Wysłany: 2008-08-07, 16:47 Dzięki pracy trenerów osiedlowych spada przestępczość
Cytat:
Wolą uprawiać sport
WROCŁAW. „Gazeta Wrocławska” pisze, że dzięki pracy tzw. trenerów osiedlowych, w stolicy Dolnego Śląska coraz mniej dzieci kradnie, pije i pali.
W wyniku realizacji programu „Trener Osiedlowy”, w ciągu czterech lat liczba osiedli Wrocławia, na których policja boryka się z niebezpieczną młodzieżą, spadła z 33 do 13 – twierdzą w swoim raporcie naukowcy z Akademii Wychowania Fizycznego we Wrocławiu. – „Raport potwierdził nasze przypuszczenia. Dzieciaki zamiast kryć się po bramach, palić papierosy i marnować czas, uprawiają sport” – mówi Bohdan Aniszczyk, szef Wrocławskiego Szkolnego Związku Sportowego, organizatora akcji. Związek chce rozwijać swoją działalność – w tym roku oprócz wrocławskich trenerów pojawi się 25 gminnych. Mowa też o rozpoczęciu programu w Jeleniej Górze, Wałbrzychu i Legnicy.
– „Na osiedlu gramy w siatkówkę i koszykówkę” – mówi 13-letnia Ania Kostkowska z Księża Małego. – „Trener to superwychowawca. Gdyby nie było zajęć z nim, dużo z moich kolegów i koleżanek strasznie by się nudziło. Znam takich, co popalali przed pojawieniem się trenera, a teraz im przeszło” – mówi. Gazeta pisze, że dziewczynka idzie do gimnazjum koszykarskiego, a jej osiedle jest jednym z tych, na których według raportu zniknęło poważne zagrożenie patologicznymi zachowaniami dzieci.
Obecnie na osiedlach pracuje już blisko 50 osób: 30 to stali trenerzy, o pozostałe miejsca starało się po trzech kandydatów na każde! – „Ta praca daje ogromną satysfakcję” – podkreśla Łukasz Skotnicki, jeden z trenerów. – „Przez dwa lata wiele dzieci skierowałem do klubów sportowych. Trenują na poważnie. A wielu miało za sobą przygody z alkoholem i papierosami. Czasem nawet 9-latkowie” – wspomina. Według Aniszczyka, wszystkiemu winna jest nuda. Sport jej przeciwdziała, a ponadto uczy reguł i szacunku dla ludzi oraz rozładowuje napięcia.
Czegoś takiego brakuje dla młodzieży w całej Polsce ! Wystarczy przejść się po blokowiskach. Ławki nawet demontują, i co młodzież ma robić? Nowsze osiedla mieszkaniowe widać, że już dbają bardziej o rozwój młodych ;d Kompleksy boiskowe itp - to coś czego brakuje dla wielu..
_________________ 8 lat Taekwondo ITF
1 rok Kick-Boxing
A teraz przerwa w SW i tylko siłownia :)
tak właśnie jest, ludzie narzekają że młodzież siedzi na klatkach, pali i pije browce. a co mają robić?? boisk nie ma, sal nic nie ma. takich programów powinno być więcej
_________________ RAP do wstępnych negocjacji - pięści do dalszych, i to wystarczy. Gdy siła argumentu się skończyła pozostaje tylko siła.....
Pomógł: 5 razy Dołączył: 08 Sie 2007 Posty: 1001 Skąd: ty mieszkasz??:P
Wysłany: 2008-08-07, 21:29
u mnie w miescie nic nie ma boiska sa dwa ale szkolne i do dupy... wieczorami od 20 policji jest wiecej niz po napadzie na bank jezdza i lukaja komu tu mandat dowalic sama nuda jedyna rozrywka to jak ktos sie bije
_________________ " Bulterier wymięka kondycyjnie przy pitbullu, a ja jestem jak pitbull i lecę z frajerami do końca bo nie wiem co to litość. "
prawda jest taka,ze za podczas komunizmu w Polsce mlodziez miala lepsze warunki i wogole byl taki raczej nacisk na sprawnosc fizyczna.a teraz jak zlikwiduja pobor do wojska ,to wogole dzieci to tylko przed kompem.a na drażku powtorzen=0
oby nie..