którego używanie może zagrażać życiu lub zdrowiu

A Ty się pneumatyczniej czepiłeś?
LjKuba, jakiś temat był na forum odnośnie zmian w systemie tej obrony koniecznej. Było coś o tym, że teraz nie ma co się srać, że Ty odpowiesz za obronę tylko lać równo można (mniej więcej ;]) ale czy wniesiono to czy jeszcze nie, czy moze to jakies smieszne teorie to nie mam pojęcia.

lachu543

Wysłany: 2010-07-20, 10:24   

LjKuba, czytanie ze zrozumieniem się kłania ;]

Jest to artykuł z ustawy o broni i amuncji.

Batman 

Wysłany: 2010-07-20, 11:19   

Pimpek35 napisał/a:
Było coś o tym, że teraz nie ma co się srać, że Ty odpowiesz za obronę tylko lać równo można (mniej więcej ;]) ale czy wniesiono to czy jeszcze nie, czy moze to jakies smieszne teorie to nie mam pojęcia.
Tego chyba jeszcze nie wniesiono, a o batonie chyba nic nie było (ale pewności też nie mam), tylko o walce bez broni

Odpowiedz do tematu