Wysłany: 2011-12-29, 18:44 Chiny: Skazani za nawoływanie do obalenia państwa
W poniedziałek, sąd w Chinach skazał Chena Xi na 10 lat więzienia, za „nawoływanie do obalenia państwa”. Jest to jeden z najcięższych wyroków od czasu skazania laureata Nagrody Nobla Liu Xiaobo dwa lata temu. Żona skazanego powiedziała agencji Reuters, że sędzia uznał, że Chen stanowi „poważne zagrożenie dla państwa”, choć posługiwał się jedynie klawiaturą. 57-letni Chen został skazany za napisanie 36 artykułów atakujących Partię Komunistyczną, które zostały opublikowane w internecie. Wielu Chińczyków ma dostęp do niecenzurowanego internetu dzięki programom do obchodzenia rządowych blokad i firewalli.
_________________ (A)
Prawdziwie wolny jestem jedynie wtedy, kiedy równie wolni są wszyscy ludzie, którzy mnie otaczają. (...) Dopiero wolność innych czyni mnie naprawdę wolnym.
Azzaz931 Pomógł: 6 razy Dołączył: 06 Gru 2011 Posty: 215
Wysłany: 2011-12-29, 21:20
Co by nie mówić komuna to komuna,ale w dobie demokracji i tam upadnie(kiedyś).
_________________ (A)
Prawdziwie wolny jestem jedynie wtedy, kiedy równie wolni są wszyscy ludzie, którzy mnie otaczają. (...) Dopiero wolność innych czyni mnie naprawdę wolnym.