Te co oni pokazują to tak ,ale ogólnie według mnie aikido nie jest shit.No sam się parę razy obroniłem dzięki aikido ,więc trochę w tym skuteczności jest.
Przemi napisał/a:
Można tam w zęby walić???
Można.W tradycyjnym są tecniki z uderzeniami w żeby ,a z aikido połączonym z boksem większość to uderzenia.
_________________ "Tylko dwie rzeczy są nieskończone.Wszechświat i ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej"
Pomógł: 44 razy Wiek: 22 Dołączył: 09 Paź 2007 Posty: 2338 Skąd: Polska (wsch)
Wysłany: 2009-01-13, 13:48
Nie mozna mowic ze jakas SW to shit jezeli sie jej nie trenuje (tutaj robie odstepstwo dla Tsunami Karate i innych pokemonow ) bo to smierdzi arogancja ;)
Sajgon napisał/a:
No sam się parę razy obroniłem dzięki aikido, więc trochę w tym skuteczności jest.
Nie mow chop puki nie przeskoczysz. W prawdzie masz dopiero 13 lat, wiec raczej kogos specjalnie zacietego pewnie nie miales, ale tez nie twierdze ze jest to bezsensowne.
Mysle ze trzeba wziac pod uwage ze w polsce (i na pewno nie tylko) takich sekcji gdzie "naprawde" ucza walki z uzyciem tej SW (w to wchodza konfrontacje i wiedza z innymi SW i inne ewolucyjne sprawy) to, ze swieca mozna szukac, i to na pewno jest czescia (nie twierdze ze tylko bo na to wplynelo na pewno tez wiele innych czynnikow) tworzena tej kijowatej opini i niskiej skutecznosci [to taka moja mikroteza a teraz do rzecy ]. Nie mniej uważam że jezeli polaczyć Aikido z czyms innym to już nie jest tak paskudnie
Co do uderzen to tak jak napisal Sajgon istnieja one zarowno w Aikido jak i w Judo, ale sam nie wiem czy w polsce wogle ktokolwiek tego uczy.
Inna sprawa to zdaje sie ze sa one poprostu troche malo praktyczne (tego nie wiemna pewno bo znich nie kozystam), bo trener mowil, ze w prawdzie wie jak je wykonac, ale niegdy tego nie robil i nie bedzie mnie ich uczyc, bo latwiej jest mi wplesc w walce uderzenia dajace lepszy efekt i bedace dla czyms naturalnym (robie to odruchowo).
FranzMaurer4444 napisał/a:
a ja bym chcial zobaczyc pojedynek[tylko w real] aikido vs bjj.taki bez ściemy.
heh taka na prawde powazna walke tez bym z checia zobaczyl ;)
_________________ "Są ludy, co dojrzały do śmierci z rąk ludów niedojrzałych do życia" - J. Kaczmarski
Ale pierw pokaza cos w stylu no to tak oczy mydlimy i te filmiki.A teraz jak to jest w realu aikido vs KB lub BJJ ;] ała chlopaki nie chcialem na zartach sie nie znacie xd
Pomógł: 44 razy Wiek: 22 Dołączył: 09 Paź 2007 Posty: 2338 Skąd: Polska (wsch)
Wysłany: 2009-01-13, 19:32
Fajters napisał/a:
Ale pierw pokaza cos w stylu no to tak oczy mydlimy i te filmiki.A teraz jak to jest w realu aikido vs KB lub BJJ ;] ała chlopaki nie chcialem na zartach sie nie znacie xd
Kurde czlowieku a tak z polskiego na nasze?
_________________ "Są ludy, co dojrzały do śmierci z rąk ludów niedojrzałych do życia" - J. Kaczmarski