Nic bardziej mylnego Poczytaj troche na ten temat Boruta bo w tej chwili elektrownie jądrowe są całkowicie bezpieczne a koszta z nimi związane są znacznie niższe. Poza tym niedługo zabraknie węgla i są to zdecydowanie potrzebne i przyszłościowe inwestycje. Denerwuje mnie gadanie o "drugim czrnobylu" bo interesuje sie fizyką i wiem że jest ono może nie bezpodstawne, bo rozumiem ten strach ale w każdym bądź razie jest teraz całkowicie mylne. Tyle.
Niestety to Ty sie mylisz. Nawet niedawno było w okolicy kilka awarii tych "całkowicie bezpiecznych" elektrowni.
Kierunek w którym trreba iść to odnawialne źródła energii, a nie atomowa bomba zegarowa połączona z radioaktywnym śmietnikiem.
Pomógł: 44 razy Wiek: 22 Dołączył: 09 Paź 2007 Posty: 2338 Skąd: Polska (wsch)
Wysłany: 2008-08-05, 12:43
Za dlugi ten artykul (zapis na 5 stron swiadczy o tym ze autor bral wszystko co mial pod reka przy i o braku glebszego zainteresowania z jego strony tym tematem).
Nikt kto przez dluzszy czas pogrzebal sie w tym temacie nie wezmie tego artykulu zupelnie na powaznie.
A jesli chodzi o koszta to mylisz sie. Budowa elektrowni atomowej jest jak najbardziej nieoplacana. Koszt jedenej elektrowni jest na tyle ogromny ze postawienie wiatrakow napraawde jest bardziej oplacalne i bezpieczniejsze. Ponadto elwktrownia wcale nie zapewni nam niezaleznosci energetycznej.
_________________ "Są ludy, co dojrzały do śmierci z rąk ludów niedojrzałych do życia" - J. Kaczmarski
Ostatnio zmieniony przez shinra 2008-08-05, 16:05, w całości zmieniany 1 raz
A czy awarie nie zdarzają się w innych elektrowniach?? MOże oprócz wiatraków i kolektorów słonecznych których koszta są teraz dużo wyższe.
Nie są. I zdażają sie, tylko ich skutki sa zupełnie inne.
Cytat:
Przeczytałeś artukuł który wrzuciłem ??
Nie. Wybacz, ale nie mam czasu na lektórę bzdur. Tak się składa, że tym problemem zajmowałem się jeszcze kiedy Ciebie na świecie nie było i przeczytałem setki opracowań. Widziałem też nagrania i zdjęcia z terenów skażonych, znam ludzi którzy tam byli.
Dodam, że natychmiast zabrałbym dziecko ze szkoły w której nauczyciel by rozpowszechniał takie kłamstwa. A gdy ja miałem 15 lat to akurat był okres walki z Żarnowcem i bym takiego nauczyciela po prostu zniszczył.
Wysłany: 2008-08-05, 12:56
Boruta napisał/a:
Dodam, że natychmiast zabrałbym dziecko ze szkoły w której nauczyciel by rozpowszechniał takie kłamstwa.
Rozumiem taka reakcje a taka ksiazke mysle ze powinno sie wycofac z obiegu i spalic.
A nauczyciel... ujme to inaczej: czy naprawde nalezy sie stosowac do dwupunktowego wypaczonego regulaminu szkol?
_________________ "Są ludy, co dojrzały do śmierci z rąk ludów niedojrzałych do życia" - J. Kaczmarski
Ostatnio zmieniony przez shinra 2008-08-05, 22:12, w całości zmieniany 1 raz
Tak się składa, że tym problemem zajmowałem się jeszcze kiedy Ciebie na świecie nie było i przeczytałem setki opracowań.
No ok ale ja mając 15 czy 30 lat swoje zdanie bede miał. ALe nie chce sie już kłócić. Swoje argumenty podałem i skoro uważasz je za stek bzdur to ok. Ty masz swoje zdanie.
Cytat:
Dodam, że natychmiast zabrałbym dziecko ze szkoły w której nauczyciel by rozpowszechniał takie kłamstwa. A gdy ja miałem 15 lat to akurat był okres walki z Żarnowcem i bym takiego nauczyciela po prostu zniszczył.
No tu się troche rozpędziłeś kolego bo ten koleś wie w tym temacie na pewno dużo więcej od Ciebie. Więc nie obrażaj go tak pochopnie. Jest dobrym nauczycielem i zna się na rzeczy.
Gówno wie. Jets śmieciem wmawiającym dzieciakom kłamstwa. Jakby wiedział wiecej, to by takich bzdur Wam nie wstawiał. Chyba, że ma w tym interes, a wtedy jest kurwą do kwadratu.
Wysłany: 2008-08-05, 22:38
Taki magister mowi poprostu to co mu karza (dlatego nie mialbym do niego zbytnich pretensji). Tak jest w podreczniku wiec tak mowi a podreczniki sa przygotowywane zeby mowic to co jest aktualnie wygodne. Ot i cala filozofia.
Inna sprawa jest podejscie (niepodwarzajce przyjmowanej wiedzy) mlodych do tego czego nauczaja w szkolach - to jest prawdziwy problem.
W nocy z soboty na niedzielę w podwiedeńskim Seibersdorfie doszło do incydentu w elektrowni atomowej. Rozsadziło probówkę i wydostał się z niej pluton. Wydarzenia w Seibersdorfie to nie pierwszy w ostatnich tygodniach przypadek awarii atomowej, która odbija się w Europie szerokim echem. Na początku czerwca do wycieku doszło w elektrowni atomowej w słoweńskim Prsku. W lipcu w elektrowni w prowansalskim Tricastin dwa razy pękła rura, z której zaczął wydobywać się radioaktywny pył. Pojawiły się też obawy o skażenie wód gruntowych.
Cztery państwa zachodnie - Wielka Brytania, Belgia, Holandia
i Szwajcaria w latach 1971-1982 urządziły sobie w Oceanie Atlantyckim podwodne składowisko odpadów promieniotwórczych. W odległości zaledwie 800 km od brzegów Europy na głębokości 4,5 km zatopiły 74 525 ton odpadów o łącznej radioaktywności 47,5x1015 bekerela.
Niedawno niemiecki rząd przyjął prawo, zgodnie z którym za budowę nowych składowisk odpadów nuklearnych mają zapłacić podatnicy, a nie prywatne firmy, które je wytworzyły.
Tsunami z 1995 roku wyrzuciło na brzegi Somalii beczki z odpadami promieniotwórczymi pochodzącymi z Europy. Były one w ten sposób "unieszkodliwiane" od czasu upadku somalijskiego rządu w 1991r.
Ponad 300 osób zmarło na chorobę popromienną, wiele ludzi zachorowało, odnotowano wiele deformacji wśród noworodków.
W Chinach największa kopalnia uranu oznaczona numerem 792 zrzucała płynne odpady promieniotwórcze do rzeki.
Do miejsc ze zwiększoną ilością przypadków białaczki należą tereny wokół zakładów przerobu paliwa nuklearnego:Sellafield (Anglia), La Hague (Francja) oraz sąsiedztwo niemieckich elektrowni jądrowych.
2005r Komisja Europejska wyraziła zgodę na wsparcie przez rząd brytyjski kwotą 6 miliardów Euro
Rząd Margaret Thatcher dotował sprywatyzowane elektrownie jądrowe kwotą 16mld funtów rocznie
W Polsce po 1986 r. zakazano prowadzenia statystyk wad wrodzonych u dzieci. Eksperci przekonują że nie ma dowodów szkodliwości promieniowania...
Katastrofa w Czarnobylu kosztowała ZSRR trzykrotnie więcej niż wszystkie korzyści komercyjne z użytkowania energii jądrowej w latach 1954 – 1990.
Koszt usunięcia skażeń wokół Sellafield (Wlk. Brytania) oszacowano na 73 miliardy funtów. Kto zapłaci?
W samym 2008 roku we Francji:
7.VII.2008 Francja. 30 tysięcy litrów skażonej uranem wody pochodzącej z elektrowni jądrowej Tricastin skaziło glebę i 2 rzeki.
18.VII.2008 – Francja, Romans-sur-Isère, zakład przetwarzania paliwa jądrowego. Z pękniętej rury sączył się wzbogacony uran.
18.VII.2008 – Francja, elektrownia jądrowa w dolinie Rhône, na południu od Lyonu. 15 pracowników wystawionych na kontakt z promieniotwórczym kobaltem.
19.XI.2008 – elektrowni jądrowej w Carcassonne na południu Francji groziła eksplozja. Inspektorzy francuskiej Agencji Bezpieczeństwa Nuklearnego alarmują, że rury z płynnym gazem są tam przerdzewiałe
Hmmm do elektrowni atomowych się zgodzę z Borutą.
Chciałbym też zauważyć że Polska leży na niesamowitych złożach geotermalnych ale jak to u Nas nie potrafimy tego wykorzystać i nie budujemy takich elektrowni ( jedna jest albo budują u rydzyka :D )
Jest to w 100% bezpieczne,ekologiczne ale niestety nasze władze o tym nie myślą.Wolą zaśmiecać świat radioaktywnymi(akurat nie w Polsce) odpadami albo truć środowisko węglami...
W węgierskiej siłowni jądrowej w Paks, 100 kilometrów na południe od Budapesztu doszło do awarii. Jak zapewniło kierownictwo elektrowni, nie doszło do skażenia radioaktywnego.
Awaria nastąpiła podczas prac remontowych na jednym z bloków, a jej przyczyną było przerwanie liny nośnej wyciągarki pracującej nad otwartym reaktorem. W wyniku awarii przyrządy pomiarowe spadły do wnętrza reaktora.
Incydent sklasyfikowano na drugim poziomie w 8 -stopniowej, międzynarodowej skali anomalii. Kierownictwo siłowni twierdzi, że radiacja na zewnątrz siłowni utrzymuje się w dopuszczalnych normach, a pozostałe trzy bloki pracują normalnie.
Na miejsce awarii przybył premier Węgier Gordon Bajnai, aby osobiście zapoznać się z sytuacją. Elektrownia w Paks, która dostarcza 40 procent krajowego zapotrzebowania na prąd, jest wyposażona w rosyjskie reaktory.
Do podobnej awarii doszło w roku 2008. Jej przyczyną była wówczas nieuwaga pracowników, którzy podczas prac remontowych pierwszego bloku pozostawili otwarte drzwi śluzy powietrznej, co spowodowało obniżenie podciśnienia wewnątrz siłowni.