Sporty Walki i Sztuki Walki - Fight Club Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
Solówka a strach przed uderzeniem.
Autor Wiadomość
mackos

Wysłany: 2009-12-11, 15:48   Solówka a strach przed uderzeniem.

Witam.
Dziś maiłem solo z gościem 3 lata starszym. Bałem się że uderzając go w twarz coś mu zrobie ze bedzie lipa w budzie itd. (tylko kopalem po brzuchu) ale paru przychlastów wyjechało z tekstem ze nie ma kopania i dostałem ;/. ( O dziwo gościu nie bil sie technicznie tylko robil jak nawieksze zamachy aby ciosy były silniejsze) Wcześniej wydawało mi się ze dam rade.
Pojawiają sie dwa paytania:
1. Jak przełamać ten cholerny strach.
2. Czy boks tajski jest dobra sztuka walki aby n auczyc sie przelamac strach? i czy przyda sie na ulicy gdyby co?

Batman 

Wysłany: 2009-12-11, 16:11   

mackos napisał/a:
1. Jak przełamać ten cholerny strach.
Łatwo tego nie zrobisz, to sprawa psychiki, jeśli ktoś chce Ci obić mordę nie zastanawiaj się tylko się broń, jeśli nie zacząłe nic Ci nie zrobią wezwią rodziców i nic więcej nawet jeśli policje również wezwą to i tak nie twoja wina bo się broniłeś, ale czemu od razu chcesz lać w mordę? Uderz w najsłabsze punkty człowieka, nie chodzi mi tu o krocze, ale o kolana, uderz z kolana w udo. Powiedzieli Ci, że nie ma ciosów w brzuch? Haha od kiedy to bójka jest na zasady? Nie bij tam gdzie Ci karzą tylko tam gdzie go zaboli i tam gdzie Ci wygodniej.
mackos napisał/a:
2. Czy boks tajski jest dobra sztuka walki aby n auczyc sie przelamac strach? i czy przyda sie na ulicy gdyby co?
Tak jak najbardziej, Tajski Boks uczy Cię również odwagi i "ściąga" blokadę przed uderzeniem

Zexel 

Wysłany: 2009-12-11, 16:12   

OMFG.
Jest od groma tego typów tematów na forum już ;S
Po pierwsze trzeba było olać kolesi i uderzać tak jak umiesz (a najlepiej trzeba było odpuścić solówkę , skoro wiedziałeś że masz taki lęk ) Ale dobra to już fakt dokonany ^^
Strach przełamiesz właśnie chodząc na treningi SW. Muay Thai to jeden z najlepszych stylów w stójce, więc napewno się przyda. Tylko nie po 1 treningu ^^

Batman 

Wysłany: 2009-12-11, 16:14   

A przeciwnik dużo masywniejszy był? i wyższy?

michal_5_fcb 
FC Barcelona

Wysłany: 2009-12-11, 16:26   

TUTAJ masz temat w którym znajdziesz odpowiedzi na swoje pytania i wątpliwości.
Najstraszniejsi mordercy świata to ci, którzy to zrozumieli"

Rafi93 
Kick Boxing/Judo

Wysłany: 2009-12-11, 17:43   

Cytat:
Bałem się że uderzając go w twarz coś mu zrobie

jak się boisz to się nie bij , a jak się bijesz to nie bój się że coś mu zrobisz , bo ty dostaniesz po twarzy , najlepszą obroną jest atak!

Cytat:
ale paru przychlastów wyjechało z tekstem ze nie ma kopania

no tak jak byś kopał to byś został zdyskwalifikowany :lol: bijesz się jak potrafisz , jesteś na ulicy

A sztuki walki na pewno pozwolą ci przełamać strach i nauczą walczyć , a boks tajski to dobry wybór

mackos

Wysłany: 2009-12-11, 21:02   

Batman napisał/a:

Był niższy i masywniejszy. (Ja jestem bardzo wysoki ale chudy) I ten strach przed dostaniem w morde (nigdy pozadnie nie dostalem). Pozatym zdziwiło mnie ze gosciu bral maxymalny zamach lapa do tylu (bez gardy) zeby tylko strzelic jak najmocniejsza bomba na morde ;/

Zexel 

Wysłany: 2009-12-12, 00:14   

Typowe cepy walił, czyli miał zerowe pojęcie o SW.
Pochodz na MT, naucz się prawidłowej techniki, przełam lęk i będzie git :)

kosuk1

Wysłany: 2009-12-12, 12:47   

Wbij sobie do glowy jedna zasade nie daj sobie pluc w twarz., nie daj sie poniewierac .... Wezmiesz dostaniesz , staraj sie wstac i oddaj 2 razy mocniej ;)

Batman 

Wysłany: 2009-12-12, 15:01   

mackos napisał/a:
Batman napisał/a:

Był niższy i masywniejszy. (Ja jestem bardzo wysoki ale chudy) I ten strach przed dostaniem w morde (nigdy pozadnie nie dostalem). Pozatym zdziwiło mnie ze gosciu bral maxymalny zamach lapa do tylu (bez gardy) zeby tylko strzelic jak najmocniejsza bomba na morde ;/
To trzeba było z buta w mordę, albo z kolana zanima się zamachnie zdąrzysz 2 razy go uderzyć

mackos

Wysłany: 2009-12-13, 16:56   

Lepiej BJJ czy MT (jestem wysoki, chudy i mało rozciagniety).

Rafi93 
Kick Boxing/Judo

Wysłany: 2009-12-13, 17:14   

Przełamać strach przed uderzeniem to MT , ogółem mt jeśli wolisz uderzać i kopać , ale bjj chyba skuteczniejsze w obronie i walce , nie będziesz musiał uderzać w twarz .

Pimpek35 

Wysłany: 2009-12-13, 18:30   

Batman, polecasz komus uderzac buty w pysk, gdy ten ktos jest bez SW i pewnie nie poczulby w tym zadnej sily, albo balby sie jeszcze bardziej? Ewidentnie gosc napisal, ze boi sie uderzyc, wiec takie kolana na pysk sobie zostaw na inne dzialy :)

Batman 

Wysłany: 2009-12-13, 18:35   

Chodziło mi tu o to, że gdyby nie bał się to miałby okazję walnąć bo jest wyższy (właściwie nie wiadomo o ile... :-/ ) sorki źle sformułowałem post

Pimpek35 

Wysłany: 2009-12-13, 18:42   

Ale po co to komu teraz, on wie dobrze i kazdy z nas, ze gdyby mogl to zrobilby inaczej, a jesli wlasnie by tak zrobil to nie zalozylby tematu i ta dyskusja bylaby niepotrzebna :) Takie moje przemyslenia :P!

Odpowiedz do tematu