Sporty Walki i Sztuki Walki - Fight Club Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
Faszystowska symbolika pod ochroną
Autor Wiadomość
Boruta 
Bodhisatwa przemocy

Wysłany: 2011-11-22, 16:00   Faszystowska symbolika pod ochroną

Cytat:
Symbol tzw. "Zakaz pedałowania", krzyż celtycki, Falanga, Orzeł w koronie z Rózgami Liktorskimi - m.in. te symbole zostały zarejestrowane przez sąd jako oficjalne symbole Narodowego Odrodzenia Polski. Organizacja ostrzega, że na tej podstawie będzie ścigać prawnie wszelkie osoby próbujące je znieważać.

Zgodnie z ustawą o partiach politycznych symbole te – oraz poprzednie (m.in. Ręka z Mieczem – czyli „falanga”, stylizowany płomień biało-czerwony) otrzymują, poza autorską, także ochronę jako dobra NOP. Każda napaść na te symbole, w czym mieści się również napaść i pomówienia słowne, stanowi podstawę do działań prawnych, wzmacnianych ustawowo.

Sąd decydując o dopuszczalności używania przez NOP tych znaków oparł się na opinii biegłych. Ekspertyzę (nie wiadomo na razie, czy jedyną w sprawie) złożyli w sierpniu mgr Robert Kamiński i dr Paweł Nowak z Lublina. Jak uznali, symbolom tym "nie można przypisać w sposób jednoznacznych treści o charakterze totalitarnym, nazistowskim, faszystowskim, rasistowskim i nienawiści narodowej". Analizując krzyż celtycki napisali, że jego pochodzenie sięga czasów Celtów i Słowian, a nawet ludów indoeuropejskich, gdzie znak okręgu z równoramiennym krzyżem symbolizował słońce, a później taka forma krzyża zyskała też akceptację Kościoła. Według nich dziś krzyż celtycki to dla większości skojarzenie z literaturą fantasy i Stonehenge, a nie neofaszyzmem.

Zaskakujące są wnioski biegłych odnośnie pozostałym prawnie umocowanych symboli. Stylizowany na znak drogowy emblemat NOP "zakaz pedałowania", ukazujący czerwony przekreślony okręg z dwoma ludzikami stojącymi jeden za drugim, dr Nowak i mgr Kamiński oceniają jako "obsceniczny", ale bez wątków faszystowskich, nazistowskich, czy szerzących narodowościową nienawiść.

"Z treści znaku, który wykorzystuje strukturę i schemat znaku drogowego wynika jedynie zakaz kontaktów homoseksualnych w miejscach publicznych, co jest zgodne z powszechnie przyjętą obyczajowością, a wszelkie próby doszukiwania się drugiego dna są dowodem przeczulenia"

- napisali.

Oceniając znak falangi biegli wskazują, że to symbol przedwojennego Obozu Narodowo-Radykalnego, który "bez najmniejszych przeszkód" Sąd Wojewódzki w Warszawie zarejestrował w 1992 r. przy rejestracji NOP.
Biegli zgodnie stwierdzili:

"Pozostajemy w kręgu znaków o wymowie nacjonalistycznej, lecz nie nazistowskiej czy faszystowskiej, lub też znaku o niejasnej proweniencji".

Wiceprezes Polskiego Towarzystwa Prawa Antydyskryminacyjnego Krzysztof Śmiszek uznał ekspertyzę za "skandaliczną" i zdziwił się, że sąd wziął ją pod uwagę. Podkreślił on, że kierując się takim tokiem rozumowania można by równie dobrze zalegalizować swastykę, ponieważ była ona używana jako symbol nie tylko przez faszystów, ale także w starożytnych Indiach.

cia.media.pl
www.youtube.com/AkademiaSarmatia

dj77 
kutang pan

Wysłany: 2011-11-22, 23:03   

nie od dzis wiadomo,ze kur** kur** lba nie urwie,a panstwo chroni faszystow;p

Z87 

Wysłany: 2011-11-23, 21:09   

dj77 napisał/a:
nie od dzis wiadomo,ze kur** kur** lba nie urwie,a panstwo chroni faszystow;p

NOP to nacjonaliści a nie faszyści :P

dj77 
kutang pan

Wysłany: 2011-11-24, 01:38   

a bh?

Z87 

Wysłany: 2011-11-24, 11:36   

dj77 napisał/a:
a bh?

to narodowi socjaliści :P tyle że im się już wszytko pomieszało doszczętnie :P

Boruta 
Bodhisatwa przemocy

Wysłany: 2011-11-24, 11:47   

Upierając się przy ścisłej definicji, to faszystami byli tylko "musoliniowcy". Tym niemniej określenie to stosuje się szerzej.

Lukasz_Gda 
dura lex sed lex

Wysłany: 2011-11-24, 13:00   

Porównywanie hitlerowskiej swastyki do polskiego orła z rózgami jest przesadą.
Moja rodzina ucierpiała od hitlerowców i od stalinowców, także jak widzę trystyki, młoty i sierpy to mnie trzęsie. Ale obawiam się że lewica zasłania się walką z nazizmem próbując zwalczać ruchy i idee narodowe.

Boruta 
Bodhisatwa przemocy

Wysłany: 2011-11-24, 13:18   

Polski orzeł nie jest z rózgami. A rodziny w tym kraju cierpiały tak samo od rodzimych faszystów, czy od ich kumpli z Niemiec, czy Ukrainy (przypominam, ze wzmiankowany NOP to kochasie neobanderowców ze Svobody i pogroboców Hitlera z NPD)

Castet 

Wysłany: 2011-11-24, 15:06   

NOP to ministrancikowi nacjonaliści jarający się arabusami,a nie faszyści,ale akcję zakaz pedałowania popieram.

artemis 

Wysłany: 2011-11-24, 15:08   

a podobno to ja kogos dyskryminuje.

Z87 

Wysłany: 2011-11-26, 02:11   

artemis napisał/a:
a podobno to ja kogos dyskryminuje.

ty popierasz eutanazje to jesteś prawie jak faszysta :lol:

Mysza 

Wysłany: 2011-11-27, 14:13   

Lukasz_Gda, Popieram, hmm chociaz może mnie nie trzęsie bo symbolika nazistowskich niemiec to w dużej mierze złodziejstwo na szeroką skalę z dawnych kultur. Co do NOP nie podpiszę się pod nimi bo troche mi tam śmierdzi, ale w tej chwili odnosząc się do tych tematów wyznaje zasade- Wrógowi mojego wroga nie przeszkadzam ;) .Poza tym z tego co wiem NOPowcy są ( tu też mają ciągoty ) rodzimowiercami więc nie ma co płakać nad celtyckim krzyżem.

Jestem dyslektykiem, ale piszę poprawnie po polsku.

dj77 
kutang pan

Wysłany: 2011-11-29, 22:19   

Z87 napisał/a:
dj77 napisał/a:
a bh?

a narodowy socjalizm to co? odlam socjalizmu? :lol:

co do tematu:
http://fakty.interia.pl/p...oli-nop,1727315

djmati90 

Wysłany: 2011-11-29, 22:39   

dj77 napisał/a:
Z87 napisał/a:
dj77 napisał/a:
a bh?

a narodowy socjalizm to co? odlam socjalizmu? :lol:

co do tematu:
http://fakty.interia.pl/p...oli-nop,1727315

czyli narodowi socjaliści to odłam konserwatystów czy liberałów?
SLD jest za państwowymi ubezpieczeniami narodowi socjaliści był za konserwatyści przeciw, sld jest za państwowym szkolnictwem narodowi socjaliści był za konserwatyści przeciw, sld jest za państwową interwencją w gospodarkę narodowi socjaliści był za konserwatyści przeciw.

Z tego wynika ,że NSowcy Konserwatyści to prawica a jakże ;)

Boruta 
Bodhisatwa przemocy

Wysłany: 2011-11-29, 23:56   

A co Cię dziwi, że spadkobiercy czerwonego i brunatnego faszyzmu się dogadują?

Odpowiedz do tematu