Też o to mi chodzi. Ja natomiast uczę się 6 Angielskiego i 3 Niemieckiego i to z Angielskim mi lepiej idzie, ale szczęście miałem, bo w podstawówce i gim miałem dobrą nauczycielkę od Angielskiego
Hehe;D
Ja mam 4rok z ta samą niemca; /
Co ja to Hitler?
A skąd jesteś?
Pewnie jeszcze niemiec ci się przyda wtedy przypomnisz sobie te słowa i powiesz do siebie " jak ja byłem głupi " tak narzekacie na te języki a niektórzy marzą o tym aby uczyć się takich języków. Jak coś się nie podoba to łopata i w pole.
Po 1 dla mnie niemiecki jest jakby "narodowym "językiem bo pochodze ze Śląska a tam jest zniekształcony.
Po 2 bardziej lubie/rozumie francuski niż niemiecki
_________________ Po przeciwnościach, losu dążyć do celu...
Hehe;D
Ja mam 4rok z ta samą niemca; /
Co ja to Hitler?
A skąd jesteś?
Pewnie jeszcze niemiec ci się przyda wtedy przypomnisz sobie te słowa i powiesz do siebie " jak ja byłem głupi " tak narzekacie na te języki a niektórzy marzą o tym aby uczyć się takich języków. Jak coś się nie podoba to łopata i w pole.
Jak ja słyszę teksty tego typu to podziękuję Ty chyba nie zrozumiałeś. Nie powiedziałem tego, że nie chcę się uczyć! Wystarczy mi jeden język, na którym za granicą będę próbował polegać.
Pomógł: 37 razy Wiek: 21 Dołączył: 18 Paź 2008 Posty: 603 Skąd: Kraków
Wysłany: 2010-02-23, 19:00
Jak dla mnie (i dla większości) wystarczający jest dobra znajomość 1 języka obcego (angielski), natomiast 2 język obcy jest trochę nieporozumieniem, gdyż i tak 90% osób chodzi na niego tylko, bo musi go zdać i prawie nic się nie nauczy na dłuższą metę.
Jak dla mnie (i dla większości) wystarczający jest dobra znajomość 1 języka obcego (angielski), natomiast 2 język obcy jest trochę nieporozumieniem, gdyż i tak 90% osób chodzi na niego tylko, bo musi go zdać i prawie nic się nie nauczy na dłuższą metę.
Podzielam pierwsze zdanie Spetza, ale z drugim to jest tak, że nie jest obowiązkowy znaczy się dla 1 klasistów gimnazjalnych już jest, bo będzie na testach, ale i tak myślę, że to przesada. Ludzie maja problemy z językiem polskim a co dopiero mówić o 2 językach obcych
[ Dodano: 2010-02-23, 19:08 ]
Piotrek1994 napisał/a:
Batman ta aluzja jest do mnie czy do Gada?
Do Gada, ale i tak się nie jasno wyraziłem. Pisząc ten post miałem na myśli to co napisałem w poście wyżej
Prędzej się nauczysz języka obcego w tym kraju, w którym się go używa. I w tej chwili dogadać się dogadam z Anglikiem, ale zdaję sobię z tego sprawę, że nie będzie zawsze to poprawnie tylko "Kali jeść, Kali kraść krowy"