Sporty Walki i Sztuki Walki - Fight Club Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
Katotaliban
Autor Wiadomość
KaMaSx 

Wysłany: 2008-08-12, 02:47   

hehe... czego to juz ludzie nie wymysla :lol:

master96 

Wysłany: 2008-08-13, 13:11   

spoko :lol:

Jakub 
WASZ GÓRU I MASSTER

Wysłany: 2008-08-14, 22:24   

SZA 

Wysłany: 2008-08-14, 22:28   

dobre jakub ;]

Drobny 
Krzysztof Jerzyna

Wysłany: 2008-08-14, 22:38   

hehehe :lol:

stryku4 
muay thai

Wysłany: 2008-08-14, 22:43   

syte :lol:

KaMaSx 

Wysłany: 2008-08-15, 00:09   

no niezle :lol: od wrzesnia przed kazda szkola bedzie taki znak stal :lol:

Amadi 

Wysłany: 2008-08-15, 11:55   

Hehe mocne :mrgreen:

master96 

Wysłany: 2008-08-16, 11:10   

przed kościołem powinni coś takiego postawić

Boruta 
Bodhisatwa przemocy

Wysłany: 2009-07-27, 12:20   Katotaliban

Cytat:
Za przerobienie kościelnych napisów na obrazoburcze hasła 18-latka z Puław dostała rok pozbawienia wolności w zawieszeniu i grzywnę 400 zł. Dodatkowo wyrok wywieszono w sądzie i kościele.
W tym tygodniu odbędzie się rozprawa, na której sąd zdecyduje, czy zamienić Karolinie grzywnę na prace społeczne. W listopadzie ub. roku dziewczyna wraz z kolegą przerobiła flamastrem napis nad drzwiami do kościoła parafii pw. Matki Bożej Różańcowej w Puławach. "Żyj jak Maryja” stało się "Żryj jak Maryja”, a "Trwaj w wierze” – "Trwaj zwierze”.

– Akcję dziewczyny i chłopaka zauważył świadek, który powiadomił Straż Miejską – mówi Marcin Koper, rzecznik puławskiej policji. Oficjalne doniesienie na Karolinę złożył ksiądz z parafii.

– Po prostu nudziliśmy się i postanowiliśmy zażartować. Teraz wiem, że był to szczeniacki żart i na pewno bym go nie powtórzyła – mówi dziś Karolina.

Z sądowego protokołu wynika, że dziewczyna sama zaproponowała dla siebie taką karę. Ona twierdzi co innego.

– Rozprawa wyglądała tak, że do wszystkiego się przyznałam, przeprosiłam i powiedziałam, że nie miałam zamiaru obrażać uczuć religijnych. Potem rzeczywiście zgodziłam się na karę, ale na pewno sama jej nie zaproponowałam. Niewiele zrozumiałam z tego, co mówił sędzia. Dopiero później od kuratorki dowiedziałam się, jak dokładnie brzmi cały wyrok. Nie odwoływałam się, bo chciałam mieć to wszystko już za sobą – mówi dziewczyna.

Ksiądz, który złożył na policji doniesienie, jest na urlopie. Porozmawialiśmy jednak z innym księdzem.

– Nie chcieliśmy robić z tego wielkiej afery, ale czy można pobłażać takim zachowaniom? Tej dziewczyny może i szkoda, ale to powinno działać wychowawczo na innych – mówi duchowny.

Sprawa pomocnika Karoliny, również oskarżonego o obrazę uczuć religijnych, jeszcze trwa.

Imię 18-latki zostało zmienione.

Dr Julita Rybczyńska, Zakład Praw Człowieka Wydziału Politologii UMCS

Na podstawie przytoczonych faktów wydaje się, że wyrok jest dość surowy. Sąd wybrał najsurowszą z przewidzianych kar, czyli pozbawienie wolności. Można się zastanawiać, czy szkodliwość społeczna tego czynu była aż tak wysoka?

Zastanawiam się czy w tym przypadku nie byłaby stosowniejsza kara nakazania prac społecznych, choćby na rzecz parafii.

Poza tym mam jeszcze refleksję natury ogólniejszej, dotyczącą selektywności ścigania. Prokuratura z wielką sumiennością ściga i wystosowuje akty oskarżenia w drobnych nawet przypadkach podejrzenia o naruszenie uczuć religijnych, natomiast bez jej reakcji pozostaje np. wiele publicznych i bardzo szkodliwych społecznie wypowiedzi rasistowskich i antysemickich.

dziennikwschodni.pl
www.youtube.com/AkademiaSarmatia

amen20 

Wysłany: 2009-07-27, 18:10   

No i dziewczyna ma przerąbane do końca życia. Pozbawienie wolności, nawet w zawieszeniu praktycznie eliminuje ją z możliwości wykonywania większości zawodów a i na studia będzie jej się trudno dostać. Ehh... sędzia pewnie katol a i ten ksiądz nie lepszy... idioci.

KSU 

Wysłany: 2009-07-27, 23:14   

Ja rozumiem że oczywiście ktoś może być nie wierzący nie przepadać za kościołem Katolickim, ale weź mi kurde nie mów że sędzia na pewno katol, że Kościół samo zło i bla bla bla. Gdyby podobne wydarzenie dotyczyło innej wiary to pewnie takich głosów oburzenia by nie było...

Sajgon 

Wysłany: 2009-07-27, 23:50   

No, ale nie przesadzajmy, w końcu to tylko głupi napis ;P

.: www.sztuki-walki.bloog.pl :.

Konan 

Wysłany: 2009-07-27, 23:57   

Dla nich nie był taki głupi :P

Swoją drogą za pare... naście lat będą wsadzać że wywalenie np. butelki ;/

Doberman 

Wysłany: 2009-07-28, 00:36   

Trzeba było się nie bawić w satanowanie, no ale jakoś trzeba imponować starszym kolegom...

Odpowiedz do tematu